Επιστολή μαθητριών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον Νίκο Ρωμανό

Αρθρογράφος: Θεανώ Ξηρουχάκη, Καλλίστη Σκαρβέλη

Σας γράφουμε αυτή την επιστολή ως μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ακολουθώντας ίσως τον τύπο της επίσημης επιστολής, χωρίς όμως καμία πρόθεση να ακολουθήσουμε τον τύπο της αδιαφορίας ή και της άγνοιας όπως πολλά άτομα της ηλικίας μας. Μεγαλώσαμε ακούγοντας για τον Αλέξη και τώρα ζούμε τον αγώνα του Νίκου Ρωμανού. Επιθυμούμε, λοιπόν, να μας ακούσετε στο δίκαιο αίτημα μας, το δίκαιο αίτημά του.

Μετά από τη σύλληψή του, κατηγορήθηκε για ληστεία, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοκατοχή. Αθωώθηκε όμως από τις τρεις τελευταίες κατηγορίες και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δεκαπέντε ετών και έντεκα μηνών. Στις περσινές πανελλήνιες εξετάσεις κατάφερε να εισαχθεί στα ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, από το φθινόπωρο θα του δίνονταν εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής. Αυτό βέβαια δεν εφαρμόστηκε, παρά τις συνεχείς αιτήσεις του, με αποτέλεσμα την απεργία πείνας, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Με τους παλμούς του να φτάνουν τους εκατόν εβδομήντα βρίσκεται στην τριακοστή ημέρα της απεργίας πείνας και αν δεν ικανοποιηθούν σύντομα τα αιτήματά του είναι σχεδόν απίθανο να επιβιώσει.

Ο στόχος μας λοιπόν δεν είναι άλλος από το να σας πείσουμε για τη σημασία αυτών των δίκαιων αιτημάτων ελπίζοντας να αναλάβετε δράση.

Αρχικά, σύμφωνα με το εικοστό έκτο άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ‘καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση’ και ‘η πρόσβαση στην ανώτατη παιδεία πρέπει να είναι ανοικτή σε όλους, υπό ίσους όρους, ανάλογα με τις ικανότητες τους’. Επιπλέον, σύμφωνα με την τέταρτη παράγραφο του δέκατου έκτου άρθρου του συντάγματος της χώρας ‘Όλoι oι Έλληνες έχoυν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια’, και σύμφωνα με το εικοστό πέμπτο άρθρο ‘Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους.’

Επομένως, το δικαίωμα στην εκπαίδευση εξασφαλίζεται τόσο από το σύνταγμα όσο και από την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δύο θεμελιώδη νομοθετικά πλαίσια του κράτους και της δημοκρατίας. Ελπίζουμε πως κατανοείτε τη βάση του αιτήματός μας και πως είστε πρόθυμος να το ικανοποιήσετε.

Με εκτίμηση,

Θεανώ Ξηρουχάκη

Καλλίστη Σκαρβέλη

Ετικέτες: Νίκος ΡωμανόςΘεανώ ΞηρουχάκηΚαλλίστη Σκαρβέλη
Keywords
Τυχαία Θέματα