Ντράγκι: Απαραίτητη η νομισματική χαλάρωση για τη σταθερότητα των τιμών

Την άποψη ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ είναι απαραίτητη για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit και η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη.

Την ίδια ώρα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο κρίνεται η νομιμότητα του προγράμματος OMT. Στην απόφαση του δικαστηρίου γίνεται σαφές ότι

η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αποφύγει την «απευθείας ανάμιξη στο πρόγραμμα που εφαρμόζονται στα κράτη». Με άλλα λόγια, το OMT (πρόγραμμα χρηματοδότησης) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει το κόστος δανεισμού μέσω της αγοράς ομολόγων, αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομική διάσωση κρατών.

Η απόφαση αυτή επηρεάζει το μέλλον των αποφάσεων της ΕΚΤ εν όψει και της πολυαναμενόμενης εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης και τα περιθώρια ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, θα είναι αυστηρές περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Tags: οικονομίατράπεζες
Keywords
Τυχαία Θέματα