mektup yazmak: Στείλε email, στην τουρκικήν

Αρθρογράφος: Τάνια

mektup yazmak

“Πατρίδα; Πουλημένη στο σφυρί! Λευτεριά; Με χαλκάδες δεν μπορεί!”.

Bεζύρ εφέντη μας, Ρίσι Γκογιάλ

Yψηλότατε, τεβλετλή μεγαλοπρεπέστατε Σκλαβικώς φιλούμε το ποδάρι σου. Κατά το υψηλόν σου πουγιουρδλί, εκοιτάξαμεν τον ταβάν του Προϋπολογισμού, του ντοβλετιού σας, Ελλάδας, και καταλάβαμε, με το στανιό, πως έχεις χίλια δίκια. Δεν θα έχομε το πλεόνασμα που θα έχομεν, διότι εσύ εφέντη μας, είπες πως δεν θα το έχομε.

Το πλεόνασμα, που αρπάξαμε με βαριά χαράτσια οθωμανικής

έμπνευσης, θα το δίναμε ψίχουλο – ψίχουλο στο πόπολο, για να μη μας πάρει με τις πέτρες. Αφού όμως με το πουγιουρδλί σου, μας πληροφορείς πως το θέλεις εσύ για την αφεντιά σου, σκλαβικώς συμφωνούμε, φιλώντας και το άλλο σου ποδάρι. Για τις πέτρες βλέπομεν και υπομένομεν. Συμφωνούμε σκλαβικώς, πεσμένοι στα τέσσερα, πως οι συντάξεις στο ντοβλέτι είναι τσοκ ψηλές. Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι καλουπιτζήδες, δεμερτζήδες, μπαλτατζήδες, καϊκτσήδες, να έχουν σύνταξη μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μισθό του εργαζόμενου στους ίδιους τομείς. Καταφέραμε, μετά από προηγούμενα πάνσοφα πουγιουρδλιά σας, να πληρώνουμε τον εργαζόμενο μπιρ παρά. Τώρα ήρθε η ώρα, κατά το ινάτι σου, να βάλουμε χέρι στις συντάξεις. Μόνο παρακαλούμε σκλαβικώς, φιλώντας το αριστερό σου χέρι, μην το θέλεις να γίνει αμέτι μουχαμέτι. Ας γίνουν πρώτα οι εκλογές να 'χουμε κι εμείς κι εσύ το διάφορο. Σκλαβικώς σου λέμε, πως από τις συντάξεις ζουν οι οικογένειες στο ντοβλέτι. Αν πάλι επιμένεις, υπομένουμε. Συμφωνούμε σκλαβικώς, πεσμένοι στο πάτωμα με την απελευθέρωση των απολύσεων και την αλλαγή του πλαισίου για την κήρυξη των απεργιών έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα ανταπεργίας (λοκάουτ) από την πλευρά των εργοδοτών. Σου φιλούμε και το δεξί χέρι για αυτή σου την απαίτηση. Εμείς θα καμωνόμαστε πως δε θέλουμε, αλλά αφού το ζητάς εσύ, πρέπει να το δεχτούμε. Είναι καιρός να εφαρμόσουμε αυτό που θέλαμε χρόνια και ζαμάνια τώρα, να ρίξουμε και καμιά καρπαζιά, όπως ζητάει και ο αναντάμ παπαντάμ φασιστοδημοκράτης αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου. Yψηλότατε, τεβλετλή μεγαλοπρεπέστατε. Σκλαβικώς φιλούμε το ποδάρι σου και το ένα και το άλλο, τα χέρια σου, το χώμα που πατάς. Ό,τι ζητήσεις θα το εφαρμόσουμε. Ταμάμ.

★★★

Χαηρτοατλίδες (ευεργετούμενοι) και πιστοί σκλάβοι οι: Μεσσηνίας, Σαμαράς Θεσσαλονίκης, Βενιζέλος και ο Γκίκας Χαρδούβελης ΥΓ1 : Το παραπάνω οθωμανικής δουλικότητας email προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Γκογιάλ, αντικαταστάτη του Τόμσεν, βρήκε συνεργάτης της στήλης στο νησάκι της Παμβώτιδας, στα Γιάννενα, κορνιζωμένο στο σπίτι του Αλή Πασά που είναι, πια, μουσείο. Δίπλα του υπήρχαν δυο πανομοιότυπα email, ένα προς τον Ντέκλαν Κοστέλο ( εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ένα προς τον Κλάους Μαζούχ (εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Δηλαδή προς την τρόικα. Στον ίδιο τοίχο υπήρχε και ένα τέταρτο email προς τον Αλή Πασά, που αφορούσε οικονομικές συναλλαγές πολιτών του ντοβλετιού το 1811. Την αρχή αυτού του τέταρτου email, δημοσιεύουμε σε φωτογραφία, παρακάτω. ΥΓ 2 : Για διευκόλυνση των αναγνωστών παραθέτουμε γλωσσάρι της χρησιμοποιούμενης διπλωματικής διαλέκτου, χάριν της Διαφάνειας. Πουγιουρδλί = μεσαιωνική απόδοση της λέξης μπουγιουρντί (έγγραφο με δυσάρεστο περιεχόμενο, εντολή, διαταγή). Ταβάν (ο) = το ταβάνι, αλλά συχνά και το ύψος (π.χ. της περιουσίας). Τσοκ = πολύ. Δεμερτζής = σιδεράς. Μπαλτατζής = ξυλοκόπος. Καϊκτσής = ψαράς. Μπιρ παρά = για μια δραχμή, ένα ευρώ. Για όσα άλλα δεν καταλαβαίνετε και δεν τα παρέχει η στήλη, δείτε και κάνα τούρκικο σήριαλ. ΥΓ 3 : Ο τίτλος του άρθρου σημαίνει στείλε email, στην τουρκικήν.

Πηγή: Εφημερίδα ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Ετικέτες: ΤάνιαΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα