Φωνή βοώντος εν τη ερήμω;

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Δημήτρης Ι. Τηλαβερίδης

  Στην Παραδοσιακή Μετωπική Διδασκαλία ο εκπαιδευτικός μεταδίδει ξερή επιστημονική γνώση, θέτει ερωτήσεις για επιβεβαίωση της κατανόησης και αναθέτει στους μαθητές την επίλυση ασκήσεων. Οι μαθητές στο σπίτι αποστηθίζουν τη γνώση, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την προφορική εξέταση και τις παραδοσιακές εξετάσεις.
Η Διερευνητική Μέθοδος Διδασκαλίας και Μάθησης αντικαθιστά την Παραδοσιακή Μετωπική Διδασκαλία. Η τάση είναι η μετάβαση του μαθητή από την παθητική πρόσληψη

και την καθοδηγούμενη κατάκτηση της γνώσης, στη διερεύνηση και στη μάθηση με ανακάλυψη. Η σχολική μάθηση συναρτάται με την καθημερινή εμπειρία και τα βιώματα των μαθητών. Τα ενδιαφέροντα και οι μαθησιακές ανάγκες των μαθητών διαμορφώνουν το περιεχόμενο και τις διδακτικές στρατηγικές. Η εκπαίδευση προσαρμόζεται στο παιδί και όχι το παιδί στην εκπαίδευση. Οι νέες τάσεις στην Ελλάδα είναι η διαθεματική και ολιστική προσέγγιση της γνώσης, η διερευνητική και βιωματική μάθηση καθώς και η οικοδόμηση της γνώσης με στόχο την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της κριτικής σκέψης.
Όπως αναφέρεται στα νέα Προγράμματα Σπουδών οι ρόλοι του εκπαιδευτικού και του μαθητή αλλάζουν. Η έμφαση δίνεται στο μαθητή ως ενεργό υποκείμενο της μάθησης. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού μετασχηματίζεται από έναν όπου έχει πλήρη έλεγχο της τάξης, σε έναν άλλο που δίνει όλο και περισσότερη ελευθερία και έλεγχο στους μαθητές. Για να διευκολυνθεί αποτελεσματικά η μετάβαση του μαθητή από την παθητική πρόσληψη στην αυτορυθμιζόμενη διερεύνηση και μάθηση, ο εκπαιδευτικός στο μάθημα αναλαμβάνει το ρόλο του συμβούλου-διαμεσολαβητή. Η ανάπτυξη ικανοτήτων συντελείται μέσα σε πλαίσιο φθίνουσας καθοδήγησης του εκπαιδευτικού.

Η τάση λοιπόν είναι η «φθίνουσα καθοδήγηση» του εκπαιδευτικού.

Η καινοτομία αυτή έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία σε πολλές χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης. Κι ενώ η τάση στις ανεπτυγμένες χώρες είναι η «φθίνουσα καθοδήγηση» του εκπαιδευτικού στην τάξη, σε περιοχές της Ελλάδας η τάση αυτή προχώρησε ένα βήμα παραπάνω! Όχι απλώς στη φθίνουσα, αλλά στην ως δια μαγείας «παντελή απουσία» του εκπαιδευτικού από την τάξη!
Πολλά τα παραδείγματα. Ανάμεσά τους χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση στο Γυμνάσιο της Μυκόνου. Άφαντος ο εκπαιδευτικός. Διακόσιοι δύο (202) μαθητές στη Μύκονο αναζητούν τον εκπαιδευτικό ειδικότητας. Χάνουν μαθήματα και γίνονται ενοχλητικοί στην ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος παραπλήσιων αιθουσών. Οι καθηγητές υποβιβάζονται σε Babysitters, οι γονείς διαμαρτύρονται και η σωματική ακεραιότητα μαθητών, χωρίς επιτήρηση, τίθεται σε κίνδυνο.
Κι όμως δεν πρόκειται για κάποιον «ασυνείδητο» εκπαιδευτικό που αρνείται να πάει να διδάξει στην τάξη του. Το σφάλμα εναπόκειται σε ένα ευσυνείδητο μεν Υπουργείο Παιδείας που δυστυχώς δεν διορίζει εκπαιδευτικό σε σχολείο, παρόλο που υπάρχει σε αυτό οργανική θέση, υπερκαλύπτεται ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και ο Διευθυντής

Keywords
Τυχαία Θέματα