Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) για το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας: Οι τοποθετήσεις του απεργιακού Σεπτέμβρη και άλλα παράπλευρα ζητήματα

Tweet

Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) για το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας

Ενημερωτικό 21ο: Οι τοποθετήσεις του απεργιακού Σεπτέμβρη και άλλα παράπλευρα ζητήματα

Και ενώ η απεργιακή κινητοποίηση περνάει σε άλλη μορφή, δια της πλαγίας ιδού πλησιάζουν ανά περιφέρεια υποχρεωτικές αποσπάσεις εκτός ΠΥΣΔΕ, ενώ πληροφορίες δεν αποκλείουν νέες υποχρεωτικές μετατάξεις

για υπόλοιπα κενά και «υπόλοιπα» δήθεν πλεονάσματα. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα αρνητικά σημάδια. Επειδή δεν έχουμε ελέγξει τα κενά πριν την απεργία, εάν διαπιστώσουμε λάθη (όπως πιθανόν να υπάρχουν) είτε λόγω της πρώτης εφαρμογής της διαδικασίας, είτε σε κάποια ΠΕ όπως π.χ. στο ΠΕ04 λόγω της ιδιορρυθμίας του και με βάση τις Α΄ αναθέσεις μόνο; Θα τηρήσει το ΠΥΣΠΕ Αχαΐας τα κενά που έδωσε εγγράφως η Δ/νση Α/βάθμιας Αχ. στη Δ/νση Β/βάθμιας Αχ. και τις δηλώσεις προτίμησης των συναδέλφων ή θα έχουμε παρόμοια παρατράγουδα με τα περσινά; Τι θα γίνει με τα κενά ειδικοτήτων που εμπλέκονται ταυτόχρονα σε ΕΠΑΛ με ΓΕΛ ή και Γυμνάσια με Α΄ ανάθεση (π.χ. ΠΕ13, ΠΕ09);

Ι) Για τα κενά και τη διαδικασία του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας το Σεπτέμβρη

Για πρώτη φορά οι λειτουργικές τοποθετήσεις σε τόση ευρεία κλίμακα θα γίνουν με μοριοδότηση και προδημοσίευση κενών και μέχρι τις πραγματικές και όχι εκτιμούμενες 5 διδ. ώρες (κάτι που ΔΕΝ γίνεται στις αποσπάσεις). Το γενικό πλάνο της εγκυκλίου για τη σειρά των τοποθετήσεων το έχουμε θέσει επιμόνως από το 2011, εφαρμόστηκε σε μικρή κλίμακα έκτοτε και τώρα επιβάλλεται από τις ίδιες τις ανάγκες (πολύ μεγάλος αριθμός λειτουργικά υπεράριθμών, δηλ. κάτω των 12 διδ. ωρών με όλες τις αναθέσεις στο σχολείο). Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως συγκεκριμένη ένσταση που έγινε τον Ιούνιο (σε λάθος χρόνο) έχει ορθή χρήση για το Σεπτέμβρη με βάση τα ΠΔ 50/96 και 100/97.

Για τα κενά δεν είχαμε οι αιρετοί καμία συμμετοχή πριν την απεργία (δεν ήταν έτοιμα για έλεγχο από τη γραμματεία του ΠΥΣΔΕ) και κατόπιν στην απεργία υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Σωματείου για πλήρη αποχή όλων των μελών της ΕΛΜΕ από τις διαδικασίες. Εμείς πάντως δεν καλεστήκαμε έκτοτε σε άλλη συνεδρίαση πλην της πρ.26/11-09-2013.

ΙΙ) Ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις στο ΠΥΣΔΕ με τις κοινές ειδ. με α/βάθμια μέσα …στην απεργία

Χωρίς το κάλεσμα των αιρετών, μετά από τα πριν δήλωσή μας ότι θα είμαστε απεργοί και παρά τα καλέσματα της απεργιακής επιτροπής, του ΔΣ και της Γεν. Συνέλευσης της Α ΄ ΕΛΜΕ Αχ, συγκροτήθηκαν τα κενά από τα τρία μη αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ, χωρίς να ενημερωνόμαστε γι’ αυτό εν μέσω της απεργίας. Χωρίς την συμμετοχή μας συνεδρίασε το ΠΥΣΔΕ για τις τοποθετήσεις λειτουργικά υπεράριθμων του ΠΕ11 σε β/βάθμια και α/βάθμια με βάση τα μόρια, τις δηλώσεις προτίμησης και την άρση της λειτ. υπεραριθμίας. Δυστυχώς με πληροφορίες μας ανοίγει κύκλος προβλημάτων από την α/βάθμια, τα οποία το σωματείο οφείλει να αντιμετωπίσει. Με τη συμμετοχή των αιρετών μετά το πέρας της απεργίας τοποθετήθηκαν οι ΠΕ06 και ΠΕ16. Ακολούθησαν τοποθετήσεις ΠΕ05 και ΠΕ07.

ΙΙΙ) Δήλωση του τακτικού αιρετού Παναγ. Μπούρδαλα για την πρ.30/26-9-2013:

«Οι τοποθετήσεις της περιόδου Σεπτεμβρίου γίνονται κάτω από το φόντο της κατάργησης 50 ειδικοτήτων και τις γνωστές διαθεσιμότητες του Ιουλίου από την Τεχν. Εκπ/ση, ενώ οι εγγραφές μαθητών μέχρι στιγμής συνεχίζονται με προβλήματα στη Β΄ τάξη και φυσικά στην Γ΄ τάξη των ημερήσιων ΕΠΑΛ (και Δ΄ τάξη των εσπερινών). Γίνονται επίσης κάτω από την σκιά των «υποχρεωτικών μετατάξεων» πολλών ειδικοτήτων τον Αύγουστο.

Ακολούθησαν αυτές την αύξηση του διδ. ωραρίου των καθηγητών πριν το Πάσχα, την κυκλοφορία σχεδίων Π.Δ. περί «υποχρεωτικών μεταθέσεων», non paper για ωρολόγια προγράμματα που τελικά άλλαξαν, παλινδρομήσεις για τις αναθέσεις μαθημάτων, και φυσικά νέα μαθήματα στο Νέο Λύκειο και Γυμνάσιο (αρχής γενομένης από την Α τάξη). Ακολούθησαν σχέδια και απόπειρες για υποχρεωτικές αποσπάσεις εκτός ΠΥΣΔΕ και κυκλοφορία ειδήσεων περί νέου γύρου υποχρεωτικών μετατάξεων για κάποιες ειδικότητες. Παράλληλα υπάρχουν αλλαγές στον αριθμό των μαθητών στα τμήματα και αλλαγή συμμετοχής σε συνθετικές εργασίες (project), που επηρεάζουν το τοπίο.

Κάτω απ’ αυτό το κλίμα είναι πιθανά αδύνατον να υπάρχει βεβαιότητα για δίκαιες λειτουργικές τοποθετήσεις στην περίοδο του Σεπτεμβρίου, αφού ο κίνδυνος λανθασμένων στοιχείων είναι σημαντικός, όπως και η φιλοσοφία στις δηλώσεις προτίμησης.

Αυτά, όπως και άλλα, ήταν η αφορμή για το απεργιακό ξέσπασμα του κλάδου μας και τη δική μου συμμετοχή, επομένως και στην απουσία μου από ορισμένες συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ Αχαΐας. Γι’ αυτό:

1) Ως αιρετός εκπρόσωπος του κλάδου δεν νομιμοποιώ συνδικαλιστικά τα κενά και πλεονάσματα που προέκυψαν.2) Επιφυλάσσομαι για την ακρίβεια και σταθερότητά τους και επί πλέον διότι ήμουν δικαιολογημένα απών ως απεργός στις συνεδριάσεις συγκρότησης και ανακοίνωσης των κενών πολλών ειδικοτήτων (πλην Τεχν. Εκπ/σης). Συγκεκριμένα ήταν αυτές με Πρ. 27/16-9-2013 (Δευτέρα, 1η ημέρα της απεργίας μας) και Πρ. 28/19-9-2013 όπου έγιναν από τα τακτικά μη αιρετά μέλη του ΠΥΣΔΕ, αφού ομοίως απεργός δηλώνει και ο έτερος αιρετός.

3) Ομοίως επιφυλάσσομαι για τις τοποθετήσεις που έγιναν την Τρίτη με Πρ. 29/24-9-2013 όπου ήμουν απεργός. 4) Επιφυλάσσομαι επίσης για πιθανές παρενέργειες από την ευρεία χρήση της 2ης ειδικότητας, που ενώ έχουν μια εκπαιδευτική και εργασιακή χρησιμότητα για την συνοχή των σχολικών μονάδων από πλευράς καθηγητικού δυναμικού, ταυτόχρονα το ασταθές τοπίο σε συνδυασμό με την μη συμμετρική κατοχή της από τους συναδέλφους της κύριας ειδικότητας, αλλά και τη χρήση τους, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν παράπλευρες στρεβλώσεις στα κενά και πλεονάσματα της περιόδου. Επομένως: Και γι’ αυτό τον επιπρόσθετο λόγο δεν μπορώ να αποδεχτώ πιθανά πλεονάσματα καθηγητών στις κύριες ειδικότητες στο τέλος της διαδικασίας.

5) Επειδή το ΥΠΑΙΘ μέσω του ΚΥΣΔΕ έκανε αποσπάσεις από άλλα ΠΥΣΔΕ και στο δικό μας, κάθε τοποθέτηση έστω και για μία διδ. ώρα εντός του ΠΥΣΔΕ σημαίνει ότι υπάρχουν ανάγκες και όχι πλεονάσματα.

6) Επειδή τον περσινό Σεπτέμβρη αναγκαστήκαμε να μειοψηφήσουμε οι αιρετοί για πολλές τοποθετήσεις στην α/βάθμια Αχαΐας, επιφυλάσσομαι εκ νέου για το αν οι τοποθετήσεις που ενδεικτικά προτείνει το ΠΥΣΔΕ Αχαΐας (με βάση τα μόρια που ισχύουν και τις δηλώσεις προτίμησης) πιθανά αναιρεθούν εν μέρει ή ολικά. Μάλιστα σημειώνω ότι το γενικότερο κλίμα που προανέφερα οδηγεί ακόμη και συναδέλφους με οργανική θέση να κάνουν δηλώσεις προτίμησης προς την α/βάθμια, όπου όμως λόγω και των εμπλοκών («πακέτων») στρεβλώνεται η διαδικασία μερικών ή ολικών διαθέσεων και ίσως να οδηγήσει σε νέα προβλήματα που φυσικά απεύχομαι.

7) Σήμερα Πέμπτη (Πρ.30/26-9-2013) συμμετέχω κανονικά στη διαδικασία ώστε να βοηθήσω για την όσο το δυνατόν δίκαιη τοποθέτηση, με βάση τα μόρια και τις δηλώσεις προτίμησης των αιτούντων, μια διαδικασία που έχει αποφασιστεί ομόφωνα στη γενική της κατεύθυνση (Πρ.26/11-9-2013).

Επειδή όμως σε ελάχιστες περιπτώσεις έγινε εξαίρεση και δόθηκαν τρίτα σχολεία (πέραν της άρσης της λειτουργικής υπεραριθμίας) χωρίς συνεξέταση με άλλους συναδέλφους της ίδιας ειδικότητας, για λόγους ίσης μεταχείρισης η γενική επιφύλαξή μου μετατρέπεται, για τις τοποθετήσεις αυτές, σε μειοψηφία».

ΙV) Ωρομίσθιοι σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στις θέσεις των διαθεσιμοτήτων…

Και ενώ την Τετάρτη (πρ.26/11-09-2013) που συνεδρίασε το ΠΥΣΔΕ, δεν τέθηκε το ζήτημα της πρόσληψης καθηγητών ωρομισθίων στην προκείμενη περίπτωση) για να διενεργήσουν τις επαναληπτικές εξετάσεις, που βεβαίως όφειλε ΥΠΑΙΘ και Διοίκηση να κάνουν εγκαίρως. Παρά το γεγονός ότι συνεχώς οι αιρετοί μειοψηφούμε σε προσλήψεις ωρομισθίων (γιατί θέλουμε μόνιμους διορισμούς ή κανονικούς αναπληρωτές), ενημερώνουμε ότι η πρόσληψη έγινε με απόφαση της Δ/ντριας, ενώ το ΠΥΣΔΕ τελείωσε αρκετά αργά. Το γεγονός αυτό το επιβεβαιώσαμε ότι έγινε στις 11-09-2013 από το «Διαύγεια»...

V) Οι διαθέσιμοι εκτός και οι παράτυπες αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ…

Στην αργοπορημένη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, Τετάρτη 11-09-2013 (πρ. 26), εκτός των άλλων, ζητήθηκε από το Υ.Σ. να προτείνει παρατύπως, όχι μόνο γιατί δεν είναι στις αρμοδιότητές του, αλλά και γιατί δεν έγινε με προκήρυξη και διαφάνεια η αναζήτηση συναδέλφων για μερική διάθεση για διοικητικό έργο στη Δ/νση, που φαίνεται να έχει πρόβλημα προσωπικού. Αρνηθήκαμε οι αιρετοί να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία, για εισήγηση προς τον Περιφερειακό Δ/ντή για πρόσληψη. Πάντως αποτελεί πέραν του θεσμικού και συναδερφικό-ηθικό ζήτημα. Στην ίδια συνεδρίαση συνέβη το ακριβώς αντίθετο σε αίτημα συναδέλφου σε διαθεσιμότητα να απαντήσει επικουρικά το ΠΥΣΔΕ σε μια σειρά ερωτήματα που τέθηκαν, από ηθικής και νομικής πλευράς. Ώστε να είναι χρήσιμα στον αγώνα τους. Εμείς είχαμε μελετήσει το ζήτημα και ήμασταν έτοιμοι να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Η πρόεδρος δεν θέλησε να το βάλει στη διαδικασία.

VΙ) Αναπληρώσεις Διευθυντών, Υποδιευθυντών, Προϊσταμένης εκπ/κών θεμάτων και υπεύθυνης Πολιτιστικών θεμάτων

Τον Ιούλιο (πρ. 21/18-7-2013 και πρ. 22/29-7-2013) έγιναν τμηματικά 4 αναπληρώσεις από τη λίστα επιλαχόντων (χωρίς παρενέργειες στη σειρά) δ/ντών που συνταξιοδοτήθηκαν. Τον Αύγουστο (πρ.24/27-8-2013) έγινε επίσης η αναπλήρωση άλλων 5 διευθυντών (7ο Γυμν. Πάτρας, 1ο ΓΕΛ Πάτρας, ΓΕΛ Βραχνεΐκων, 2η ΕΠΑΣ Πάτρας και Γυμν. Μαζαρακίου). Σύντομα διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσουν αρκετές αναπληρώσεις για διάφορους λόγους. Σε τρία σχολεία (ΕΕΕΕΚ Αχαΐας, Γυμν. Ψωφίδας και ΓΕΛ Δάφνης) τοποθετήθηκαν με προσωρινή αναπλήρωση έως το τέλος του φετινού σχ. έτους προσωρινοί Διευθυντές, αφού δεν υπάρχουν επιλαχόντες ή δεν ζητήθηκαν από τους εναπομείναντες να τοποθετηθούν.

- Επειδή πολλοί υπ/ντές συνταξιοδοτούνται ή κάποιοι παραιτούνται, θεωρούμε με βάση την πάγια στρατηγική του σχήματος την επανεκλογή εκ νέου με πιθανά νέους υποψήφιους από τον σύλλογο διδασκόντων. Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αντιτίθεται μετά άρθρα 23 και 25 ο Ν. 3848. Την νομική αυτή άποψη αυτή υποστηρίξαμε και στο ΠΥΣΔΕ και την οποία αποδέχεται ομόφωνα. Έτσι τοποθετήθηκαν υπ/ντες σε 3 σχολεία (Γυμν Οβρυάς, 2ο Γυμν. Πάτρας και Γυμν-ΛΤ Ριόλου) με την πρ.31/27-9-2013. Με την ίδια πράξη απορρίφτηκε πρόωρη αίτηση για υπ/ντή στο 1ο ΓΕΛ Αιγίου, ενώ θα εξεταστεί νομικά η δυνατότητα για 2ο υπ/ντή στο 18ο Γυμν. Πάτρας μετά από πρόταση του σχολείου και δική μας.

- Κατά την συνεξέταση των υποψηφιοτήτων λόγω συνταξιοδότησης της προϊσταμένης εκπ. θεμάτων νέου, μειοψηφήσαμε (πρ.23/6-8-2013, αν. αιρετός) επειδή η «αξιολόγηση» έγινε χωρίς μοριοδότηση, έστω ενδεικτική, παρότι δεν το επιβάλλει ο σχ. ν. 3848/2013. Σε ένσταση που εξετάστηκε (τακτ. αιρετός, πρ.25/06-9-2013) ζητήσαμε με δήλωση να γίνει μοριοδότηση, έστω ενδεικτική, αλλά η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ αρνήθηκε εκ νέου. Ταυτόχρονα η ίδια πλειοψηφία απέρριψε την ένσταση.

- Έγκαιρα θέσαμε στη Δ/ντρια την αναπλήρωση της υπεύθυνης πολιτιστικών θεμάτων, αφού η θητεία της είναι μονοετής λόγω μορίων. Μας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει οι ενέργειες για να εκδοθεί η σχετ. εγκύκλιος.

VΙ) Διδακτορικά, Ιδιωτικά Έργα, Ενστάσεις

Αναγνωρίστηκαν πριν την κήρυξη της απεργίας 2 Διδακτορικά, εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις για ιδιωτικά έργα. Απορρίφτηκαν ενστάσεις για τις τοποθετήσεις Ιουνίου ως εκπρόθεσμες.

Οι αιρετοί με την Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση για το ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας είναι:

1) Παναγιώτης Μπούρδαλας, τακτικό μέλος, κιν. 6976791812, e-mail: [email protected]

2) Άγγελος Μπουμπούλης, αναπλ. μέλος, κιν. 6937152508, e-mail: [email protected]

Πάτρα, 29-09-2013

Tags: Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
εακ, πυσδε, κινηση, πυσδε, tweet, μεταταξεις, απεργια, επαλ, δηλ, συμμετοχή, ελμε, γεν, πασχα, νέα, project, σημαίνει, σχολεια, επασ, διαυγεια, εεεεκ, ιουνίου, πατρα, κινηση στους δρομους, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, πασχα 2012, η ημέρα της γης, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, αποσπασεις, αιτηση, επαλ, θητεια, ωρα, mail, αυξηση, αρθρα, αιτησεις, αφορμη, γεγονος, γεν, γινει, γινεται, γινονται, δηλ, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, εγινε, εγγραφες, υπαρχει, ελμε, εν μερει, εργα, ενσταση, εξετασεις, επασ, ιδια, ηθικο, κυκλος, κλιμακα, κλιμα, λαθη, λαθος, λυκειο, λογο, μορια, μορφη, νεο λυκειο, νομικη, πεμπτη, περιφερειακο, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, σχεδια, σωματειο, τρια, τριτη, φυσικα, φοντο, φορα, ωρες, απων, ιουνίου, tweet, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα