Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποσπάσεις ειδικοτήτων, του Αντώνη Τσανασίδη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αποσπάσεις ειδικοτήτων
Κάθε χρόνο οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών αποτελούν φλέγον ζήτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, θεωρώ ότι πρέπει να ικανοποιηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός αιτήσεων απόσπασης.
Οι πιο πολλοί από
αυτούς, διορισμένοι οπουδήποτε στην Επικράτεια, με μόνο κριτήριο ‘’ τις ανάγκες της Υπηρεσίας ‘’, είναι σήμερα πάνω από 40 ετών, με 2-3 παιδιά ο καθένας τους. Επιπλέον η οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών που ζουν και εργάζονται μακριά από την οικογένειά τους είναι μεγάλη (ενοίκια σπιτιών, μετακινήσεις κ.τ.λ.) με δεδομένο το μειωμένο εισόδημά τους. Αλλά και οι γονείς αυτών, όσοι ζουν ακόμη, είναι οι πιο πολλοί πάνω από 75 ετών με ότι συνεπάγεται αυτό.
Γι` αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε το όλο ζήτημα που δημιουργήθηκε με περισσότερη συγκαταβατικότητα .
Με αφορμή τις επικείμενες αποσπάσεις του 2012, θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες προτάσεις για την άρση των αδικιών που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά.
1) Να συνεξετάζονται οι αιτήσεις αποσπάσεων Ειδικοτήτων( κλ.ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, κλ.ΠΕ06 Αγγλικών, κλ. ΠΕ 19-20 Πληροφορικής, κλ. ΠΕ 05 Γαλλικής κ.λ.π) είτε υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια είτε υπηρετούν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε δίκαια ο καθένας να μετακινείται ανάλογα με το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει.
Δεν είναι δίκαιο π.χ. να αποσπώνται εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με συνολικό αριθμό 10 μόρια, και να μην αποσπώνται εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης που έχουν 40 και 50 μόρια, στην ίδια περιοχή μετάθεσης.
2) Στις περιπτώσεις συζύγων εκπαιδευτικών, να ικανοποιούνται οι αιτήσεις απόσπασης έτσι ώστε να υπηρετούν στο ίδιο μέρος.
Δεν είναι δυνατόν να αποσπώνται κατ` εξαίρεση σύζυγοι ένστολων που δεν μετατίθενται χωρίς αίτησή τους ( π.χ. δημοτικοί αστυνόμοι) και να μην ισχύει το ίδιο για τους εκπαιδευτικούς.
3) Αντί να υπηρετεί ένας εκπαιδευτικός ως πλεονάζον προσωπικό μακριά από την οικογένειά του να υπηρετεί ως πλεονάζων λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης, -κυρίως όσοι έχουν ανήλικα παιδιά- κοντά στην οικογένειά του.
Να στραφεί ένα μεγάλο μέρος από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που πλεονάζουν στην Δευτεροβάθμια προς την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση , εφόσον υπάρχουν κενά. Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα, ερχόμενοι αυτοί κοντύτερα στις οικογένειές τους, να βελτιώσουν τη γενικότερη κατάστασή τους. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί που το επιδιώκουν κι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μετάταξης.
4) Να μην προσλαμβάνονται αναπληρωτές σε ΠΥΣΔΕ στα οποία εκκρεμούν αιτήσεις απόσπασης μονίμων συναδέλφων της ίδιας ειδικότητας.

Βέροια, 5 Ι

Keywords
Τυχαία Θέματα