Μέρκελ σε Σαμαρά: Κάντε θυσίες για να πάρετε 1 δισ. ευρώ

Tweet

Διαβεβαιώσεις για περισσότερα μέτρα, βαρύτερη φορολόγηση και συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών έδωσε εκ νέου ο Αντώνης Σαμαράς στην Άγκελα Μέρκελ στην επίσκεψή του το Βερολίνο, την ώρα που η ίδια ζήτησε περισσότερες θυσίες, προκειμένου να τον "βοηθήσει" στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αντώνης Σαμαράς

εμφανίστηκε διατεθειμένος για περισσότερες θυσίες του ελληνικού λαού με περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης. Σημείωσε, μάλιστα, πως "ενώ στην αρχή της κρίσης θα έπρεπε να κάνουμε κάτι λιγότερο με τους φόρους και κάτι περισσότερο με τις διαρθρωτικές αλλαγές, τώρα δεν θα αφήσουμε το φορολογικό να χαλαρώσει και θα δώσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε". Ταυτόχρονα απέκλεισε προσχηματικά το ενδεχόμενο για νέο Μνημόνιο και την σύναψη νέου δανείου.

"Δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέο δάνειο. Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από όσα έχουμε ζητήσει μέχρι σήμερα. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας γιατί ήταν δική μας ευθύνη και πιστεύω ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις δικές του", είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Με την διαβεβαίωση, λοιπόν, ότι θα της δώσει τα υπεσχημένα, η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για πρόοδο. "Στην Ελλάδα βλέπουμε φως στο τέρμα του τούνελ", σημείωσε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος εκφράζοντας την πεποίθηση πως "η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της [...] χωρίς να υπαναχωρήσει από όσα έχει δεσμευτεί". Εξέφρασε, μάλιστα, την υποστήριξή της στην συνέχιση της πολιτικής Σαμαρά λέγοντας: "Θα υποστηρίξουμε όλες τις δύσκολες αποφάσεις, που πρέπει να πάρουμε και ήδη πήρατε. Έχουμε τα ήδη πρώτα θετικά αποτελέσματα".

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να μιλήσει για το success story του πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζοντας ότι "στην δημοσιονομική προσαρμογή έχουμε πιάσει τους στόχους μας και σε ορισμένα ζητήματα είμαστε πέρα από τους στόχους μας. Η Ελλάδα, όπως είπε η Καγκελάριος, παράγει πρωτογενές πλεόνασμα και να θυμίσω ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρωτογενές πλεόνασμα είχε τεθεί ως στόχος για το 2014 και όχι για φέτος".

Ενώ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε: "Έχουμε καλύψει μια απόσταση και θα πάμε ακόμη μακρύτερα. Δεν πρέπει να σταματήσει αυτή η προσπάθεια. Και τα οφέλη από την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πιστεύω ότι γίνονται ήδη αισθητά". Ταυτόχρονα, ζήτησε και άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό τονίζοντας πως: "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά γίνονται με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να γίνουν και για τα οποία πρέπει να συνεχίσουμε. Η ανάκαμψη, που θα έρθει, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να ολοκληρώσει την προσπάθεια, γιατί αυτή η ανάκαμψη δικαιώνει και τις θυσίες, που τώρα πια αρχίζουν να αποδίδουν". Με αυτό τον ισχυρισμό, ο Αντώνης Σαμάρας εκτίμησε την άμεση έξοδο της Ελλάδας στην αγορά μιλώντας ακόμη και για επιστροφή της δυνατότητας δανεισμού της χώρας στα επίπεδα προ κρίσης.

Η Άγκελα Μέρκελ αν και απέφυγε να κάνει ευθεία αναφορά στην τρόικα και ζήτησε συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επόμενες δόσεις. Τείνοντας το δάκτυλο είπε: "Εάν θέλουν πραγματικά οι Έλληνες να δουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να έχουν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και διαρθρωτικές αλλαγές [...]. έχει σημειωθεί πρόοδος. Η Ελλάδα τήρησε τις υποσχέσεις της και πάνω σε αυτή την βάση θα δοθεί η επόμενη δόση. Η εργασία αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά είναι εφικτή και αυτό χωρίς να έχει σχέση με την επόμενη και την μεθεπόμενη δόση". Όσο για τα αναπτυξιακά έργα, εστίασε το ενδιαφέρον της, πάντως, στην χρηματοδότηση έργων στην τοπική αυτοδιοίκηση και την υγεία.

Αυγή

Tags: ΣαμαράςΜέρκελ Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα