Ερευνα- καινοτομία στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, του Κ. Αδριανουπολίτη

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο νέος Νόμος 4310/2014 για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Τεχνολογία είναι γνωστός κυρίως για το πλήθος των τροπολογιών, αλλά και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων κατά τη διάρκεια της ψήφισής του.

Στο άρθρο 9, παρ. 4 υπάρχει μια ρύθμιση, σπουδαία κατά την άποψή μας, που αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«4.

Στο άρθρο 32 του ν. 3848/2010 προστίθενται μετά από την παράγραφο 8 παράγραφοι με αριθμούς 9 και 10, ως ακολούθως: 9. Στο πρόγραμμα δράσης κάθε Σχολικής Μονάδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η παρακολούθηση, υποστήριξη και αξιολόγηση των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητας της διεύθυνσής τους. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολικών μονάδων για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Η ηλεκτρονική, τηλεφωνική και δικτυακή επικοινωνία με τις σχολικές μονάδες, η συνεργασία με τους διευθυντές, εκπαιδευτικούς και τις ομάδες μαθητών, ενημέρωση για τη σύμπραξη με άλλα σχολεία.

10. Σε κάθε διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τοποθετείται, στο τμήμα σχολικών δραστηριοτήτων, ένας εκπαιδευτικός με θητεία ενός (1) έτους, εμπειρία και κατάρτιση σε θέματα ΕΤΑΚ, ο οποίος ασκεί παράλληλα με τα λοιπά καθήκοντά του και τις εξής αρμοδιότητες:

α) Αποτελεί το σύνδεσμο με τον Επιστημονικό Σύνδεσμο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να διαμορφωθεί στενή συνεργασία σε θέματα υλοποίησης κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, οικονομικής επιδότησης έργων, διοργάνωσης εκθέσεων.

β) Ανάπτυξη συνεργασιών με δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς με στόχο την καλύτερη υλοποίηση των προγραμμάτων. γ) Μέριμνα για τη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και επιμορφωτικών σεμιναρίων των εκπαιδευτικών σε θέματα ΕΤΑΚ.

δ) Συνεργασία με τις σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων μαθητών σε χώρους ερευνητικών οργανισμών.»

Κατά το παρελθόν έγιναν προσπάθειες προς την κατεύθυνση σύνδεσης των μαθητικών δραστηριοτήτων με θέματα έρευνας – τεχνολογίας – καινοτομίας με τα προγράμματα «Τεχνομάθεια», «Δαίδαλος» «Θερινά Σχολεία» κ.α. τα οποία είχαν κοινοτική επιδότηση και παρουσίασαν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα αλλά μετά τη λήξη των προγραμμάτων σταμάτησε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Με τον παρόντα Νόμο τίθενται οι βάσεις για θεσμοθέτηση διοικητικής δομής η οποία θα στηρίζει σχολικές δραστηριότητες σε θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι προβλέπονται οικονομικές επιδοτήσεις έργων, διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών σε χώρους ερευνητικών οργανισμών κλπ.

Παράλληλα με την ενασχόληση των μαθητών σε θέματα έρευνας τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, καλλιεργούνται η εφευρετικότητα, η καινοτομία και ο τεχνολογικός αλφαβητισμός. Ταυτόχρονα οι μαθητές καλλιεργώντας την εφαρμοσμένη γνώση αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, αποκτούν ικανότητες στους τομείς επίλυσης τεχνολογικών προβλημάτων, έρευνας, αναζήτησης πληροφοριών και πηγών πληροφόρησης, διαδικασίας μάθησης (μαθαίνω πως να μαθαίνω), δημιουργικότητας, επικοινωνίας, αποτελεσματικής χρήσης στην πράξη των πηγών πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες στο κοινωνικό περιβάλλον (βιβλιοθήκες, δημοσιεύσεις, συζητήσεις με ειδικούς, δίκτυο Internet , παραγωγικές μονάδες κλπ.)

Η ενασχόληση των μαθητών με θέματα ΕΤΑΚ τους βοηθά να αναπτύσσουν μιαν αντίληψη σχετικά με το χώρο της εργασίας, την οργάνωση, τα προϊόντα, και τις διαδικασίες παραγωγής στη βιομηχανία, του τρόπου χρηματοδότησης, της παραγωγικότητας, την επίδραση της βιομηχανίας στο περιβάλλον τα προβλήματα και τα οφέλη που προκύπτουν από το βιομηχανικό τρόπο παραγωγής, έχοντας ακριβή και από «πρώτο χέρι» πληροφόρηση και εμπειρίες.

Εάν το εγχείρημα πετύχει κατά την εφαρμογή του θα προκύψουν οφέλη κυρίως για τους μαθητές. Η ενασχόλησή των μαθητών σε θέματα ΕΤΑΚ θα είναι χρήσιμη για τις σπουδές τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θα αποτελέσει ένα αντίβαρο στον εγκυκλοπαιδισμό, τη στείρα απομνημόνευση και τη βαθμοθηρία από την οποία πάσχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι οι σχολικές δραστηριότητες επιτυγχάνουν όταν τα σχολεία δεν έχουν ποικίλα προβλήματα τα οποία σήμερα είναι υπαρκτά και ταλαιπωρούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το υπουργείο παιδείας το οποίο έχει την ευθύνη εφαρμογής του Νόμου με τους μηχανισμούς που διαθέτει θα πρέπει να προωθήσει το όλο θέμα, η κατάρτιση και η μαθητεία δεν είναι πανάκεια επειδή εκεί ρέει αρκετό χρήμα.

Ίδωμεν.

Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης

Εκπαιδευτικός – ερευνητής

Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.

Tags: Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτηςέρευνακαινοτομία
Keywords
Τυχαία Θέματα