Είναι ή δεν είναι πρότυπο για άλλες χώρες η Κύπρος;

Κοινωνία

alfavita.gr

Επιμέλεια: Χρήστος Κωστόπουλος

Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει από όλους τους εκπροσώπους των μεγάλων οικονομικών οργανισμών και από τους επικεφαλής των κορυφαίων θεσμών στην Ευρώπη και παγκοσμίως, γύρω από την Κύπρο. Αν και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, και μόνο η παραδοχή ότι το Κυπριακό «πείραμα» θα γίνει πρότυπο για άλλες χώρες, θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις, πλέον εκφωνείται δημόσια ένα σενάριο που εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους.

Αξίζει μια σύντομη επισκόπηση όμως για να ζυγίσει

και ο καθένας αν τελικά η φορολόγηση καταθέσεων θα χτυπήσει την πόρτα και άλλων χωρών.

Η πρώτη δήλωση ήρθε από τον υπουργό οικονομικών της Ισπανία Λουίς Ντε Γκίντος: «Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ».

Ντέισελμπλουμ: Δεν άργησε και η ταχύτατη επιβεβαίωση από τον νεαρό πρόεδρο του Eurogroup που πριν από δύο μήνες δεν διέψευδε ότι θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων, τώρα το είπε ευθέως ότι η συμφωνία για την Κύπρο, που προβλέπει κούρεμα, είναι "πρότυπο" για το μέλλον. Αναγκάστηκε βέβαια να ανασκευάσει λέγοντας ότι η Κύπρος είναι "ειδική περίπτωση".

IIF: H κρίση στην Ευρωζώνη έχει πάρει νέες διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες με την «ανάφλεξη» των ανησυχιών για την Κύπρο, σημειώνει το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) σε έκθεση με χαρακτηριστικό τίτλο «Η εποχή μετά την αλληλεγγύη».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι ο απόηχος των προγραμμάτων διάσωσης δείχνει «πόσο εύθραυστο παραμένει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών».

Αντιφατική ήταν και η στάση του ΔΝΤ που αν και μέσω του εκπροσώπου του έσπευσε να δηλώσει ότι η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Κύπρο θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.

Οι Οίκοι

Η Nomura εντόπισε όλα τα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα που κινδυνεύουν με μαζικές εκροές καταθέσεων, με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο, να διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο. «Η Ελλάδα είναι οικονομικά κοντά στην Κύπρο και η αλληλεξάρτησή της με την Κύπρο την καθιστά πολύ καλό υποψήφιο», σημειώνουν. «Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που μπορεί να εκτεθούν σε ένα καθεστώς αποσταθεροποίησης των ξένων καταθέσεών τους», σημειώνει ο οίκος, κρίνοντας ως πιο ευάλωτες τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Εσθονία. Εάν ληφθούν υπόψη και οι καταθέσεις ξένων χρηματοοικονομικών οργανισμών, τότε οι πιο επισφαλείς χώρες είναι η Φινλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε για πρόσθετες πιέσεις στο αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης που απειλούνται με υποβάθμιση.

Χαρακτηριστηκο είναι και το σχετικό γράφημα της Ναυτεμπορικής που δείχνει τη σχέση του ενεργητικού των τραπεζών της κάθε χώρας σε σχέση με το αντίστοιχο ΑΕΠ τους.

Απ’ όλα αυτά είναι φανερό ότι η κίνηση στην Κύπρο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σκληρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες . Σκοπό έχει να «κατευθύνει» τις μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Ενδοτραπεζικές διαμάχες και συμφέροντα θα συγκρουστούν με οξυμένη μορφή ώστε να καταλήξουν, πάντα με ρίσκο, σε αυτόν που έχει το πλεονέκτημα. Αυτός φαίνεται ότι είναι η Γερμανία. Η βόμβα όμως με τα χρέη δεν έχει ακόμα σκάσει και οι εκτιμήσεις δεν δείχνουν να έχουν μια σταθερότητα ως προς το κόστος. Το σίγουρο είναι ότι οι λαοί θα υποστούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο αυτή τη διαμάχη που βαθαίνει και μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο. Ο τυφλόποντικας της οικονομικής κρισης σκαύει σε αχαρτογράφητο υπέδαφος.

Tags: Κύπροςτράπεζεςκρίση
Keywords
Τυχαία Θέματα