Κατάρτιση και πρακτική άσκηση 7.000 νέων σε τεχνικά επαγγέλματα

Ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για 7.000 απόφοιτους ΙΕΚ,ΕΠΑΣ,ΕΠΑΛ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, ενώ αντικείμενο της δράσης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης σε 7.000 αποφοίτους των παραπάνω σχολών ηλικίας έως 29 ετών – σύμφωνα

και με την ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (Youth Employment Initiative- ΥΕΙ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα 80 ωρών με στόχο την αναβάθμιση των οριζόντιων δεξιοτήτων καθώς και την ανάπτυξη επαγγελματικής ετοιμότητας και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις διάρκειας έως έξι μήνες, με λήξη την 31η η Οκτωβρίου 2015.

Το θεωρητικό μέρος υλοποιείται αποκλειστικά στις οκτώ περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Βόρειο Αιγαίο), ενώ η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια με την προϋπόθεσης της σύμφωνης γνώμη του εκπαιδευόμενο.

Δικαιούχοι

Δυνητικά δικαιούχοι υποτροφιών είναι οι απόφοιτοι:

Επαγγελματικών Λυκείων – ΕΠΑΛ του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων

Επαγγελματικών Σχολών –ΕΠΑΣ του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων

Δημοσίων και Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που είτε διαθέτουν Κρατική Βεβαίωση Πιστοποίησης είτε Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης που δεν έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής και είναι δημότες των παραπάνω Περιφερειών.

Οι δικαιούχοι υποτροφιών θα μοριοδοτηθούν με βάση συγκεκριμένα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. εκπαιδευτική επίδοση, χρόνος ανεργίας, ηλικία, φορολογητέο εισόδημα κ.λπ) σύμφωνα με σχετική ΚΥΑ που θα εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επιδότηση – ύψος υποτροφιών

Για τις 80 ώρες θεωρητικών μαθημάτων προβλέπεται χορήγηση εκπαιδευτικού επιδόματος – υποτροφίας στους ωφελούμενους καθαρού ύψους 400 ευρώ (5 ευρώ / ώρα θεωρητικής εκπαίδευσης) και καταβολή των οριζόμενων ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για την Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις διάρκειας έως έξι μηνών προβλέπεται χορήγηση υποτροφίας στους ωφελούμενους ύψους 480 ευρώ καθαρά για κάθε μήνα και καταβολή των οριζόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Οι ωφελούμενοι θα πρέπει να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά: Αίτηση Συμμετοχής, επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο ή άλλο πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, πιστοποιητικό εντοπιότητας, αντίγραφο του ατομικού εκκαθαριστικού της Εφορίας του οικονομικού έτους 2014 (εισοδήματα 2013) ή , σε περίπτωση που δεν υπέβαλαν αίτηση, βεβαίωση από τη Εφορία για μη δήλωση εισοδήματος και πιστοποιητικά ξένων γλωσσών για τις γλώσσες που δήλωσαν κατά την υποβολή της αίτησής τους.

Οι βεβαιώσεις

Οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να υποβάλουν βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει τις εξετάσεις πιστοποίηση ή βεβαίωση πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ (από τον ΕΟΠΠΕΠ) στην περίπτωση που τις έχουν περάσει. Οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ πρέπει να καταθέσουν πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας επιπέδου τρία ή τέσσερα, ενώ για τους απόφοιτους ΕΠΑΣ απαιτείται το αντίστοιχο πτυχίο της σχολής.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Tags: κατάρτιστηΕΠΑΛτεχνικά επαγγέλματα
Keywords
Τυχαία Θέματα