Ο χάρτης των αλλαγών στο δημόσιο

Με βάση το λεγόμενο «Overall Plan for the Administrative Reform» θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση προς την ανασυγκρότηση του δημοσίου, κάτι που βρίσκεται ήδη στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η οποία αναλαμβάνει να δώσει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα «Το Βήμα» το «Συνολικός Σχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» καταγράφει την ανάγκη για «συνέχεια του κράτους» και περιγράφεφι τον μέχρι

σήμερα σχεδιασμό, τις βασικές κατευθύνσεις της «μεταρρύθμισης» στο Δημόσιο και κυρίως όσα πρέπει να γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με αυτό το μεταρρυθμιστικό έργο θα κινηθεί πάνω στους εξής άξονες:

Γραφειοκρατία και μείωση κόστους.

Τέσσερις προτεραιότητες τίθενται κατά της γραφειοκρατίας: • περαιτέρω απλούστευση της νομοθεσίας με στόχο την άρση των διοικητικών βαρών • ενίσχυση του δικτύου των ΚΕΠ και της διαδικτυακής πύλης ΕΡΜΗΣ • ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη • επέκταση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

Επίσης, η μείωση του λειτουργικού κόστους (εκτός μισθολογικών δαπανών) προβάλλεται με ένταση. Η συμφωνία με την ΕΕ εστιάζει στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με προτεραιότητα στις δαπάνες των επικοινωνιών και των λειτουργικών εξόδων στις κρατικές υπηρεσίες, όπως αυτοκίνητα, προμήθειες κ.ά. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή η περαιτέρω εξοικονόμηση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν πόροι σε τομείς που αξιολογούνται ως προτεραιότητας.

Μόνιμη κινητικότητα

Το σύστημα μόνιμης κινητικότητας διαμορφώνεται εφεξής με πλαίσιο την περιγραφή θέσεων εργασίας και στόχο τη βελτίωση της κατανομής και της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων.

Το νέο σύστημα κινητικότητας συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας («εσωτερική αγορά Εργασίας») και τον σχεδιασμό δράσης για εθελοντική μετακίνηση. Την ίδια ώρα προβάλλεται ως αναγκαιότητα η ανάπτυξη σχεδίων προσλήψεων σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Ο προγραμματισμός των προσλήψεων με βάση νέα οργανογράμματα, συγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης και όρια δαπανών, σε πιστοδοτούμενες θέσεις «ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».

Αξιολόγηση και νέο μισθολόγιο

Τίθενται τα θεσμικά θεμέλια για τον τρόπο επιλογής («άριστοι») γενικών γραμματέων σε υπουργεία και επικεφαλής σε οργανισμούς ενώ αναδεικνύεται ότι για τις απολαβές ανώτατων στελεχών υπάρχει πρόβλεψη σύνδεσής τους με αξιολόγηση των επιδόσεών τους.

Παράλληλα, κλειδί στην καθιέρωση νέου μισθολογίου είναι τα ανώτατα όρια για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα που συνδέονται με την επίτευξη των φορολογικών στόχων. Στόχος τίθεται να διασφαλίζεται μια φθίνουσα πορεία του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ, κατά την περίοδο 2016-19. Το νέο σύστημα προβλέπει κίνητρα για «την προσέλκυση, διατήρηση και παροχή κινήτρων στους καλύτερους υπαλλήλους», αλλά και μηχανισμό σύνδεσης των μισθών με την «ικανότητα» και την «απόδοση». Ορίζεται ως χρόνος έναρξης του νέου συστήματος η 1η Ιανουαρίου 2016 και ήδη πολλοί εφιστούν την προσοχή μεταξύ άλλων στο ότι η μείωση του ΑΕΠ θα σημάνει και μείωση των μισθολογικών δαπανών και κατ' επέκταση ενδεχομένως και μείωση των μισθών. Επίσης, εκ των ων ουκ άνευ είναι η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστος» - υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας.

Tags: δημόσιοδημόσιοι υπάλληλοι Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα