ΕΛΜΕ Κ-Ι: Με μαζικό – μαχητικό αγώνα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί απάντησαν στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

[email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μαζικό – μαχητικό αγώνα μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί απάντησαν στα οξυμένα προβλήματα των σχολείων

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα της ΕΛΜΕ-ΚΙ, της Ένωσης Γονέων Κεφαλονιάς και μαθητικών συμβουλίων, πραγματοποιήθηκε παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο για την παιδεία. Στη συγκέντρωση, που ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ πραγματοποιηθεί στο νησί, έδωσαν βροντερό «παρών» τα σχολεία της Παλλικής, που βρέθηκαν στο κέντρο του σεισμού, σύσσωμη η Σάμη αλλά και με μεγάλη συμμετοχή η Πάστρα και οι Κεραμειές. «Παρών» έδωσαν τα ΕΠΑΛ Αργοστολίου και Ληξουρίου και βέβαια τα σχολεία της πρωτεύουσας. Τη συγκέντρωση άνοιξαν ο Πρόεδρος του ΕΚΚΙ Γιώργος Γαβρίλης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Γιώργος Σπυράτος. Ακολούθησαν πολλές ομιλίες εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων και Μαθητικών Συμβουλίων ενώ η κεντρική έγινε από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ-ΚΙ Διονύση Γεωργόπουλο.

Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές περιέγραψαν με μελανά χρώματα τα οξυμένα προβλήματα. Κατάγγειλαν το λεγόμενο νέο σχολείο, την αξιολόγηση και ζήτησαν κατάργηση της τράπεζας θεμάτων. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις, είπαν, χτυπούν το δικαίωμα σε ολόπλευρη μόρφωση, οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς και οδηγούν τους γονιούς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εστίασαν ιδιαίτερα στα κενά εκπαιδευτικών που συνεχίζονται ακόμη και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου, στις ελλείψεις βιβλίων, στην απουσία πρόσθετης - ενισχυτικής. Κατάγγειλαν ότι στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη 160 μαθητές που καλύπτονται από την ΚΥΑ δεν έχουν ακόμη δρομολόγια και στο ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων δεν καλύπτεται το μισό μαθητικό δυναμικό. Δεκάδες άλλοι είναι εκτός των ορίων που προβλέπει η ΚΥΑ και υποχρεώνονται να πηγαίνουν ακόμη και χιλιόμετρα με τα πόδια προκειμένου να βρουν κάποιο μέσον, αναβιώνοντας δεκαετίες του παρελθόντος. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει για τα ΕΠΑΛ του Νομού.

Με ένταση τέθηκε και το ζήτημα των υποδομών, της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Σχολιάστηκε δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) που έκανε λόγο για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από κοινού με τη νέα Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) και τον Υπουργό Υποδομών, στην οποία συμφωνήθηκε επισκευή των σχολείων με δέσμευση για ανταπόκριση σε σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Η ανακοίνωση αυτή αποκαλύπτει ότι όλα τα υπόλοιπα σχολεία μένουν εκτός ουσιαστικών ελέγχων βάσει των νέων αντισεισμικών κανονισμών και ότι κανείς από Δήμο και Περιφερειακή Διοίκηση δεν έθεσε τη διεκδίκηση για τα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα που απαιτούνται, με προτεραιότητα το Ληξούρι. Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή έκανε ξεκάθαρα λόγο ότι υποχρέωση του Υπουργείου είναι η απλή επισκευή και ότι κάθε τι άλλο συνιστά κόστος!!! Δηλαδή, έδειξαν ότι άλλες είναι οι προτεραιότητες για το μοίρασμα της πίττας από τα χρήματα που αφορούν την αποκατάσταση από τους σεισμούς και όχι οι ζωές των μαθητών.

Οι ομιλητές δήλωσαν ότι η συγκέντρωση αυτή αποτελεί και μία απάντηση στη στοχοποίηση του εκπαιδευτικού κόσμου από τη Χρυσή Αυγή και το Υπουργείο Παιδείας, που θέλουν να επιβάλλουν σιωπητήριο στα σχολεία και να ποινικοποιήσουν τη δράση.

Στη συνέχεια συγκροτήθηκε πορεία που όδευσε στα γραφεία της ΔΔΕ με συνθήματα ανάλογα των προβλημάτων που τέθηκαν, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια. Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας επιβεβαίωσε τις ελλείψεις και δεσμεύτηκε να καλυφθούν τα κενά εντός των επόμενων ημερών. Είπε, ακόμη, ότι θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσει πρόσθετη – ενισχυτική διδασκαλία. Είναι χαρακτηριστικές κραυγές αγωνίας των μαθητών οι δηλώσεις μιας μαθήτριας του ΓΕΛ Ληξουρίου για τις ελλείψεις σε καθηγητές αλλά και για το γεγονός ότι δε μπορεί να γίνει μάθημα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο σεισμόπληκτο σχολείο που βρίσκεται σε κοντέινερς, όπως και η δήλωση μαθήτριας του Α΄ ΓΕΛ Αργοστολίου για τάξη κατεύθυνσης με 26 μαθητές!!! Κατά τη διάρκεια της παράστασης στη ΔΔΕ ήρθε μήνυμα αλληλεγγύης από την Ιθάκη, τα σχολεία της οποίας είναι σε κατάληψη για τους ίδιους λόγους.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς απαξίωσε να συναντήσει εκπροσώπους των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, αφού κανείς αρμόδιος (ο δήμαρχος ήταν στην Αθήνα) δεν παρουσιάστηκε στην απαίτηση των διαδηλωτών για συνάντηση. Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ κατήγγειλε το γεγονός.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς έδωσε την εικόνα της κατάστασης, βάσει της σύσκεψης στο Υπουργείου Υποδομών στην οποία συμμετείχε. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα έργα που προκρίνονται αφορούν στοχευμένες δράσεις για άρση της επικινδυνότητας σε σημεία του οδικού δικτύου και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για ασφαλείς μεταφορές. Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι όλα τα έργα για τα σεισμόπληκτα σχολεία αφορούν επισκευές, πλην του ΕΠΑΛ Ληξουρίου που είναι ερώτημα το τι θα γίνει. Δεσμεύτηκε ότι θα δρομολογήσει νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι και είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το γεγονός ότι ο σημερινός Περιφερειάρχης ήταν εισηγητής (ως αντινομάρχης το 2008) στο ζήτημα της δρομολόγησης πέντε νέων συγκροτημάτων στο Νομό. Επιπλέον, για το θέμα των μεταφορών που είναι αρμοδιότητά του και στην καταγγελία των διαδηλωτών για την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου προωθεί τη μετακύληση της ευθύνης σε γονείς (ιδιώτες με αμοιβή 0,80 τιμής μεταφορέα) απάντησε ότι αυτό θα γίνει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις γιατί δε βλέπει άλλη λύση. Χρειάζονται σημαντικά κρατικά κονδύλια για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε μεταφορές σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, ενώ δήλωσε υπέρμαχος της κατάργησης της ΚΥΑ. Η κυβέρνηση υποχρεώνει την τοπική διοίκηση να κινηθεί με χρήματα για τις μεταφορές 6,25% μειωμένα σε σχέση με πέρσι, όταν μάλιστα στην Κεφαλονιά οι μεταφορές δεν πληρώθηκαν για όλο το διάστημα που είχαν παγώσει λόγω σεισμού. Αποκάλυψε ότι παραμένουν αδιάθετα κονδύλια 240.000 ευρώ που υπήρχαν πριν το σεισμό για αντισεισμική θωράκιση και ότι κάποια πρόσθετα έργα που θα γίνουν δε γίνονται με επιπλέον χρηματοδότηση αλλά από το περίσσευμα της έκπτωσης των εργολαβιών για τις υποδομές που έχουν ήδη προωθηθεί στο οδικό δίκτυο κλπ. Επίσης, είπε, ότι οριακά αποσοβήθηκε η επιστροφή 100.000 ευρώ για μερεμέτια στα σχολεία (κουφώματα κλπ). Δεσμεύτηκε να δει το αίτημα για δράσεις αλληλεγγύης σε μαθητές που δεν έχουν σίτιση.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί διεμήνυσαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, προκειμένου να υλοποιηθούν οι όποιες δεσμεύσεις και να μη μείνουν για άλλη μια φορά στα χαρτιά αλλά και συνολικότερα για να προασπίσουν το δικαίωμα σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Αργοστόλι 16 Οκτώβρη 2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας

Tags: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκηςεκπαιδευτικό συλλαλητήριοπροβλήματαδημόσια εκπαίδευση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα