Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στο Ιράν

Κοινωνία

Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,5 βαθμών σύμφωνα με το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο σημειώθηκε την Τρίτη 80 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σαραβάν στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι αρχές φοβούνται για εκατοντάδες θύματα, όπως δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος. Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για τουλάχιστον 40 νεκρούς, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται για την ώρα. Για πέντε νεκρούς κάνει λόγο ήδη το Πακιστάν, σύμφωνα με το Reuters. Ο σεισμός

έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Νέο Δελχί στην Ινδία όπου σείστηκαν ψηλά κτίρια ενώ άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Ταρακουνήθηκε επίσης το Κατάρ και το Ντουμπάι όπου επίσης εκκενώθηκαν κτίρια.

Τρεις γυναίκες και δύο παιδιά είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του σεισμού στο έδαφος του Πακιστάν και συγκεκριμένα στην επαρχία Μπαλουχιστάν, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο Ιράν ανέφερε ότι για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς στο Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “Isna News”.

Κόσμος εκκένωσε κτίρια στο Ντουμπάι, μετά τον ισχυρό εγκέλαδο

Την ίδια ώρα Ιρανός τοπικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Mehr ότι “από όσα έχουμε ακούσει από ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές έχουμε μάθει ότι ο αριθμός των νεκρών δεν είναι πολύ υψηλός”. Για τρεις τραυματίες έκανε λόγο το πρακτορείο “Iranian Students News Agency” επικαλούμενο αξιωματούχο στο Ιατρικό Κέντρο για Επείγοντα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Σιστάν και Μπαλουχιστάν. “Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στο Ιράν τα τελευταία 40 χρόνια και περιμένουμε εκατοντάδες νεκρούς” δήλωσε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας τοπικός αξιωματούχος. Στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής επαρχίας του Ιράν Σιστάν και Μπαλουχιστάν έχει καταρρεύσει το δίκτυο επικοινωνιών και το σύστημα ηλεκτροδότησης όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σοβαρές αναφορές για ζημιές στην ιρανική πόλη Σάραβαν, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “Fars news”. Μεγαλύτερο εκτιμά το μέγεθος του σεισμού το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), σύμφωνα με το οποίο είχε μέγεθος 7,8 βαθμούς, εστιακό βάθος 15,2 χλμ και σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 125 χλμ από την περιοχή Zahedan στο Ιράν και περίπου 250 χλμ βορειοδυτικά της πόλης του Πακιστάν Turbat. Το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο πάντως εκτίμησε στα 18 χλμ το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης. Φόβοι εκφράζονται και για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στο κεντρικό Ιράν και στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ στον Κόλπο. Ωστόσο, η ρωσική εταιρία η οποία έχει κατασκευάσει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός είναι «ασφαλής». Στις 9 Απριλίου ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε χτυπήσει και πάλι τη χώρα προκαλώντας το θάνατο 37 ανθρώπων και το τον τραυματισμό άλλων 850 σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές. enet.grTags: Ιράνσεισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα