Η ανθρώπινη ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης: επαναπροσέγγιση της κοινωνικής Δικαιοσύνης, συνέδριο στην Αθήνα 2-5/9

Tweet Τρίτη, 2 Σεπτέμβριος, 2014 - 09:00 to Παρασκευή, 5 Σεπτέμβριος, 2014 - 16:45

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΤΗΛ: 2651005774

E-MAIL: spantazi@cc

Ιωάννινα 14.7.2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Bielefeld-Center for Education του Πανεπιστημίου του Bielefeld συνδιοργανώνουν στην

Αθήνα από 2-5 Σεπτεμβρίου του 2014 στο Ξενοδοχείο President ένα μεγάλο Διεθνές Συνέδριο.

Θέμα του Συνεδρίου:

Η ανθρώπινη ανάπτυξη σε περιόδους κρίσης: επαναπροσέγγιση της κοινωνικής Δικαιοσύνης

Το Συνέδριο αυτό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποτιμηθεί. Είναι πράγματι, μια σπάνια ευκαιρία για τον τόπο μας, τη σημασία του οποίου, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί, άλλωστε, και από το θέμα του.

Πρόκειται για το ετήσιο Συνέδριο της επιστημονικής ένωσης Human Development & Capability Association (HDCA) που συμπληρώνει φέτος τα δέκα χρόνια από την ίδρυσή της.

Έχουν προσκληθεί και θα έρθουν στην Αθήνα διάσημοι κορυφαίοι φιλόσοφοι, οικονομολόγοι, πολιτειολόγοι και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο.

Ένας από αυτούς είναι ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Amartya Sen, o πρώτος πρόεδρος και ιδρυτής της HDCA.

Προς τιμήν του θα δοθεί η ετήσια Amartya Sen Lecture από τον διάσημο, και στην Ελλάδα πλέον, οικονομολόγο καθηγητή στο MIT, κ. Daron Acemoglu.

Ο κ. Acemoglu είναι ο συγγραφέας του σημαντικότερου πρόσφατου βιβλίου στα οικονομικά των θεσμών: Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty (έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά).

Στην Αθήνα θα έρθει ειδικά για το Συνέδριο μια από τις σημαντικότερες και διασημότερες φιλοσόφους στον κόσμο σήμερα, η Καθηγήτρια Ηθικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, κ. Martha Nussbaum.

Προς τιμήν της οργανώνεται συμπόσιο στο οποίο ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Princeton, κ. Phillip Pettit.

Θα έρθει επίσης ο κ. Reiner Foster, επιστήμονας αναγνωρισμένου κύρους, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Wolfgang Goethe της Φρανκφούρτης, Αντιπρόεδρος και Διευθυντής του Κέντρου Μελετών “Justitia Amplificata”.

Στο συνέδριο συμμετέχουν με διαλέξεις τους επίσης και ο κ. Kaushik Basu, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell,

η κ. Barbara Mary Stocking, επικεφαλής της Oxfam από το 2001 έως το 2012 και Πρόεδρος πλέον του Κολλεγίου Murray Edwards στο Πανεπιστήμιο Cambridge,

ο κ. Henry Richardson, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown και νέος Πρόεδρος της HDCA,

o κ. Jean Michael Bovin, Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής, στο Εcole de Τravail Social et de la Santé-EESP Lausanne, αλλά και άλλοι κορυφαίοι φιλόσοφοι, οικονομολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο.

Το Συνέδριο θα γίνει από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2014.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο διάλογος που θα αναπτυχθεί, μέσα από τις εισηγήσεις, τις διαλέξεις, τις ανοιχτές συζητήσεις, τις επιστημονικές ανακοινώσεις με λόγο, αντίλογο και επιχειρήματα. Το Συνέδριο περιλαμβάνει ομιλίες και συμπόσια.

Στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου εμπίπτουν τα πεδία πολλών επιστημών υπό την ευρεία έννοια του όρου (Οικονομία, Γνωσιολογία, Ηθική, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία, Πολιτική φιλοσοφία του νου, Ιστορία της Φιλοσοφίας, Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία, Θεσμοί) στο βαθμό που οι ανακοινώσεις σχετίζονται με θέματα που αφορούν στην Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Πράγματι σας διαβεβαιώνουμε ότι η ευκαιρία να ακούσετε αυτούς τους κορυφαίους επιστήμονες και να συμμετέχετε στις εργασίες ενός μεγάλου διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου αυτού του ακαδημαϊκού επιπέδου είναι σπάνια. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί κανείς να πληροφορηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνσή μας.

http://www.hdca2014.org

Keywords
Τυχαία Θέματα