ΦΕΚ για επαγγελματική ισοδυναμία πτυχιούχων εξωτερικού και κολεγίων

Tweet

Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία πραγματοποίησης γραπτής δοκιμασίας επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57Α΄ του π.δ. 38/2010

Αριθμ. 48066/ΙΑ (1)
Όροι, προϋποθέσεις και διαδικασία πραγματοποίησης γραπτής δοκιμασίας επαγγελματικής ισοδυναμίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57Α΄ του π.δ. 38/2010.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 57Α΄ του π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 78), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,
β) του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (ΦΕΚ Α΄ 98),
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των αρμοδίων οργάνων, των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας πραγματοποίησης της γραπτής δοκιμασίας επαγγελματικής ισοδυναμίας που δύναται να επιβληθεί από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στους ενδιαφερόμενους
της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του π.δ. 38/2010, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 57Α΄ του ιδίου π.δ.
Άρθρο 2
Αρμόδια όργανα
Για την πραγματοποίηση της γραπτής δοκιμασίας συγκροτούνται τα παρακάτω όργανα:
1. Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης και Διεξαγωγής Γραπτής Δοκιμασίας (Κ.Ε.), συνεπικουρούμενη από ομάδα γραμματειακής υποστήριξης.
2. Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων.
3. Επιτροπή Βαθμολογικού Κέντρου.
Άρθρο 3
Συγκρότηση αρμόδιων οργάνων
1. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) συγκροτείται πενταμελής Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης και Διεξαγωγής Γραπτής Δοκιμασίας (Κ.Ε.) για την πραγματοποίηση της Γραπτής Δοκιμασίας Επαγγελματικής Ισοδυναμίας, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο του ΣΑΕΠ, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης στην οποία ανήκει η υπηρεσία του άρθρου 59 του π.δ. 38/2010, τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας του άρθρου 59 του π.δ. 38/2010 με τους νόμιμους αναπληρωτές τους και δύο (2) μέλη από Καθηγητές όλων των βαθμίδων ή/και μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή/και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) των Α.Ε.Ι., με τους αναπληρωτές τους. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής, εκ των μελών αυτής. Ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ορίζεται ο Γραμματέας του ΣΑΕΠ, με τον αναπληρωτή του2. Στην Κεντρική Επιτροπή δεν μπορεί να μετέχει όποιος είναι ο ίδιος υποψήφιος ή έχει σύζυγο ή συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού υποψήφιο. Για τη μη ύπαρξη κωλύματος υποβάλλεται
σχετική υπεύθυνη δήλωση στον πρόεδρο της Κ.Ε.

3. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ ορίζονται:
α) Τουλάχιστον δύο εισηγητές θεμάτων για κάθε εξεταζόμενο γνωστικό αντικείμενο, από Καθηγητές όλων των βαθμίδων ή/και μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή/και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) των Α.Ε.Ι. Οι εν λόγω εισηγητές υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη μη ύπαρξη κωλύματος, σύμφωνα με την παράγραφο 2.
β) Οι επιτηρητές της διεξαγωγής της γραπτής δοκιμασίας, σύμφωνα με το άρθρο 7.
γ) Οι βαθμολογητές των γραπτών δοκιμίων από τον ίδιο κύκλο προσώπων, που προβλέπεται για τους εισηγητές θεμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 9.
4. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ συγκροτείται τριμελής επιτροπή διεξαγωγής της γραπτής δοκιμασίας σε κάθε εξεταστικό κέντρο, σύμφωνα με το άρθρο 6.
5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ
συγκροτείται η Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου,σύμφωνα με το άρθρο 8.
6. Όλοι όσοι συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διεξαγωγή της γραπτής δοκιμασίας έχουν υποχρέωση για απόλυτη εχεμύθεια.
Άρθρο 4
Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης και Διεξαγωγής Γραπτής Δοκιμασίας
1. Έργο της Κ.Ε. είναι ιδίως:
α) η επιλογή και τελική διαμόρφωση των θεμάτων της γραπτής δοκιμασίας για κάθε εξεταζόμενο γνωστικό αντικείμενο, η αποστολή τους με τον ασφαλέστερο τρόπο στα εξεταστικά κέντρα δεκαπέντε (15) λεπτά πριν την έναρξη της γραπτής δοκιμασίας και η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για τη διασφάλιση του απορρήτου κατά τη σύνταξη, εκτύπωση και αποστολή των θεμάτων στις αρμόδιες Επιτροπές των Εξεταστικών Κέντρων και την αδιάβλητη διεξαγωγή της γραπτής δοκιμασίας. β) η παροχή των αναγκαίων, κατά την κρίση της, διευκρινίσεων και οδηγιών στο Βαθμολογικό Κέντρο για την ομαλή και απρόσκοπτη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων και τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης, γ) η σύνταξη του πίνακα αποτελεσμάτων, κατόπιν αποστολής της βαθμολογίας των υποψηφίων από την Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου και η κοινοποίησή του, μέσω της υπηρεσίας του άρθρου 59 του π.δ. 38/2010, στο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ για την έκδοση των αποτελεσμάτων με την κατάρτιση πίνακα επιτυχόντων, δ) η επίλυση οποιουδήποτε θέματος προκύψει στα εξεταστικά κέντρα ή στο βαθμολογικό κέντρο και για το οποίο δεν προβλέπεται λύση από τις κείμενες διατάξεις, η διασφάλιση εφαρμογής των κείμενων διατάξεων από όλους τους εμπλεκόμενους, η παράταση του χρόνου της δοκιμασίας σε ορισμένα ή σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, εφόσον κατά την κρίση της συντρέχουν λόγοι που επιβάλλουν την παράταση αυτή, και γενικά η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών της γραπτής δοκιμασίας
και της βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων, ε) η διευθέτηση κάθε άλλης λεπτομέρειας οργανωτικής και διαδικαστικής φύσεως.
2. Η Κ.Ε., εφόσον κρίνεται αναγκαίο για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της γραπτής δοκιμασίας, είναι δυνατόν να ζητεί τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών του Δημοσίου.
Άρθρο 5
Ομάδα Γραμματειακής Υποστήριξης Κεντρικής Επιτροπής
1. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ συγκροτείται σε κάθε εξεταστική περίοδο ομάδα γραμματειακής υποστήριξης της Κ.Ε. αποτελούμενη από μέχρι πέντε (5) διοικητικούς υπαλλήλους ή εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποσπασμένους στην Κεντρική Υπηρεσία (Κ.Υ.) του ΥΠΑΙΘ. Έργο της ομάδας αυτής είναι η υποβοήθηση του έργου της Κ.Ε. και των εισηγητών θεμάτων.
2. Η ομάδα γραμματειακής υποστήριξης έχει υποχρέωση για απόλυτη εχεμύθεια. Δεν μπορεί να μετέχει σε αυτήν, όποιος έχει συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού που είναι υποψήφιος στη συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο. Για τη μη ύπαρξη κωλύματος υποβάλλεται σχετική υπεύθυνη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία του άρθρου 59 του π.δ. 38/2010.

Δείτε εδώ αναλυτικά το ΦΕΚ

paideianews.gr

Tags: ΦΕΚεπαγγελματική ισοδυναμίαΥπουργείο ΠαιδείαςΕπισυνάψεις: fek_isidinamia.pdf Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα