ΕΛΜΕ Πειραιά: Για τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου περί αυτοαξιολόγησης

Tweet

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία θα πέσουν στο κενό: Οι σύλλογοι να συνεχίσουν ν’ αποφασίζουν ότι δεν ορίζουν ομάδες εργασίες-αυτοαξιολόγησης

Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει την αυτοαξιολόγηση -Αξιολόγηση του ΕκπαιδευτικούΈργου (Α.Ε.Ε.) σα μια δημοκρατική, εκπαιδευτική, παιδαγωγική, συλλογική διαδικασία κατέρρευσε.

Μετά τη μαζική, δυναμική αντίδραση των συλλόγων στην αυτοαξιολόγηση-Α.Ε.Ε. (π.χ. στον Πειραιά

53 σύλλογοι, μέχρι τώρα, αποφάσισαν να μην συγκροτήσουν ομάδες εργασίας και μόνο 7 όρισαν), το Υπουργείο Παιδείας έρχεται τώρα, δύο μόλις μέρες μετά τις πρώτες απολύσεις συναδέλφων μας, να επιβάλει με το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» την αντιεκπαιδευτική πολιτική της αξιολόγησης. Με νέα “διευκρινιστική” εγκύκλιο στις 24/3 αναθέτει και υποχρεώνει το Διευθυντή του σχολείου να ορίσει ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (αριθμό, σύνθεση, αρμοδιότητες), σε περίπτωση που ο σύλλογος δεν αποφασίζει να τις συγκροτήσει. Έτσι όμως η ίδια η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει αυτό που απ’ την πρώτη στιγμή τόνισε η ΕΛΜΕ Πειραιά, ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο σύλλογος να ορίσει ομάδες εργασίας, παρά την παραπληροφόρηση και τους εκβιασμούς ορισμένων διευθυντών και Σχολικών συμβούλων.

Η εγκύκλιος αποτυπώνει ταυτόχρονα την αποτυχία του υπουργείου Παιδείας ν’ αποσπάσει ή να υφαρπάξει τη συγκατάθεση, τη συναίνεση των εκπαιδευτικών και των συλλόγων στην Α.Ε.Ε.. Το θετικό αυτό βήμα δεν αρκεί βέβαια, για ν’ ανατραπεί η αξιολόγηση και οι αντιεκπαιδευτικοί της στόχοι. Για να γίνει αυτό και, πολύ περισσότερο, για ν’ ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Κεφαλαίου, η πολιτική των απολύσεων, της λιτότητας, των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, απαιτείται παρατεταμένος, διαρκής μαζικός αγώνας και μέτωπο των εργαζόμενων. Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να συγκαλέσει άμεσα Γ.Σ. Προέδρων με πρόγραμμα δράσης για τη συλλογική αγωνιστική απάντηση του κλάδου. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί επίσης σε μαζική, μαχητική συμμετοχή στην πανεργατική 24ωρη απεργία της 9ης Απρίλη.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΙΣΕΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Τώρα μάλιστα, που το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλει διοικητικά-αυταρχικά την αυτοαξιολόγηση, είναι η ώρα οι εκπαιδευτικοί και οι σύλλογοι ακόμη πιο μαζικά να δηλώσουν ότι δε συναινούν και να μη νομιμοποιήσουν με τις αποφάσεις τους την όλη διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τους συλλόγους καθηγητών να συνεχίσουν δυναμικά να παίρνουν απόφαση σύμφωνη με την απόφαση της ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ, να μην ορίζουν ομάδες εργασίας-αυτοαξιολόγησης. Υπενθυμίζουμε την πρόταση της ΕΛΜΕ προς στους συλλόγους να καταγράφουν , ως απόφαση, στο πρακτικό τα εξής: «Ο σύλλογος καθηγητών του …σχολείου συντάσσεται και στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ Πειραιά και της ΟΛΜΕ ενάντια στην Αξιολόγηση και γι’ αυτό δεν μπορεί να συγκροτήσει τις σχετικές ομάδες εργασίας, που αφορούν τη διαδικασία της Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου-αυτοαξιολόγησης»

1) Οι σύλλογοι που έχουν ήδη αποφασίσει να μην ορίσουν ομάδες εργασίας δεν είναι απαραίτητο να συνεδριάσουν εκ νέου. Η καταληκτική ημερομηνία της 4/4/14 που θέτει η εγκύκλιος αφορά την «ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκρότησης των ομάδων» που με την εγκύκλιο ανατίθεται στον Διευθυντή, εφόσον ο σύλλογος έχει ήδη αποφασίσει να μην ορίσει ομάδες εργασίας. Αν παρ’ όλα αυτά ο Διευθυντής επιμείνει και συγκαλέσει εκ νέου συνεδρίαση του συλλόγου, τότε ο σύλλογος δηλώνει πως έχει ήδη τοποθετηθεί στο θέμα με την προηγούμενη απόφασή του.

2) Καλούμε τους διευθυντές να σεβαστούν τις αποφάσεις των συλλόγων, να συνταχθούν με τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ και να μην ασκήσουν, σε καμία περίπτωση, διοικητική ή άλλη πίεση στους εκπαιδευτικούς για να συμμετάσχουν σε ομάδες εργασίας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς που μαζικά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ και δε συγκροτούν ομάδες αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, ως πρώτο βήμα απόρριψης της αξιολόγησης, που επιδιώκει να καταστήσει τον εκπαιδευτικό συνένοχο και συμμέτοχο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Γίνεται σε όλο και περισσότερους φανερό ότι στο πλαίσιο της περιβόητης Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου (Α.Ε.Ε.) θέλουν να επιβάλουν την αρχή της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις σχολικές μονάδες και το νέο, πιο ταξικό σχολείο της αγοράς, αφού με το υλικό της αυτοαξιολόγησης σκοπεύουν να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία, με ορατό κίνδυνο τα “τελευταία” κάθε φορά να κλείνουν κι οι εκπαιδευτικοί τους να στιγματίζονται και ν’ απολύονται.

Ο αυταρχισμός της Κυβέρνησης αποκαλύπτει τους στόχους της αξιολόγησης και το αντιδραστικό της περιεχόμενο. Οι απολύσεις στην εκπαίδευση και στο δημόσιο δεν αφήνουν περιθώριο για καμία αυταπάτη. Η αξιολόγηση αποτελεί μοχλό για την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που ενιαία προωθούν κυβέρνηση-πλουτοκρατία-Ε.Ε. Επείγονται να προσαρμόσουν το σχολείο στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, ώστε να διαμορφώνει φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα χωρίς απαιτήσεις. Στο πλαίσιο της προσαρμογής αυτής δίνουν μέσω της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης ένα ακόμα χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Επιδιώκουν παράλληλα να καθιερώσουν ένα καθημερινό κλίμα ανταγωνισμού ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τρομοκράτησής τους.

Η πρώτη μάχη κατά της αυτοαξιολόγησης-Α.Ε.Ε. δόθηκε με επιτυχία: οι εκπαιδευτικοί δεν συναίνεσαν, συντριπτικά καταδίκασαν και γύρισαν την πλάτη στην πολιτική του Υπουργείου, στην Α.Ε.Ε.. Ο ορισμός ομάδων εργασίας από τη διοίκηση, χρησιμοποιώντας το Διευθυντή για να παραβιαστούν οι αποφάσεις των συλλόγων, είναι τακτική βαθιά αυταρχική, αντιδημοκρατική και δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών.

· Κανένας συνάδελφος και κανένας Σύλλογος Διδασκόντων να μην κάνει πίσω!

Συνεχίζουμε μαζικά, δυναμικά, συλλογικά.

Ταυτόχρονα ο λόγος πρέπει να δοθεί στο μαζικό κίνημα:

· Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να συγκαλέσει μέχρι το Σάββατο 5/4 Γ.Σ. Προέδρων με πρόγραμμα δράσης για τη συλλογική αγωνιστική απάντηση του κλάδου.

· Για την ανατροπή των απολύσεων, της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης, των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, της βάρβαρης πολιτικής που προωθούν κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο.

· Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί επίσης σε μαζική, μαχητική συμμετοχή στην πανεργατική 24ωρη απεργία της 9ης Απρίλη.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑ ΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ Πειραιάς, 28/3/2014
Κολοκοτρώνη 6, Πειραιάς Πρωτ: 042

Τηλ.: 2104124810

Φαξ: 2118007271

[email protected]

www.elmepeiraia.gr

Προς: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Tags: ΕΛΜΕ Πειραιάαυτοαξιολόγησηαξιολόγησηομάδες εργασίας Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα