Νέα "αγγαρεία" φορτώνεται στις πλάτες των εκπαιδευτικών

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο ο εργασιακός φόρτος των καθηγητών αλλά και των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Υπάρχει μια συνολική εντατικοποίηση και αύξηση του εξωδιδακτικού φόρτου εργασίας, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξουθενωσης.

Πραγματικά οι απαιτήσεις του Υπουργείου Παιδείας, η συνεχής μετακύληση γραφειοκρατικών εργασιών στους συλλόγους καθηγητών, εξουθενώνει ενώ παράλληλα έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στο ίδιο το εκπαιδευτικό έργο.

Και ενώ τα σχολεία

και οι εκπαιδευτικοί στενάζουν κάτω από το βάρος των αυξημένων ευθυνών, ήρθε τελευταία να προστεθεί μια ακόμη "αγγαρεία". Ούτε λίγο ούτε πολύ σε αρκετές διευθύνσεις εκπαίδευσης οι διευθυντές των σχολείων και οι σύλλογοι των καθηγητών κλήθηκαν να αναλάβουν μια εργασία που είναι ευθύνη της διοίκησης.

Δεν φτάνουν οι δεκάδες εξωδιδακτικές εργασίες, δεν φτάνει ο "κολασμένος" Ιούνιος με τις απανωτές εξετασεις, την πίεση για τις επιτηρήσεις, τη βαθμολόγηση των γραπτών, την έκδοση των αποτελεσμάτων και άλλα μύρια, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη άγχος.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, εκτός από τα "κοψίματα" στις ήδη μειωμένες συντάξεις, απαιτείται και ατελείωτη "χαρτούρα". Τα σχολεία, όσοι εκπαιδευτικοί έχουν πάρει σύνταξη μετά το 2015 καθώς και όσοι εκπαιδευτικοί βγήκαν φέτος στη σύνταξη, καλούνται να φωτοτυπήσουν 300 περίπου σελίδες μισθοδοτικές καταστάσεις (από το 2002-2010) και να γράψουν σε αρχείο excel εκατοντάδες αριθμούς, μήνα μήνα από το 2002-2010!

Πρόκειται για μια απίστευτη γραφειοκρατία που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόσο στους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς όσο και στους εν ενεργεία που καλούνται να την φέρουν σε πέρας.

Τόσο οι συνάδελφοι συνταξιούχοι, όσο και οι σύλλογοι καθηγητών σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε απόγνωση και ρωτάνε; Έχει σχέση με τη λογική μια τέτοια διαδικασία; Γιατί μετακυλίεται και πάλι στις πλάτες των καθηγητών ενώ είναι ευθύνη των Διευθύνσεων εκπαίδευσης; Γιατί δεν βρίσκουν άλλους τρόπους οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης να λύσουν το πρόβλημα και με τόση ευκολία το μεταφέρουν στα σχολεία;

Χρήστος Κάτσικας

εργασιακός φόρτοςκαθηγητες
Keywords
Τυχαία Θέματα