Μαζικοί τάφοι στο Μεξικό: Η ιστορία ενός επιζώντα

Tweet

Πριν λίγες ημέρες στο Μεξικό, μαφία και αστυνομικοί δολοφόνησαν 43 φοιτητές. Ο εισαγγελέας τόνισε επίσης ότι 28 πτώματα έχουν εντοπιστεί σε ομαδικό τάφο κοντά στην πόλη Ιγκουάλα.

Οπως καταγγέλλει το ΚΚ Μεξικού: «Εκτελεστικό όργανο των δολοφονιών και της επίθεσης στους φοιτητές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις της επαρχίας και της Ομοσπονδίας, αλλά την πολιτική ευθύνη έχει ο κυβερνήτης του Γκερέρο, Ανχελ Αγκίρε Ριβέρο, και ο δήμαρχος της πόλης Ιγκουάλα, Λουίς Αμπάρκα, που ανήκουν στο Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD).

Αυτές οι πράξεις καταστολής αποδεικνύουν τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής διαχείρισης που θέλει το PRD (σ.σ.: σήμερα είναι το αντιπολιτευόμενο «κεντροαριστερό» κόμμα στο κυβερνών δεξιό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα - PRI), που υπηρετεί επίσης την εξουσία των μονοπωλίων. Το ίδιο συνέβη και το Μάη του 2006 στο Σαν Σαλβαδόρ ντε Ατένκο, και ο ίδιος ο Ριβέρο είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία 5 κομμουνιστών.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την ιστορία ενός επιζώντα από τη σφαγή των φοιτητών στο Μεξικό.

Καθώς οι σφαίρες πέρναγαν πάνω από τα κεφάλια τους και η αστυνομία ομαδοποιούσε τους φοιτητές με τις πλάτες στα αυτοκίνητα της αστυνομίας ο Eusebio έτρεξε με όλη του τη δύναμη.

Σφαίρες ρίχνονταν και κατά αυτών που προσπαθούσαν να αποδράσουν αλλά ο Eusebio φοβόταν μην τον πιάσουν οι αστυνομικοί και οι άντρες με πολιτικά και όπλα που βρίσκονταν δίπλα τους.

"Ήμουν τόσο τρομοκρατημένος που το μόνο που ήθελα ήταν να φύγω μακριά. Είχα ένα κακό προαίσθημα με αυτή την αστυνομία" δηλωσε ο 19χρονος Eusebio φοιτητής στο πανεπιστήμιο στη νότια πολιτεία Γκερέρο.

Αυτός ο φόβος ήταν που έσωσε και τον Eusebio. Την Κυριακή ο εισαγγελέας του Γκερέρο Inaky Blanco δήλωσε ότι δολοφόνοι από το καρτέλ των ναρκωτικών έχουν ομολογήσει ότι συνεργάστηκαν με την αστυνομία για τη δολοφονία των κρατούμενων φοιτητών τον περασμένο μήνα. Τα συλληφθέντα μέλη του καρτέλ οδήγησαν τον εισαγγελέα σε λάκκους οπου βρέθηκαν 28 απανθρακωμένα πτώματα.
Από την εισαγγελία κάνουν σύγκριση του DNA των θυμάτων με στοιχεία που φέρνουν οι οικογένειες των φοιτητών. 43 φοιτητές έχουν εξαφανιστεί μετά τους πυροβολισμούς στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στην πόλη Ιγκουάνα.
Ο 19χρονος φοιτητής περιέγραψε τον αγώνα του για επιβίωση σε συνέντευξη που έδωσε στο πανεπιστήμιό του. Το όνομα Eusebio είναι ψευδώνυμο και η πραγματική ταυτότητα του νέου δεν έχει αποκαλυφθεί. Ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομα του γιατί φοβάται τις αποκαλύψεις απο τη διεφθαρμένη αστυνομία.

Οι δηλώσεις του προστατεύονται από κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι έχουν ήδη συλλάβει 20 αστυνομικούς οι οποίοι σχετίζονται με τους πυροβολισμούς.

Οι αποκαλύψεις των δολοφονιών και της διαφθοράς είναι μία τρομακτική εξέλιξη για μία χώρα που πολεμάει τη βία των συμμοριών και από αυτό τον πόλεμο μετράει 70.000 νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους. Το γεγονός είναι και ιδιαίτερα προσβλητικό για τον ίδιο τον πρόεδρο του Μεξικό Enrique Pena Nieto ο οποίος προσπαθεί να αναμορφώσει την εικόνα του Μεξικό από αυτή των γκάνγκστερ σε αυτή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

Η περιπέτεια για τον Eusebio ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί όταν ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο του μαζί με άλλους 120 φοιτητές. Πήγαιναν προς την Ιγκουάνα η οποία ήταν μία ώρα με το αυτοκίνητο για να μαζέψει χρήματα για τις σπυδές του. Τα παιδιά των φτωχών εργατών βασίζονται σε αυτές τις διαδικασίες συλλογής χρημάτων για να μπορέσουν να σιτιστουν και να αποκτήσουν το εκπαιδευτικό υλικό που χρειάζονται.

Οι φοιτητές στην περιοχή είναι και γνωστοί για τις διαδηλώσεις τους και τις διαμαρτυρίες τους συνήθως κατά των κυβερνητικών πολιτικών για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι φοιτητές στην περιοχή έχουν μία συνήθεια να παίρνουν φορτηγά από την περιοχή τους για να συγκεντρώνονται για τις διαδηλώσεις τους και μετά να τα επιστρέφουν. Αυτή είναι μία πρακτική που ίσως να ξενίζει μερικούς, κυρίως ιδιοκτήτες φορτηγών, αλλά έτσι γίνεται.

Ο Eusebio ταξίδευε με ένα από τα τα λεωφορεία όταν το δρόμο μπλόκαρε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας. Οι φοιτητές κατέβηκαν κάτω και προσπάθησαν να πείσουν τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με μάρτυρες οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν.

"Οι πυροβολισμοί διήρκεσαν για αρκετή ώρα. Εν τω μεταξύ έφτασαν και άλλοι αστυνομικοί οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν επίσης. Ξάπλωσα κάτω προς το πισω μέρος του λεωφορείου. Μερικοί από τους φοιτητές πετούσαν πέτρες προς τους αστυνομικούς. Αλλά ποια αξία έχουν οι πέτρες απέναντι σε όπλα; Κανένας από εμάς δεν είχε όπλο".
Ακαριαία ένας φοιτητής πέφτει νεκρός και αρκετοί τραυματίστηκαν στο πρώτο μπαράζ των πυροβολισμών. Κάποια στιγμή οι πυροβολισμοί σταμάτησαν και έφθασαν ασθενοφόρα για να πάρουν τους τραυματίες. Παράλληλα κατεύθασαν και τοπικοί δημοσιογράφοι και οι φοιτητές άρχισαν να δίνουν συνεντεύξεις και να τους εξηγούν πως έγιναν τα γεγονότα.

Η αιματοχυσία όμως μόλις είχε αρχίσει.

Σε αυτό το διάστημα έφτασαν και άλλοι αστυνομικοί συνοδευόμενοι από άντρες με πολιτικά οι οποίοι κρατούσαν όπλα. Η εισαγγελία αναγνώρισε αυτούς τους άντρες ως τα μέλη της δολοφονικής συμμορίας "Guerreros Unidos" ή της "Warriors United".

Η αστυνομία χτύπησε και σκότωσε ακόμη δύο φοιτητές και έριξε σφαίρες και τραυμάτισαν αρκετούς άλλους. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ένας ταξιτζής με τον επιβάτη του που πέρναγαν από την περιοχή.

"Χτυπούσαν τους φοιτητές καθώς τους ανελάμβαναν. Αρκετοί για να σώσουν τις ζωές τους και για να μην πυροβοληθούν παραδίδονταν. Πίστευαν ότι απλώς θα τους συλλάβουν. Όμως άλλο πράγμα τους περίμενε" λέει ο Eusebio.

Ο ίδιος διαισθάνθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι κινδυνεύει η ζωή του.

"Οι πυροβολισμοί έρχονταν από κάθε κατεύθυνση και οι αστυνομικοί μαζί με τους άντρες με τα πολιτικά είχαν μπλοκάρει όλες τις εξόδους. Όμως εγώ και ένας άλλος φοιτητής καταφέραμε να βρούμε μία διέξοδο από ένα σοκάκι. Ύστερα τρέξαμε σε έναν δρόμο όπου είδαμε έναν άνθρωπο έξω από το σπίτι του, του εξηγήσαμε ότι είμαστε φοιτητές και του ζητήσαμε να μας κρύψει. Μας έβαλε στο σπίτι του όπου μείναμε εκεί μέχρι το πρωί. Αυτός ο άνθρωπος μας έσωσε" λέει ο Eusebio.

Το επόμενο πρωινό ο Eusebio μαζί με άλλους συμφοιτητές του, συγκροτημένα και με προσοχή πήγαν στο γραφείο του εισαγγελέα στην Ιγουάνα. Ήθελαν να βοηθήσουν τους συμφοιτητές τους που ήταν κρατούμενοι.

Όμως σε έναν δρόμο κοντά την εισαγγελία είδαν κάτι που τους συγκλόνισε. Είδαν το πτώμα ενός φοιτητή ο οποίος υποτίθεται ότι θα ήταν κρατούμενος. Ο άτυχος φοιτητής είχε κομμένο το πρόσωπό του. "Αυτό το κόψιμο του προσώπου συμβολίζει τις δολοφονίες του καρτέλ" είπε ο Eusebio.

Όταν οι φοιτητές μαζεύτηκαν στην Τίξτλα ανακαλύψανε ότι 43 έλειπαν.

Το Σάββατο οι ερευνητές βρήκαν έξι λάκκους στα περίχωρα της Ιγκουάνα με 28 πτώματα.
Η έρευνα συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή για να βρεθούν και οι υπόλοιποι φοιτητές.

Ενώ η εισαγγελία έχει ονομάσει τους δράστες της θηριωδίας είναι ακόμη ένα ερώτημα γιατί η αστυνομία αντέδρασε τόσο βίαια και αφαίρεσε τις ζωές τόσων φοιτητών.

Ο Eusebio Πιστεύει ότι η αιματοχυσία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της αστυνομίας με τα καρτέλ και εξωθείται η βία σε νέα επίπεδα.

"Αυτή είναι μία πολιτική ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί πάντα μας επιτίθονταν. Μα τώρα αυτοί δουλεύουν για τα καρτέλ και αυτές οι επιθέσεις καταλήγουν σε σφαγές"

Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Μεξικό ζήτησε να γίνει μία εξονυχιστική έρευνα για το γεγονός.

Tags: ΜεξικόΚλειώ Ιωάννουδολοφονίες φοιτητών Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα