Η Λήμνος θέλει να ζήσει- Πείτε ΟΧΙ στην υποβάθμιση του νησιού

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Εμείς, οι κάτοικοι και οι φορείς της Λήμνου, συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε με θλίψη και οργή για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νησιού μας και να διατρανώσουμε την κοινή πεποίθηση μας ότι «η Λήμνος θέλει να ζήσει».

Το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές των κυβερνήσεων, μέσω του μανδύα

της τρόικας και του μνημονίου, οδήγησαν και οδηγούν τον ελληνικό λαό στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, και το λημνιακό λαό στην υποβάθμιση, την υστέρηση και την απομόνωση. Οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, τα προβλήματα με τις συγκοινωνίες, η περιθωριοποίηση και η ταλαιπωρία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι πολιτικές επιλογές κανένα πρόβλημα δε λύνουν, αλλά αντιθέτως δημιουργούν νέα, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για το νησί στο παρόν και το μέλλον, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε καν οι ζωτικές ανάγκες επιβίωσης μας.

Έτσι, παρά την αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, το Υπουργείο Υγείας εμμένει στην κατάργηση του αυτόνομου οργανισμού του Νοσοκομείου Λήμνου. Η Λήμνος, το 8ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, με 17.000 κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά την ζωή τους να κοστολογείται και να υποβαθμίζεται, δεν μπορεί να μην διαθέτει αυτόνομο Νοσοκομείο, αλλά να εξαρτάται από  ένα άλλο νησί που απέχει 84 ναυτικά μίλια, 6 τουλάχιστον ώρες θαλάσσιου ταξιδιού χωρίς καθημερινή σύνδεση.

Οι συνεχείς  καταργήσεις-υποβαθμίσεις υπηρεσιών ζωτικής σημασίας έχουν όμως συνέχεια, εξαντλώντας την υπομονή των Λημνιών πολιτών. Μετά την κατάργηση των γραφείων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την κατάργηση της αυτόνομης λειτουργίας  του Νοσοκομείου Λήμνου, την πιθανή –αν και διαψευδόμενη- κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Λήμνου, ήρθε και η κατάργηση κι άλλων ζωτικών υπηρεσιών, όπως η ΔΟΥ.

Τα προβλήματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Λήμνου, γνωστά πλέον σε όλους, αλλά και η συχνότητα και ιδίως η τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων, καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε ταξίδι για την πλειονότητα των κατοίκων του νησιού και αποτελούν  τροχοπέδη για την  ανάπτυξη του τόπου μας. Η Λήμνος είναι το μοναδικό μεγάλο νησί που  εξυπηρετείται μόνο και αποκλειστικά με πλοία 4ης κατηγορίας.

ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ!

Οι συνέπειες της κρίσης  στο νησί μας θα είναι οδυνηρές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Ο κίνδυνος να εμφανισθεί ένα νέο κύμα μετανάστευσης, ανάλογο των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70 που ερήμωσαν ολόκληρα χωριά , είναι πλέον ορατός. Η προοπτική απομόνωσης όσων απομείνουν είναι εμφανής.

Το ελάχιστο που οφείλει το Ελληνικό Κράτος να κάνει για τους «ήρωες νησιώτες», που συχνά επικαλείται, είναι να εξασφ

Keywords
Τυχαία Θέματα