Στελέχωση Καλλιτεχνικής Επιτροπής, του Θεμιστοκλή Μακαντάση

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΘΕΜΑ: « Στελέχωση Καλλιτεχνικής Επιτροπής» κ. Υπουργέ,
σύμφωνα με το Νόμο 1824/88 «… Μέχρι την έκδοση των Π.Δ/των για τα ωρολόγια αναλυτικά προγράμματα στα μουσικά σχολεία, τις εγγραφές, μετεγγραφές φοίτησης, ποινές, χαρακτηρισμό της διαγωγής, τις κάθε είδους εξετάσεις, την αξιολόγηση των μαθητών και
τους τίτλους σπουδών για τα σχολεία αυτά, τα αντίστοιχα θέματα ρυθμίζονται με αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων …».
Ως γνωστόν, από την ίδρυση και λειτουργία των μουσικών σχολείων έχουν περάσει πλέον 25 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια από τις Καλλιτεχνικές Επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας έχουν εκδοθεί δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των μουσικών σχολείων. Οι αποφάσεις όμως αυτές, συνήθως, είναι αντικρουόμενες, καθώς διαμορφώνονται από διαφορετική οπτική γωνία, ανάλογη με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η εκάστοτε Πολιτική Ηγεσία μετά από πρόταση της Καλιτεχνικής Επιτροπής . Αντίθετα, δεν έχουν εκδοθεί Προεδρικά Διατάγματα και Νόμοι, το νομικό πλαίσιο δηλαδή με βάση το οποίο θα είχε υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας ( εύρυθμης και αποτελεσματικής ) των μουσικών σχολείων.
Θα θέλαμε να σημειώσουμε επίσης ότι μόνο τα τελευταία χρόνια και ενώ οι Σχολικοί Σύμβουλοι μουσικής έχουν αυξηθεί από 2 σε 14 από την Καλλιτεχνική Επιτροπή απουσιάζει εν ενεργεία Σχολικός Σύμβουλος μουσικής τα τελευταία έξι χρόνια.
Όλες αυτές οι απόψεις κατατίθενται με αφορμή τις αποφάσεις που εκδόθηκαν σχετικά με την εισαγωγή μαθητών στην Α’ τάξη των μουσικών σχολείων. Η διαδικασία της έκδοσης της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής εκδόθηκε σύμφωνα με την Γ2/3850/ 16.6.1998 (ΦΕΚ 658/τ.Β/1.7.1998) απόφαση του Υπουργού Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Λειτουργία Μουσικών Σχολείων» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από την 60235/Γ7/26-5-2011 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ1012/τ.Β΄/26-5-2011). Σύμφωνα με αυτή την απόφαση «… Για την επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων, συγκροτείται για κάθε Μουσικό Σχολείο, Επιτροπή Επιλογής (Ε.Ε.) που ορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και με την εισήγηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και αποτελείται από:
α. Ένα μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής τακτικό (τακτικό ή αναπληρωματικό) του κλάδου ΠΕ 16 ή ένα δημόσιο εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 16 ή ΤΕ 16 με οργανική θέση σε άλλο μουσικό σχολείο της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης, ως Πρόεδρο…».
Η διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας εξέδωσε για άλλη μία φορά Υπουργική Απόφαση αγνοώντας το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου ως Συμβούλου παιδαγωγικής καθοδήγησης του μουσικού σχολείου, χωρίς να λάβει υπόψη της την ύπαρξη 14 Συμβούλων μουσικής, αγνοώντας ακόμη και εισήγηση που ζητήθηκε εκ μέρους του Περιφερειάρχη από Σύμβουλο μουσικής.
Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι αν
Keywords
Τυχαία Θέματα