Μετεγγραφές - προγραφές

Tweet

Η φαεινή ιδέα του Ανδρέα Λοβέρδου να μετακινηθούν από ΑΕΙ σε ΑΕΙ μαζί με τους φοιτητές και τα σχετικά κονδύλια θα βάλει οριστικά ταφόπλακα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργού Παιδείας με τα Πανεπιστήμια. Οι ακροβασίες του Ανδρέα Λοβέρδου

στο ευαίσθητο ζήτημα των μετεγγραφών -το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικογένειας αλλά και των ΑΕΙ- έχουν προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Τελευταία και ισχυρότερη, η νέα σκέψη του υπουργού να λύσει το πρόβλημα με μετακίνηση κονδυλίων από ΑΕΙ σε ΑΕΙ. Κίνηση που δίνει στον ίδιο το τέλειο άλλοθι της ρεαλιστικής λύσης και μαζί το κοινωνικό μπόνους στον πολιτικό του χαρτοφύλακα, αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί την τελική καταδίκη και τη σχεδόν αυτόματη, μαζική εξαφάνιση περιφερειακών τμημάτων/Ιδρυμάτων. Ηδη άρχισαν οι προειδοποιήσεις για προσφυγή στη Δικαιοσύνη αν τυχόν ο υπουργός προωθήσει το μέτρο χωρίς τη συναίνεση των Ιδρυμάτων.

«Αν η επιδίωξη λύσης στο ζήτημα των μετεγγραφών περιλαμβάνει τη μετακίνηση κονδυλίων, είναι προφανές ότι τα Ιδρύματα θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο (απερχόμενος αλλά ασκών ακόμα αρμοδιότητες) πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ ο (απερχόμενος) πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, εκτός από τις τοπικές οικονομικο-κοινωνικές συνέπειες επισημαίνει και τις ειδικές, σοβαρές παραμέτρους του θέματος, που συνδέονται με την εθνική σημασία της ύπαρξης πανεπιστημιακών τμημάτων σε ακριτικές και άλλες περιοχές της περιφέρειας. «Να κλείνει ένα τμήμα σε Ρόδο, σε Μυτιλήνη, σε Θράκη αποκτά και εθνικές διαστάσεις, καθώς πρόκειται για περιοχές που χρειάζονται ειδική και οργανωμένη υποστήριξη. Αυτού του τύπου οι προχειρότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά. Οι μετεγγραφές έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα, κοινωνικό αλλά και εθνικό».

Οι παλινωδίες του υπουργείου

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Tags: μετεγγραφές Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα