Καταβύθιση σε Κορινθία και Αχαΐα - Η θάλασσα διαβρώνει τις παραλίες, κατατρώγοντας κτίρια και δρόμους


Του Ηλια Κανιστρα

ΠΑΤΡΑ. Σαν «λάβα» εισχωρεί στις παραλίες της Κορινθίας και της Αιγιαλείας το νερό της θάλασσας κατατρώγοντας ακτές, κτίρια, δρόμους και έργα υποδομής. Αν και το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών δεν είναι νέο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας στις παραλιακές περιοχές καθιστά εμφανείς τις επιπτώσεις.

Πλέον πρόσφατο γεγονός η καταβύθιση στο Δερβένι, με αποτέλεσμα η θάλασσα να εισχωρήσει κάτω από σπίτια στην παραλία. Στην περιοχή της Αχαΐας τα εντονότερα προβλήματα από τη διάβρωση των ακτών καταγράφονται στις
παραλιακές περιοχές που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο, στις περιοχές Βαλιμήτικων, Διγελιώτικων, Τέμενης, Ροδιάς - Ελαιώνα, Πλατανιού, Διακοπτού, Νικολέικων και Αιγείρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 46% των ακτών της Αιγιαλείας, από το Δερβένι μέχρι και το Αίγιο, έχουν υποστεί διάβρωση, δηλαδή έχουν χαθεί 2.500 στρέμματα. Από την άλλη πλευρά, το 40% των ακτών παραμένει αναλλοίωτο και μόνο στο 14% έχει γίνει πρόσθεση εδαφικού υλικού. Σύμφωνα με τουςς ειδικούς ή ευθύνη εστιάζεται και στην ανθρώπινη δραστηριότητα, την αστικοποίηση των παραλιακών περιοχών, με αποτέλεσμα να μπαζωθούν χείμαρροι που μετέφεραν υλικά στις παραλίες, καθώς και την εκτέλεση τεχνικών έργων χωρίς προγραμματισμό. Όλη η ακτογραμμή του Κορινθιακού επηρεάζεται από τις κατολισθήσεις και ανάλογα φαινόμενα έχουν καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια. Μετά τον μεγάλο σεισμό στο Αίγιο το 1995, η θάλασσα είχε εισχωρήσει στην παραλία των Νικολέικων έως και 60 μ., ενώ καταγράφηκαν δύο παρόμοια περιστατικά στην απέναντι πλευρά, στην Ερατεινή και τον Τολοφώνα. Φαινόμενο κατολίσθησης έχει καταγραφεί πάλι στην περιοχή της Ερατεινής το 1965, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, το 1963, κατολίσθηση είχε σημειωθεί στις Καμάρες Αιγιαλείας, όπου η ακτή οπισθοχώρησε μέχρι και 200 μ. Η ιστορία έρχεται από παλιά. Ένα απίθανο περιστατικό είχε συμβεί πριν χρόνια κατά τη διάρκεια που κατασκευαζόταν η μαρίνα στο Ξυλόκαστρο. Την ώρα που το σκαπτικό μηχάνημα εκτελούσε εργασίες, ο χειριστής του άκουσε έντονους θορύβους και έσπευσε να το εγκαταλείψει. Αμέσως μετά το σκαπτικό μηχάνημα το ρούφηξε η θάλασσα και παρά τις εκτεταμένες έρευνες από δύτες δεν βρέθηκε ποτέ.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του δημάρχου Αιγιαλείας, Στάθη Θεοδωρακόπουλου, απαιτείται άμεσα να δοθεί λύση, σε ένα πρόβλημα, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος, αρκετά σοβαρό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το πρόβλημα της διάβρωσης είναι αρκετά έντονο στις περιοχές του Διακοπτού και της Ακράτας, όπου έχουν καταγραφεί ζημιές στους παραλιακούς δρόμους, ενώ προβλήματα υπάρχουν ακόμη στον Λόγγο, τα Σελιανίτικα, τα Βαλιμίτικα, την Τέμενη, τα Διγιελιώτικα, την Ροδιά, τα Νικολέικα, τον Πλατάνο, την Αιγείρα κ.α.

Όπως πρόσθεσε ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος, επειδή η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια, είναι αναγκαίο να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργει

Keywords
Τυχαία Θέματα