Η λιτότητα «γκρεμίζει» πανεπιστήμια στη Γαλλία

Η λιτότητα «γκρεμίζει» πανεπιστήμια

Στους δρόμους ξανά την Πέμπτη φοιτητές, ακαδημαϊκοί και δοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων στη Γαλλία
Γαλλία, φοιτητές, εκπαίδευση, πανεπιστήμιο

Οροφές που στάζουν με τις πρώτες σταγόνες βροχής, τοίχοι γεμάτοι υγρασία και μούχλα, αίθουσες με σοβαρές φθορές εξοπλισμού, κατσαρίδες και άλλοι... απρόσκλητοι επισκέπτες στις τουαλέτες. Αυτή την ετοιμόρροπη εικόνα παρουσιάζουν πολλά πανεπιστήμια στη Γαλλία, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας,

που βρίσκεται ξανά στο πόδι διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και σπουδών και αύξηση των κονδυλίων για πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

«Πρέπει να καταδείξουμε την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ανώτατη εκπαίδευση και η έρευνα στη Γαλλία» γράφει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Sciences en Marche» και για του λόγου το αληθές συγκεντρώνει και ανεβάζει σχετικά φωτογραφικά ντοκουμέντα στον ειδικό λογαριασμό «Ruines d' Universite» (Πανεπιστήμια σε ερείπια) στο Tumblr.

Η οργάνωση, σε συντονισμό με ενώσεις φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων, διοργανώνει νέα συλλαλητήρια την ερχόμενη Πέμπτη σε όλη τη Γαλλία, με στόχο μια δυναμική πανεθνική διαμαρτυρία κατά του νέου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ολάντ, που προβλέπει «μαχαίρι» ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ στις δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση ελέω λιτότητας, γεγονός που θα έχει ακόμα πιο δραματικές επιπτώσεις στις δομές διδασκαλίας, έρευνας και στέγασης σπουδαστών και ακαδημαϊκών.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν γίνει και τον περασμένο Οκτώβρη, αλλά στου κουφού την πόρτα... Οι διοργανωτές καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση τους αγνοεί επιδεικτικά και συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια στην πρωτόγνωρη υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας και σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια.

«Πολλά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της κατάρρευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της «Sciences en Marche». «Οι ελλείψεις κονδυλίων έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα διδασκαλίας και σποδών, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Φοιτητές αποφεύγουν να πάνε στην τουαλέτα, μια ντουζίνα άνθρωποι στοιβάζονται για να δουλέψουν σε χώρο 20 τ.μ. ή αναγκάζονται να κάνουν μάθημα χωρίς θέρμανση» υποστηρίζει η οργάνωση. Αν ερχόντουσαν μια βόλτα από Ελλάδα, θα έβλεπαν από πρώτο χέρι τις ολέθριες συνέπειες της λιτότητας και στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα...

(Φωτογραφίες από το universiteenruines.tumblr.com)
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Tags: πανεπιστήμιαλιτότηταΓαλλία
Keywords
Τυχαία Θέματα