1o Γενικό Λύκειο Κορίνθου: Προτάσεις για το Νέο Λύκειο

1o Γενικό Λύκειο Κορίνθου

Μετά την εφαρμογή του Νόμου 4186/2013 για το «νέο Λύκειο» από τον Σεπτέμβριο του 2013 διαπιστώθηκαν από μέρους των γονέων και των μαθητών του Σχολείου μας ελλείψεις, δυσλειτουργίες, ατέλειες και ασάφειες οι οποίες χρήζουν επανεξέτασης από το Υπουργείο.

Κατά την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της 8ης Δεκεμβρίου 2014 που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Σχολείου μας διαπιστώθηκε ο προβληματισμός και η ανησυχία όλων των γονέων και των μαθητών. Έκδηλη δε είναι η αγανάκτηση όλων για τον συγκεκριμένο

νόμο ο οποίος έχει μετατρέψει το Λύκειο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό Μαραθώνιο, ο οποίος έχει ήδη εξουθενώσει ψυχικά και σωματικά τους μαθητές οι οποίοι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και τον παράγοντα «άγχος», μετατρέποντάς τους σε «βαθμοθήρες», με άμεση συνέπεια την οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους λόγω τις φροντιστηριακής βοήθειας που καλούνται να λάβουν. Αντίθετα εξωθεί τους μαθητές των οικονομικά αδύνατων οικογενειών στα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια κλείνοντας γι’ αυτούς την πόρτα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Παρά τις εξαγγελίες πριν την ψήφιση του νόμου για μείωση της ύλης και απεξάρτηση του Λυκείου από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει συμβεί το ακριβές αντίθετο. Το «νέο λύκειο» αποτελεί το «πέμπτο αέναα εξεταζόμενο μάθημα» στο οποίο όμως έχει αφαιρεθεί η βαθμολογική του αξία έναντι των λοιπών εξεταζόμενων μαθημάτων από τα οποία «αναγκαστικά εξαρτά την αυτοτέλειά του».

Διανύουμε ήδη το μέσο της δεύτερης χρονιάς εφαρμογής του «νέου Λυκείου» και ήδη δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί:

1.- Σε ποιο Επιστημονικό Πεδίο αντιστοιχεί κάθε Σχολή,

2.- Ποιο θα είναι το μάθημα βαρύτητας και ποιος ο συντελεστής του ανά Σχολή,

3.- Αν θα γίνει η εξέταση του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» ενιαία με την Νεοελληνική Γλώσσα ή ξεχωριστά, καθόσον πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά μαθήματα,

4.- Αν θα έχουν την δυνατότητα και πόσες φορές σε επόμενα έτη οι μαθητές να επαναλάβουν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα,

5.- Αν θα έχουν την δυνατότητα να εξετασθούν την επόμενη χρονιά επιλέγοντας όμως ένα άλλο πεδίο.

Με ψήφισμά της η ως άνω Γενική μας Συνέλευση επισημαίνει τα σημεία εκείνα του νόμου που είναι ακόμα ασαφή και προδήλως αρνητικά και εισηγείται την τροποποίησή τους.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ «ΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ»

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ» ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ:

1.- Την ύλη των μαθημάτων η οποία εξακολουθεί να είναι τεράστια σε όγκο.

2.- Την ξεχωριστή κλήρωση η οποία οδηγεί σε εξέταση με διαφορετικά θέματα ανά σχολείο και η οποία δημιουργεί:

α) ανισότητα ως προς την εξέταση των μαθημάτων ανά σχολείο καθόσον τα θέματα της Τράπεζας θεμάτων παρά το νόμο εξακολουθούν να μην είναι ίδιας διαβαθμισμένης δυσκολίας και

β) φαινόμενα διαφθοράς όπως αυτά που σημειώθηκαν πέρυσι, όπου ιδιωτικά κυρίως σχολεία δήλωναν στο υπουργείο παιδείας διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που ακολουθούσαν κληρώνοντας τα θέματα σε ημέρα προγενέστερη της ημέρας εξέτασής τους και διαρρέοντας τα θέματα στους μαθητές τους

3.- Την σωστή αξιολόγηση των θεμάτων της Τράπεζας καθόσον:

α) δεν είναι όλα ισόβαθμης δυσκολίας,

β) ορισμένα σε μερικά σημεία τους έρχονται σε αντίθεση με την ύλη και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. φυσική β’ λυκείου) και

γ) το επίπεδο δυσκολίας τους είναι «ασύγκριτα» μεγαλύτερο από τις ασκήσεις και τα θέματα που εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία και διδάσκονται στο σχολείο (π.χ. μαθηματικά, φυσική κλπ.).

4.- Τον όγκο των θεμάτων της Τράπεζας ο οποίος είναι τεράστιος και γι’ αυτό δεν είναι διαχειρίσιμος από τον μαθητή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

5.- Την διδασκαλία μόνο 5 ωρών στα μαθήματα κατεύθυνσης στην Β’ Λυκείου έναντι 20 ωρών στην Γ’ Λυκείου επαυξάνοντας την ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο.

6.- Την παντελή έλλειψη θετικών μαθημάτων στα μαθήματα γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου.

7.- Την έλλειψη της δυνατότητας επιλογής ενός τουλάχιστον επιπλέον μαθήματος για επιλογή περισσοτέρων του ενός επιστημονικών πεδίων.

8.- Την επιλογή του μαθήματος της Φιλοσοφίας στα μαθήματα Γενικής Παιδείας Β’ Λυκείου ενώ πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως είχε αναγνωρισθεί και ίσχυε μέχρι και χθες.

9.- Την εισαγωγή του μαθήματος της Λογοτεχνίας στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία ενώ πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, το οποίο δεν συνάδει σε τίποτα με τις Θετικές και Οικονομικές Επιστήμες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ:

1.- Την μείωση της ύλης των μαθημάτων μετά από έλεγχο της σκοπιμότητας και της αναγκαιότητας αυτής που ήδη έχει καθορισθεί.

2.- Την εισαγωγή στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της Β’ και Γ’ Λυκείου και μαθημάτων επιλογής ώστε να καλλιεργούνται τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μαθητών.

3.- Την μείωση του αριθμού των μαθημάτων που θα εξετάζονται με Τράπεζα Θεμάτων.

4.- Την ύπαρξη ενιαίου προγράμματος των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων με μία και μοναδική κλήρωση των θεμάτων πανελλαδικά ανά μάθημα για να εξαλειφθεί η ανισότητα και η διαφθορά που επικράτησε πέρυσι.

5.- Την «σωστή αξιολόγηση» των θεμάτων της Τράπεζας ώστε:

α) να είναι όλα ισόβαθμης δυσκολίας,

β) να μην έρχονται σε μερικά σημεία τους σε αντίθεση με την ύλη και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας (π.χ. φυσική β’ λυκείου) και

γ) να μην είναι το επίπεδο δυσκολίας τους «ασύγκριτα» μεγαλύτερο από τις ασκήσεις και τα θέματα των σχολικών βιβλίων (π.χ. μαθηματικά, φυσική κλπ.).

6.- Τον όγκο των θεμάτων της Τράπεζας ο οποίος είναι τεράστιος και γι’ αυτό δεν είναι διαχειρίσιμος από τον μαθητή κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

7.- Την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα κατεύθυνσης στην Β’ Λυκείου και αντίστοιχη μείωση των ωρών διδασκαλίας αυτών στην Γ’ Λυκείου, ώστε και η ύλη τους να αφομοιώνεται καλλίτερα και να μην αυξάνεται υπέρμετρα η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο.

8.- Την εισαγωγή θετικών μαθημάτων στα μαθήματα γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου.

9.- Την δυνατότητας επιλογής ενός τουλάχιστον επιπλέον μαθήματος για επιλογή περισσοτέρων του ενός επιστημονικών πεδίων (πρόταση που ασπάζεται και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία).

10.- Την αφαίρεση του μαθήματος της Φιλοσοφίας της Β’ Λυκείου από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας καθόσον πρόκειται για ένα μάθημα καθαρά θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως ίσχυε μέχρι χθες.

11.- Την αφαίρεση του μαθήματος της Λογοτεχνίας από το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» από τα Επιστημονικά Πεδία εξειδίκευσης των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, των Επιστημών Υγείας καθώς και των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών καθόσον δεν συνάδει σε τίποτα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές που υπάγονται σε αυτά και στα προγράμματα των σπουδών τους.

12.- Τον επανακαθορισμό των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο από Επιτροπές των ίδιων των ενδιαφερομένων Πανεπιστημιακών Σχολών κάτι που είχε εξαγγελθεί πριν την ψήφιση του νόμου και που δεν υιοθετήθηκε ποτέ.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Σαν Σύλλογος Γονέων την επανεξέταση του νόμου και την αναμόρφωση του «νέου λυκείου» σύμφωνα με τα ανωτέρα προτεινόμενα τα οποία αποτελούν κοινές θέσεις των γονέων αλλά και των μαθητών του όχι μόνον του Σχολείου μας αλλά ολόκληρης της εκπαιδευτικής Κοινότητας.

Tags: νέο Λύκειο1o Γενικό Λύκειο Κορίνθου
Keywords
Τυχαία Θέματα