Στο πλευρό του Σαμαρά η Moody’s

Ευθυγραμμισμένος με το κλίμα τρομοκρατίας και την ατζέντα Σαμαρά φαίνεται να είναι ο χρηματοπιστωτικός οίκος Moody’s 10 περίπου μέρες πριν τις εκλογές. Ο γνωστός για τις «αξιολογήσεις» του χρηματοπιστωτικός οίκος, παρακάμπτει τις διαβεβαιώσεις που δίνουν η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αξιωματούχων και οικονομικών αναλυτών αναφέροντας, ότι «η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 25 Ιανουαρίου έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες

για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να παραμείνει στην ευρωζώνη, έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει ελάφρυνση του χρέους από τα άλλα κράτη-μέλη. Οι κυβερνήσεις των κρατών είναι πιθανό να απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα, εν μέρει λόγω του ότι μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από άλλες εξίσου χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά .

«Οποιαδήποτε έξοδος από το ενιαίο νόμισμα θα ήταν μια καθοριστική στιγμή για το ευρώ: θα αποδείκνυε ότι η νομισματική ένωση είναι διαιρετή, και όχι μη αναστρέψιμη», τονίζει ο Colin Ellis, επικεφαλής credit officer της Moody's.

Παράλληλα, στην ανάλυση γίνεται λόγος και για τις επιπτώσεις γενικότερα στην ευρωζώνη επισημαίνοντας μπορεί να υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο αν και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι χαμηλότερος σήμερα απ' ότι στην αρχή της περιπέτειας στην Ευρωζώνη.

Πάντως, στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει ο διεθνής οίκος, η οικονομία της πιθανώς να υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά βραχυπρόθεσμα προτού η πιθανή υποχώρηση του νέου ελληνικού νομίσματος, βοηθούσε στην επακόλουθη προσαρμογή των ανισορροπιών της.

«Μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα ύστερα από μια έξοδο θα μπορούσε να υπερβεί εκείνη των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν συζητήσεις για περαιτέρω εξόδους από το ευρώ», προσθέτει ο Ellis.

Tags: Moody'sεκλογέςεκλογές 15Σαμαράς
Keywords
Τυχαία Θέματα