Ο εξευτελισμός μιας ιστορίας: Σχετικά με τη σημερινή δήλωση του Δ. Κουτσούμπα

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ, Κουτσούμπας αφού ψήφισε άκυρο, έκανε μια εξευτελιστική για την ιστορία του κόμματός του δήλωση. Συγκεκριμένα είπε ότι ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, «Είτε αυτές οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία - καρμανιόλα, μνημόνιο ουσιαστικά με σκληρά μέτρα, είτε δρομολογήσουν εξελίξεις εξόδου απ’ το ευρώ, διπλού νομίσματος με χρεοκοπημένο το λαό μας».

Ο

γ.γ. του ΚΚΕ παίρνει σήμερα έμμεση θέση υπέρ του ΝΑΙ. Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά των δύο επιλογών – σύμφωνα πάντα με τη δήλωσή του- το ΝΑΙ μας πάει σε μια κακή συμφωνία με σκληρά μέτρα, αλλά το ΟΧΙ μπορεί να μας πάει σε έξοδο από το ευρώ με χρεοκοπημένο το λαό μας. Για όποιον ξέρει ελληνικά είναι σαφής η προτίμηση της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος βρεθήκαμε μπροστά στην πιο σκληρή εκλογική μάχη που δίνει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια, κάτω από σκληρούς εκβιασμούς, με κλειστές τράπεζες και πρωτοφανή εκστρατεία τρομοκράτησης των ΜΜΕ. Θα περίμενε κανείς από ανθρώπους που διεκδικούν τον τίτλο τιμής του κομμουνιστή να συμπεριφέρονται ανάλογα. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Υπάρχει διαζύγιο όχι μόνο με τη λογική και την ιστορία, αλλά και με το ίδιο το φιλότιμο.

Οι αναλύσεις για το αν το μνημόνιο του Τσίπρα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το μνημόνιο της ΕΕ, είναι χρήσιμες αν εντάσσονται στην κατεύθυνση της αγωνιστικής ανάτασης και εγρήγορσης.

Το ΟΧΙ που στέλνουμε σήμερα δεν αφορά την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είτε με ΟΧΙ, είτε με ΝΑΙ, θα πάει κατευθείαν να υπογράψει σκληρό μνημόνιο. Ο εκβιασμός της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας θα αποτελέσει την «εγγύηση» από τη μεριά των δανειστών ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μονόδρομο.

Το ΟΧΙ που στέλνουμε σήμερα αφορά το λαό. Έχει να κάνει με το αν την επόμενη μέρα θα δικαιούμαστε να λέμε ότι διαφωνούμε με το μνημόνιο που θα φέρει ο Τσίπρας και διεκδικούμε –και πάλι- να δοθεί ο λόγος στο λαό. Έχει να κάνει με το αν στην επόμενη καταιγίδα κανείς δεν θα έχει κουράγιο να αντιδράσει γιατί τόσο οι δανειστές όσο και το εγχώριο μαύρο μέτωπο θα του τρίβουν στη μούρη το ΝΑΙ.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να μη διαμορφώσει το τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση (τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης μετά το ΟΧΙ είναι για αφελείς), όμως θα διαμορφώσει καταλυτικά το αγωνιστικό φρόνημα της εργαζόμενης κοινωνίας και το επίπεδο συνείδησης των λαϊκών στρωμάτων.

Πολύ απλά, το ΝΑΙ θα είναι η ταφόπλακα στον αντιμνημονιακό αγώνα, ενώ το ΟΧΙ (ειδικά με τους όρους κάτω από τους οποίους μπορεί να κερδίσει), θα είναι αφετηρία λαϊκής υπερηφάνειας και αγωνιστικής συνείδησης. Ο Τσίπρας θα κάνει αυτό που είναι να κάνει και όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ξέρουμε τι είναι αυτό. Όμως το πρόβλημα είναι τι θα κάνει ο λαός.

Το αποτέλεσμα διαμορφώνει τον πολιτικό και κοινωνικό συσχετισμό και μάλιστα με τρόπο καθοριστικό. Σε όλη την ιστορία του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, μια τέτοια μάχη θα είχε μία και μόνο αυτονόητη στάση. Αυτή που διαμορφώνει καλύτερους όρους πάλης για την επόμενη μέρα.

Σε αυτή την πρόκληση το ΚΚΕ με το άκυρο δήλωσε καταρχήν απών. Αφού εισέπραξε τη χλεύη και την απόρριψη ακόμη και από μέλη και οπαδούς του, προχώρησε στην υιοθέτηση και της αποχής, μπας και κουκουλωθεί η χρεοκοπημένη στάση του. Με τη σημερινή δήλωση Κουτσούμπα προχώρησε ακόμη περισσότερο. Χαρακτήρισε τις πιθανές παρενέργειες του ΟΧΙ πολύ χειρότερες από τα βέβαια αποτελέσματα του ΝΑΙ. Δεν υπάρχει τέλος στον κατήφορο. Πάλι καλά που υπάρχει ο Μπογδάνος και το κλάμα του, που ανεβάζει τον πήχη της αηδίας.

Πηγή: antapocrisis.gr

Tags: Δημήτρης ΚουτσούμπαςΚΚΕδημοψήφισμαΟΧΙ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα