ΕΛΜΕ Κ-Ι: Με μια φωνή και μια γροθιά η Κεφαλονιά

Tweet

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

[email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μια φωνή και μια γροθιά η Κεφαλονιά

για τη διεκδίκηση του δικαιώματος της νεολαίας στην ασφάλεια, στη μόρφωση και τη ζωή.

Μαζική παρουσία, πλούσια και ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, μέτρων για τους σεισμοπαθείς μαθητές και της ρύθμισης της σχολικής χρονιάς με βάσει τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν

από το σεισμό ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά στη σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ-ΚΙ στο Αργοστόλι. Συμμετείχαν οι Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων Αργοστολίου (τώρα Κεφαλονιάς) και Λειβαθούς, Σύλλογοι Γονέων από δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια, το Εργατικό Κέντρο, το ΤΕΕ, ο Ιατρικός Σύλλογος, πλήθος κόσμου από γονείς κυρίως της Γ΄ Λυκείου, σεισμόπληκτοι μαθητές από το Αργοστόλι. Να σημειωθεί ιδιαίτερα η παρουσία του Προέδρου και ενός μέλους από το Σύλλογο Γονέων του υπό κατάληψη Λυκείου Ληξουρίου.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων του Νομού, στην κυβερνητική τακτική εκβιασμών και υποβάθμισης της ασφάλειας των σχολείων στο όνομα της ευρυθμίας, στα μέτρα που απαιτούνται για τη στέγαση – σίτιση και το διάβασμα των σεισμόπληκτων μαθητών. Η γραμμή των ουσιαστικών ελέγχων (κι όχι μόνο των οπτικών) για την πιστοποίηση της καταλληλότητας των σχολείων, των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο για την ασφάλεια των οδικών σχολικών μεταφορών, η απαίτηση για νέα σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα που θα πληρούν τις προϋποθέσεις του αντισεισμικού κανονισμού και θα αξιοποιούν την εμπειρία του τελευταίου σεισμού, ανταποκρίνεται στις πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και είναι γραμμή ενότητας στη δράση. Η ρύθμιση για να μη δοθούν πανελλαδικές, για να υπάρξει ποσόστωση για τους σεισμοπαθείς της Κεφαλονιάς, για ακύρωση των εξετάσεων στην Α΄ Λυκείου με τράπεζα θεμάτων και για διευκολύνσεις σε δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια με εστιασμένη κι όχι εντατική διδασκαλία είναι, επίσης, μια αναγκαιότητα. Τέλος αναφέρθηκε σε δέσμη μέτρων για τους σεισμοπαθείς μαθητές (επίταξη ξενοδοχείων για τους άστεγους, σίτιση, αίθουσες για διάβασμα κλπ).

Στην παρέμβασή της η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι το μετασεισμικό στρες αναμένεται να εκδηλωθεί στην πορεία και να κορυφωθεί στο 18μηνο, ενώ τόνισε την ανάγκη για ολοκληρωμένη ψυχολογική στήριξη.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι είναι πρόβλημα το γεγονός πως δεν έχει παραδοθεί ποτέ η πλειονότητα των σχολείων. Η κατεύθυνση του ΟΣΚ για απλές επιδιορθώσεις στα σχολεία που κρίθηκαν ακατάλληλα δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα ασφάλειας. Αντίστοιχα χαρακτήρισε επικίνδυνο το δρόμο Αργοστόλι – Ληξούρι και είπε ότι δεν έπρεπε να είχε δοθεί στην κυκλοφορία. Το ΤΕΕ της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ζητά από την πολιτεία τον ΑΜΕΣΟ ενδελεχή έλεγχο (στατική επάρκεια –εξόδους διαφυγής - πυρασφάλεια) όλων των σχολικών μονάδων που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Επίσης, τόνισε ότι στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει το ελάχιστο το οποίο είναι ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003).

Το ΕΚΚΙ, όπως και γονείς, κατάγγειλαν τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων που δεν υλοποιούν χρόνια την θωράκιση και εμμένουν στην ίδια πολιτική ακόμη και τώρα που κατέρρευσαν σχολεία στο Νομό. Η Ένωση Γονέων Αργοστολίου ζήτησε μητρώα ελέγχων. Γενικά τονίστηκε η μοναδικότητα του φαινομένου (σεισμός ενός μήνα, με 1000 άστεγες οικογένειες και με διαρκείς μετασεισμούς), η ψυχική επιβάρυνση των μαθητών και η μη δυνατότητα αρκετών μαθητών να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις κοινωνικές δραστηριότητες (πχ επαφή με φίλους, παιχνίδι, διάβασμα κλπ). Οι γονείς της κατεξοχήν πληγείσας περιοχής της Παλικής μετέφεραν την εικόνα που βιώνουν τα παιδιά τους και κάλεσαν σε κοινό μέτωπο για ένα σχολεία που να αξίζει στη νέα γενιά.

Η σύσκεψη τέλειωσε με την υπογράμμιση της ανάγκης κοινής γραμμής πλεύσης στη βάση των δικαιωμάτων των μαθητών στην ασφάλεια, στη μόρφωση και στη ζωή.

Τα επόμενα ραντεβού ορίστηκαν για την

Κυριακή 23/02/2014 και ώρα 10.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι), με μαζική παράσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την

Πέμπτη 27/02/2014 στην Αθήνα, με μαζική παράσταση στη Βουλή για επίδοση ψηφίσματος στον Υπουργό Παιδείας και στα πολιτικά κόμματα. Καλούνται η Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας, η ΑΣΓΜΕ, οι φορείς του λαϊκού κινήματος και οι αδελφότητες ΑθήναςΠειραιά - τα σωματεία και η Ομοσπονδία να συνδράμουν στην διεκδίκηση του επικαιροποιημένου και εμπλουτισμένου πλαισίου.

Αργοστόλι 20/2/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας

Tags: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα