Η κυβέρνηση επιμένει πειθαρχικά με στόχο 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

Tweet

Τη διαφθορά και τους επίορκους επιστράτευσε και χτες η κυβέρνηση για να καλύψει την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσονται και οι 15.000 απολύσεις ως το τέλος του 2014. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ριζοσπάστη αυτός ήταν ο στόχος της ενημέρωσης που έγινε χτες από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, στα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για

θέματα που αφορούν την απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2013 εκδόθηκαν 1.645 αποφάσεις Πειθαρχικών Συμβουλίων, που επέβαλαν την ποινή της οριστικής παύσης σε 248 περιπτώσεις. Για να δείξει την ταχύτητα με την οποία δρουν πλέον τα Πειθαρχικά Συμβούλια ανέφερε ότι από τις 1.645 αποφάσεις οι 1.150 εκδόθηκαν το δεύτερο 6μηνο του 2013, από 495 που είχαν εκδοθεί το πρώτο εξάμηνο. Οσον αφορά τις 248 περιπτώσεις αφορούσαν ποινή οριστικής παύσης.

Επίσης, το 2013 αποχώρησαν οριστικά από το Δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών 220 υπάλληλοι. Ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 3.905 εργαζόμενοι στο Δημόσιο που απασχολούνται με προσωρινές διαταγές, ασφαλιστικά μέτρα και τέθηκαν οι βάσεις για την εκδίκαση των αγωγών τους. Από τη διαδικασία αυτή, ήδη έχουν αποχωρήσει 1.646 σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, ο υπουργός προσπάθησε αρχικά να αποδεσμεύσει τις πειθαρχικές διώξεις από τον στόχο των 15.000 απολύσεων, μιλώντας για κράτος δικαίου που λειτουργεί, αλλά στη συνέχεια ο ίδιος είπε: «Οφείλω να επισημάνω ότι υπάρχει μια φυσική ιεραρχία επιλογής από τη στιγμή που το κράτος βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα συγκεκριμένο δεσμευτικό στόχο, ο οποίος είναι 15.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του 2014».

Από το ΚΚΕ η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη ανέφερε, για τα όσα προωθούνται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, ότι το κράτος επιδιώκει να μετατρέψει τους δημοσίους υπαλλήλους σε ευέλικτους, φτηνούς και υπάκουους. Και πρόσθεσε: «Σας ενδιαφέρει απλώς με τον πειθαρχικό κώδικα να δημιουργηθεί εκείνο το επαρκές καθεστώς επιβολής της κυρίαρχης πολιτικής, να "μουγκαθούν" στόματα και να μη μιλάνε ή να αδρανοποιηθούν».

Tags: δημόσιοι υπάλληλοιαπολύσειςπειθαρχικά Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα