Λένγκω, του Νικόλαου Γκίλα

Tweet

Λένγκω

Πριν από χρόνια μια δασκάλα στην Αϊόβα των ΗΠΑ έπεισε τους μαθητές με γαλανά μάτια πως είναι ανώτεροι όσων έχουν καστανά και τους μετέτρεψε σε αλαζόνες και μοχθηρούς. Αργότερα ανακοίνωσε πως έκανε λάθος και συνέβαινε το αντίθετο, προκαλώντας την ακαριαία αλλαγή των ρόλων.

Το ίδιο πιστεύω ότι επιχειρείται και σήμερα. Πείθουμε ανθρώπους που φέρουν τον τίτλο του στελέχους, λες και οι άλλοι είναι αόρατοι, για την ανωτερότητα της σκέψης και του νου τους και τους

δίνουμε το δικαίωμα της οπλοχρησίας. Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός… να μην τους σκοτώσουν όλους. Αρκεί ένα 15%. Πιστεύετε ότι θα ξεφύγουν από τον κοινό νου, τα ανθρώπινα όρια, τους ηθικούς ή άλλους φραγμούς και θα σκοτώσουν;

Ναι! και μάλιστα βιάζονται, πιέζουν και επιμορφώνονται για το έργο αυτό. Οπωσδήποτε η εκτέλεση πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικές, παιδαγωγικές, ερευνητικές εργασίες αναγκαιότητας για να είναι πιο εύπεπτη και κοινωνικά αναγκαία.

Το 1961, ο Στάνλεϋ Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας χρησιμοποίησε εθελοντές φοιτητές σε ένα πείραμα. Τους χώρισε σε ζευγάρια δίνοντας στον έναν τον ρόλο του «μαθητευόμενου» και στον άλλον το ρόλο του «δασκάλου». Όταν ο μαθητευόμενος δεν απαντούσε σωστά στην ερώτηση, ο δάσκαλος ενεργοποιούσε ένα κουμπί που έστελνε στο σώμα του ηλεκτρικό ρεύμα. Η πρώτη λάθος απάντηση 15 Volt, οι επόμενες περισσότερα… μέχρι τα 450. Κουμπί με την ένδειξη: κίνδυνος θάνατος. Πίσω από τον φοιτητή, που πατούσε τα κουμπιά, καθόταν ο εξεταστής και με σοβαρό ύφος τού έλεγε πως η διαδικασία είναι ελεγχόμενη και πρέπει το πείραμα να ολοκληρωθεί.

Πόσοι νομίζετε ότι πάτησαν το κουμπί κίνδυνος θάνατος των 450 volt στη λάθος απάντηση;

Το 95%.

Μάλιστα! Μην αμφιβάλλετε λοιπόν για την επικείμενο φόνο. Το 95%, με βάση το πείραμα του Μίλγκραμ είναι έτοιμο να πατήσει το κουμπί. Εξάλλου τι στέλεχος θα είναι αυτό αν δεν συνεμμορφώθην προς τας υποδείξεις.

Στην κυρά μάνα μας μη δίνετε βοήθεια

ούτε μαγκούρα στο προσκέφαλο σιμά

γιατί θα δέρνει κάθε μέρα τα παιδιά της

κι όταν μιλάω θα με λέει αληταρά

Λένγκω, πάψε να με τυραννάς

Λένγκω, μάνα, πες μας πάλι… τι ζητάς!

(Γιάννης Μαρκόπουλος)

Γκίλας Νικόλαος

(χωρίς ενοχές)

Tags: Νικόλαος Γκίλας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα