«Με την τροπολογία του ΚΚΕ μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας»

Την άποψη πως «το καλύτερο θα ήταν να γίνει δεκτή ολόκληρη η τροπολογία» που κατέθεσε το ΚΚΕ και η οποία προβλέπει πως οι καθυστερήσεις των μισθών στους εργαζόμενους αποτελεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, εξέφρασε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης σε συνέντευξη του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρούλης με την

τροπολογία αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί «η πάγια τακτική της εργοδοσίας να αφήνει απλήρωτους χιλιάδες πλέον εργαζομένους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε επίσης και στο νόμο που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τονίζοντας πως «η "μεταρρυθμιστική τομή" στο σύστημα Π.Φ.Υ. που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη σύγχρονων κρατικών Μονάδων Υγείας, Κ.Υ. που θα καλύπτουν όλες τις λαϊκές ανάγκες δωρεάν».

Σχετικά τη συζήτηση που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με αφορμή την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Λαμπρούλης σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «αποτελεί πρόκληση απέναντι στο λαό, η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με το τέλος των μνημονίων» καθώς όπως τονίζει ο ίδιος η κυβέρνηση «έχει αποδεχθεί τα "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060».

Τέλος, σχετικά με τις αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και το πρόσφατο νομοσχέδιο ο κ. Λαμπρούλης τόνισε πως διαμορφώνεται «ένα πλαίσιο που ευνοεί πιο αποτελεσματικά την υποταγή της λειτουργίας των ιδρυμάτων στις στοχεύσεις του κεφαλαίου».

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη βουλή μέσω της οποίας οι καθυστερήσεις των μισθών στους εργαζόμενους από τους εργοδότες να «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης» . Επίσης προέβλεπε ότι οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν στην ώρα τους τα δεδουλευμένα να τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την τροπολογία του κόμματος σας ως προς το ένα μέρος της. Είστε ευχαριστημένοι από αυτήν την εξέλιξη;

Το καλύτερο θα ήταν να γίνει δεκτή ολόκληρη η τροπολογία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πάγια τακτική της εργοδοσίας να αφήνει απλήρωτους χιλιάδες πλέον εργαζομένους, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που χειροτέρευσε περαιτέρω τα τελευταία χρόνια από τις αστικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και διατήρησε και ενίσχυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι αποφάσεις της αστικής δικαιοσύνης που δίνουν όπλα στην εργοδοσία ενάντια στους εργαζόμενους.

Αρνητική ήταν η στάση του κόμματος σας σε σχέση με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία, καθώς το χαρακτηρίσατε «πρόκληση για το λαό και τους υγειονομικούς». Πού στοχεύουν οι διαφωνίες σας;

Η «μεταρρυθμιστική τομή» στο σύστημα Π.Φ.Υ. που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη σύγχρονων κρατικών Μονάδων Υγείας, Κ.Υ. που θα καλύπτουν όλες τις λαϊκές ανάγκες δωρεάν. Επιδιώκεται η οργάνωση μιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα συμβάλει στην παραπέρα μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών. Με τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας, με το ανεπαρκέστατο σε αριθμό και ειδικότητες προσωπικό, με τη σχεδόν πλήρη έλλειψη εργαστηρίων και με τη θέσπιση του «κόφτη», των Το.Μ.Υ. προς τα Κ.Υ. και τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες θα έχουν ελάχιστες υπηρεσίες υγείας, σε ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση από τις σύγχρονες ανάγκες τους, για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση.

Πρόκειται για ένα ακόμα πιο υποβαθμισμένο, κατ' όνομα «σύστημα» Π.Φ.Υ., με φθηνούς υγειονομικούς και φθηνές υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες.

Κυβέρνηση, οικονομικοί αναλυτές και διεθνής τύπος θεωρούν πως η πρόσφατη έξοδος της χώρας στις αγορές ήταν επιτυχής και ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Ως ΚΚΕ έχετε μια διαφορετική εκτίμηση. Πιστεύετε πως υπάρχει φως στο τούνελ ώστε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης;

Αποτελεί πρόκληση απέναντι στο λαό, η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει τη δοκιμαστική «έξοδο στις αγορές» με το «τέλος των μνημονίων» όταν έχει αποδεχθεί τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060, αλλά και έχοντας προνομοθετήσει μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δημιουργήσει προσδοκίες στον λαό, από τυχόν ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας πως αν προκύψει «δημοσιονομικό περιθώριο» θα μοιραστεί στην οικονομία και την κοινωνία εννοώντας κατά βάση τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών ομίλων, όπως και ότι δεν έχει πρόθεση να αλλάξει την αντιλαϊκή συνταγή για να μην ξανακυλήσει η χώρα στα προβλήματα.

Από τη μια, φρούδες ελπίδες στο λαό για να κατευνάσει την αγανάκτηση και από την άλλη, διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι θα επιμείνει σταθερά στην υλοποίηση των μέτρων που αυξάνουν την κερδοφορία του.

Το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση καταψηφίσθηκε από το κόμμα σας με την αιτιολογία πως οι αλλαγές στην εκπαίδευση κινούνται στη κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Ο υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση τόνισαν πως στόχος των αλλαγών στην εκπαίδευση είναι να «ξαναμπεί μια τάξη με βάση τους ακαδημαϊκούς κανόνες». Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη;

Πάρα πολλές από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν υπερψηφιστεί στο παρελθόν, αφού περιλαμβάνονται και σε προηγούμενα νομοσχέδια επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Διότι δεν είναι κάτι καινούργιο η ενίσχυση της παρουσίας των επιχειρήσεων στα ιδρύματα, η προσπάθεια κατηγοριοποίησης σπουδών και αποφοίτων, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, η προσπάθεια να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά το «μαύρο κουτί» της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων που λέγεται ΕΛΚΕ.

Όμως, σε ολόκληρο το νομοσχέδιο ούτε μια σειρά δεν αφορά τις ανάγκες των φοιτητών των λαϊκών οικογενειών, που στενάζουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, στους νέους επιστήμονες που βρίσκουν τις πόρτες των ιδρυμάτων κλειστές, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που δεν θέλουν να «ξεπουληθούν» στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Έτσι, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί «δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης» και «δημοκρατίας», πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει πραγματικό άσυλο στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων και επιδιώκει να δώσει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις.

Διαμορφώνει ένα πλαίσιο που ευνοεί πιο αποτελεσματικά την υποταγή της λειτουργίας των ιδρυμάτων στις στοχεύσεις του κεφαλαίου και από την άλλη έρχεται να δώσει την ιδιαίτερη χροιά των προτεραιοτήτων που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Να γιατί το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες, σε συμπόρευση, σε κοινή πάλη με στόχο την πλήρη ανατροπή της πολιτικής που δένει χειροπόδαρα την επιστήμη, τις σπουδές και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

ΚΚΕΓιώργος Λαμπρούληςαπλήρωτη εργασίατροπολογία
Keywords
Τυχαία Θέματα