Ο Α. Μητρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στις 12/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή προέχει και ο πρωθυπουργός να πάψει να τρομοκρατεί το λαό, αλλά και η δημοσιολογία της πατρίδας μας να συντηρεί ένα πνεύμα -κυρίως προς τους πολιτικούς απευθύνομαι-, ψυχραιμίας, σύνεσης, διότι μας "σκανάρουν" και οι δανειστές και ο πλανήτης γενικότερα. Ο μισαλλόδοξος λόγος του πρωθυπουργού καταβύθισε το Χρηματιστήριο και δημιουργεί ένα κλίμα που δεν τιμά τη χώρα. Αν ο κ. Τσίπρας

εκλεγεί πρωθυπουργός, όπως πιστεύω και ελπίζω, θα θέσει άμεσα το ζήτημα της διαγραφής του χρέους και θα ακυρώσει εμμέσως εφαρμοστικούς νόμους στο κυρίαρχο ελληνικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει απαξιωθεί με e-mail των δανειστών μας. Υπό αυτή την έννοια θα αρχίσει η διαπραγμάτευση και όπως είπα και χτες, οι εκλογές και η ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης από μία χώρα είναι λόγος "παγώματος" των αξιώσεων των δανειστών και είναι η ανάσα της νέας κυβέρνησης για να διαπραγματευθεί χωρίς να τρέχουν οι υποχρεώσεις της... Αυτό σημαίνει ότι οι δανειστές οφείλουν από τα κείμενα ν' αναμένουν τον Α. Τσίπρα, χωρίς να ζητούν τις απαιτήσεις τους, επειδή μεσολάβησε η λαϊκή εντολή, η ανάδειξη νέας κυβέρνησης και η υποβολή του αιτήματος διαγραφής τους χρέους και αποδέσμευσης από μνημονιακές δεσμεύσεις... Οφείλουν να τρέχουν οι υποχρεώσεις τους. Μιλάω μέσα από την ερμηνεία νομικών κειμένων και δανειακών δεσμεύσεων. Δεν μιλάω πολιτικά».

Και πρόσθεσε: «Αν μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα, να υπάρξει λύση όσον αφορά το χρέος, διαγραφή τμήματος και μεγάλη ανοχή των αγορών ως προς τις υποχρεώσεις -ρήτρα ανάπτυξης - διαγραφής-, τότε θα υπάρξει ζήτημα. Ωστόσο, εκτιμώ ότι από τις πρώτες μέρες, τις πρώτες εβδομάδες, θα έχει πετύχει συμφωνία με τους δανειστές. Αν υπάρξει αντίδραση, θα επιμείνουμε ξανά να προβάλουμε τα αιτήματά μας. Δεν υπάρχει μονομερής κίνηση, ούτε plan b. Το χρέος θα τεθεί, θα διαγραφεί, θ' απαιτηθεί διαγραφή του εκεί που γεννήθηκε και διογκώθηκε... Δεν υπάρχει plan b, διότι δεν αισθανθήκαμε την ανάγκη να το κάνουμε, καθώς δεν πιστεύουμε ότι αυτό το σενάριο της διαπραγμάτευσης, της αναγκαστικής παράτασης της ανάσας στην κυβέρνηση Τσίπρα για να μπορέσει να τεθεί το ζήτημα στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, με αποστολές Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, για να μπορέσουμε να τους δείξουμε ότι πρέπει η νέα κυβέρνηση να τύχει άλλης σοβαρής και αξιόπιστης μεταχείρισης και όχι δουλικής όπως σήμερα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο μονομερών πολιτικών πρωτοβουλιών αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις. Μονομερείς κινήσεις θα υπάρξουν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Έχουμε, ήδη, ετοιμάσει τέτοιες κινήσεις για ν' ακυρώσουμε κάποιους νόμους. Με τους δανειστές μας plan b δεν υπάρχει... Είναι διεθνής τρομοκρατική δημοσιολογία το ότι μία κυβέρνηση της Αριστεράς δεν μπορεί να βρει ούτε ένα ευρώ για να επιδοτήσει το ανθρωπιστικό πρόγραμμα... Ο Α. Τσίπρας και όλοι μας έχουμε εξηγήσει πώς θα βρεθούν τα πρώτα 11,5, 12 δισ.. Όλα αυτά είναι αναρτημένα... Επειδή η κυβέρνηση εξαθλίωσε τους συνταξιούχους και αποδεκάτισε με το κούρεμα τα αποθεματικά, όχι μόνο τα ενισχύει, αλλά κόβει κατά 1,5 δισ. την κρατική χρηματοδότηση, ενώ χρήματα υπάρχουν και τα στερεί από τα ταμεία για να καταβυθιστούν οι συντάξεις. Η φράση "χρήματα υπάρχουν" αναφέρεται στην κρατική επιχορήγηση των ταμείων ασφάλισης. Ενώ η κυβέρνηση είχε προβλέψει ότι η κρατική επιχορήγηση θα είναι 12 δισ. για το 2015, έπειτα από απαίτηση της τρόικας τη μείωσε κατά 2 δισ.. Αυτά τα χρήματα υπήρχαν για τις συντάξεις για το 2015... Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να παραδώσει στο λαό την εξουσία, θέλοντας να τον καταστρέψει... Οι δανειστές θεωρούν αυτονόητο ότι ορισμένοι νόμοι, οι οποίοι έχουν παρέμβει κραυγαλέα σε μισθούς και συντάξεις, θα είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης. Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να επαναφέρει τη ρύθμιση του ιδιωτικού τομέα μονομερώς... Η χώρα πάσχει από χαμηλό διαπραγματευτικό κύρος. Είναι μια χώρα, η οποία βγαίνει από αποικιοκρατικό καθεστώς και πρέπει να αποκτήσει κύρος χώρας προς διαπραγμάτευση...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα