Εφιαλτικό τοπίο στην Υγεία

Tweet

Yλοποιώντας μεθοδευμένα και κατά γράμμα τις μνημονιακές δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου- υιοθετώντας τον ακριβο­πληρωμένο υπό την επίβλεψη της τρόικα και της Task-Force σχεδιασμό- η κυβέρνηση θέλει να επιβεβαιώσει τις επιστημονικές μελέτες που στοιχειοθετούν ότι από όποια χώρα πέρασε το ΔΝΤ οι δομές υγείας και πρόνοιας κατέρρευσαν, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 10 χρόνια! Με τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές

οι ταξικές ανισότητες θεριεύουν και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που εξωθούνται στην εξαθλίωση, εξοβελίζονται και από το σύστημα Υγείας.

Το δικαίωμα στη δημόσια υγεία, στην πρόληψη, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει ταξικό πρόσημο. Ο λαός τσακίζεται και καταδικάζεται σε ανείπωτη ανέχεια, η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου διασφαλίζεται. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας στις παροχές υγείας καταστρατηγείται και αντικαθίσταται από την κοροϊδία της «καθολικής πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα», όπως την ευαγγελίζεται ο υπ. Υγείας. Δηλαδή ένα κουτσουρεμένο πακέτο ελάχιστων (2-3) κλινικών εξετάσεων το χρόνο, προς διαιώνιση της εξαθλίωσης.

Έτσι ο νέος χρόνος εγκαινιάστηκε με νέα επαίσχυντα χαράτσια συμπληρώνοντας το εφιαλτικό τοπίο της «αναβάθμισης του υγειονομικού χάρτη της χώρας». Από 1/1 επιβλήθηκε το χαράτσι των 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία και από 8/1 το χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή, που θα εισπράττουν τα φαρμακεία. Σε ό,τι αφορά τα 25 ευρώ η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αναδίπλωση, κυρίως κάτω από τις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις του προσωπικού των νοσοκομείων και τη γενική κατακραυγή, απέσυρε το 25ευρω, αντικαθιστώντας το με νέα αύξηση στο φόρο του καπνού. Σε καμία περί­πτωση όμως αυτό δε συνιστά αλλαγή των κυβερνητικών σχεδίων για ένταση της εμπο­ρευ­μα­το­ποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της δημο­σιας υγείας. Όταν με κάθε κυβερνητικό προπα­γαν­διστικό μέσο και με πρόσχημα την αυστηρή δημ­σιονομική προσαρμογή επιχειρείται να επιβληθεί η αντί­ληψη ότι η Υγεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι δικαίωμα του λαού αλλά εμπόρευμα, τότε μιλάμε για ανταγωνισμό και κανόνες τις αγοράς, για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους, για νοσοκομεία που λειτουργούν με ιδιωτικά επι­χειρηματικά κριτήρια, για πλήρη απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας. Μιλάμε όχι για ανάγκες και θεραπεία ανάλογα με την πάθηση αλλά για δυνατότητα αποπληρωμής.

Ο ασθενής – πελάτης έχει πρόσβαση στην παροχή υπηρεσιών υγείας ανάλογα με την τσέπη και όχι με την ανάγκη του. Αυτήν ακριβώς την πολιτική αντανακλούν οι απερίγραπτες και θρασύτατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, του υπουργού Υγείας «Ό,τι σου παρέχεται τζάμπα, δεν το εκτιμάς κιόλας.» ή του Γιακουμάτου «να πληρώσουν οι τζαμπατζήδες και κατά φαντασία ασθενείς». Και μάλιστα όταν το δικαίωμα στη δωρεάν δημόσια Υγεία οι εργαζόμενοι το έχουν χρυσοπληρώσει με τους φόρους τους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία που οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν καταληστεύσει.

Οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε δομές υγείας σε οποιοδήποτε (πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο) επίπεδο. Με τη συνεχή υποχρηματοδότηση, οι προϋπολογισμοί των νοσο­κομείων έχουν στραγγίξει, οι εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία επιβαρύνουν τους ασθενείς και για όσους αδυνατούν να πληρώσουν, το χρέος τους μεταφέρεται στην εφορία, άρα στην ουσία βρίσκονται αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας. Χωρίς καμία ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, στα νύχια των υπέρογκα χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ, στα διάφορα κοινωνικά ιατρεία, στο περιθώριο.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος που συμπληρώνει το «νέο υγειονομικό χάρτη» είναι η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη καταστροφή του ΕΟΠΥΥ. Το νομοσχέδιο που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας είτε από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, κλείσιμο των πολυιατρείων και διαθεσιμότητα/κινητικότητα των ερ­γαζόμενων του ΕΟΠΥΥ στις υγειονομικές περιφέρειες. Δηλαδή άμεση διαθεσιμότητα 8.000-9.000 γιατρών και υγειονομικού προσωπικού που…περισσεύει αφού καταργούνται οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΕΟΠΥΥ. Η μεγάλη δεξαμενή για να συμπληρωθούν οι 12.500 εργαζόμενοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας/απόλυσης που απαιτεί η τρόικα και εφαρμόζει ο υπ. Δημόσιας Μεταρρύθμισης, Κυριά­κος Μητσοτάκης, θα είναι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο τα κυβερνητικά επιτελεία την ίδια στιγ­μή που ανακοινώνουν τις διαθεσιμότητες διαβεβαιώνουν ότι το προσωπικό θα μεταφερθεί (!) στις υγειονομικές περιφέρειες, που παραπαίουν με ολοένα συρρικνούμενα κονδύλια.

Αντί για προσλήψεις για­τρών και νοσηλευτικού/υγειονομικού προσωπικού­­ που να καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, των εκατομμυρίων ανασφάλιστων, α­νέρ­­γων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, στην πρόληψη και στη νοσηλεία, σε ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες, η κυβέ­ρνηση σχεδιάζει μαζικές απολύσεις.

Το κυ­βερνητικό σχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» της Πρω­τοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προβλέπει την κατάρ­γησή της. Ή πιο εύηχα την ανάληψη της ΠΦΥ από τα νοσοκομεία των οποίων όμως η κρατική χρηματοδότηση πετσοκόβεται κατά 32%. Αλλά και ο ΕΟΠΥΥ- αγοραστής, με ακόμα πιο περιορισμένες τις δαπάνες – περίπου 30% μείωση σε σχέση με το 2013- και με την κατάργηση των θέσεων του μόνιμου προσωπικού είναι προφανές ότι θα συνάπτει «συμφέρουσες» συμφωνίες με μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα - άλλωστε οι εκπρό­σωποί τους δεν κρύβουν τη χαρά τους για το νέο ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά δημόσιοι πόροι των ταμείων διοχετεύονται στους επιχειρηματικούς ομίλους που λυμαίνονται το χώρο, για μια μερική υγειονομική κάλυψη, ενώ τελικά επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι να (ξανα)πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι από τα 6 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ όσοι αντέχουν οικονομικά σπρώχνονται μαζικά στον ιδιωτικό τομέα. Το δε χαράτσι του ενός ευρώ και το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις θα εξαναγκάσει πολλούς ασφαλισμένους να μείνουν χωρίς φάρμακα.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις ως τις 17/1, ενάντια στη διάλυση της πρωτοβάθμιας Υγείας αλλά και στους εμπαιγμούς του υπ. Υγείας σε ό,τι αφορά το εργασιακό τους καθεστώς. Αναμφισβήτητα γίνονται από­πειρες διάσπασης της απεργίας και συντεχνιακές συνεννοήσεις με δέλεαρ την πιθανότητα ένταξης στο ΕΣΥ. Παράλληλα, βέβαια, η κυβέρνηση που, εξυπηρετώντας ξένα και ντόπια συμφέροντα, διαλύει κυριολεκτικά κάθε έννοια δωρεάν πρόσβασης όλου του λαού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατηγορεί τους απεργούς γιατρούς για το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργούν!

m-lkke.gr

Tags: Δημόσια υγεία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα