Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών: Απάντηση σε παράλογα κείμενα (…και όχι μόνο)

Tweet

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Της «Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας Μαθηματικών»

14 Μαρτίου 2014

Απάντηση σε παράλογα κείμενα (…και όχι μόνο).

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Νιώθουμε την ιδιαίτερη ανάγκη να μιλήσουμε τώρα, παρόλη την προηγούμενη σιωπή μας για μερικά πράγματα, που μέσα στην Ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα θεωρούνται στην επίτευξή τους πολύ σημαντικά, που ενώ όλος ο κόσμος τα θεωρεί αξιόλογα, κάποιοι προσπαθούν να τα αγνοούν και να τα υποβαθμίζουν.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

είναι ένα επιστημονικό σωματείο που μέσα από, τα συνέδρια, τις επιμορφωτικές ημερίδες, τους διαγωνισμούς, τις εκδόσεις των περιοδικών, τις παρεμβάσεις της πάνω σε επιστημονικά και κοινωνικά θέματα και κυρίως με τον εθελοντισμό των μελών της προσφέρει τα μέγιστα στη Μαθηματική κοινότητα αλλά και στην Κοινωνία γενικότερα.

Οι επιτροπές της και όλες οι δραστηριότητες είναι ανοιχτές σε όλους τους συναδέλφους μαθηματικούς που θέλουν να βοηθήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, έστω και αντίθετες, με απώτερο σκοπό την ύπαρξη ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου με σκοπό τη βελτίωση της Μαθηματικής παιδείας στη χώρα μας.

Η συμμετοχή της «Κίνησης για την αλλαγή στην ΕΜΕ» είναι πολύ μικρή στις δραστηριότητες της ΕΜΕ παρά το γεγονός ότι τα μέλη της είναι πάντα ευπρόσδεκτα να συμμετέχουν στις επιτροπές και γενικότερα σε όλες τις δράσεις της.

Το ίδιο παρατηρείται και στις Γενικές Συνελεύσεις. Ακόμη και στην Καταστατική Γενική Συνέλευση για την τροποποίηση του Καταστατικού με αναλογικό πνεύμα που για χρόνια ήταν γενικό αίτημα από τη Μαθηματική Κοινότητα, το οποίο αντικατέστησε εκείνο που είχαμε ομόφωνα αποφασίσει στις ειδικές συνθήκες της Μεταπολίτευσης, η παρουσία τους ήταν ελάχιστη. Η τροποποίηση αυτή για την ιστορία τελικά επιτεύχθηκε με τη μαζική κινητοποίηση των συναδέλφων από τη Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών, πράγμα που ήταν καθολικό αίτημα όλων των Δ.Σ. της ΕΜΕ τα τελευταία 20 χρόνια.

Η συμμετοχή των συναδέλφων στις Γενικές Συνελεύσεις τα τελευταία 30 χρόνια είναι περίπου η ίδια με ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. Σημειώνουμε για αυτούς που αγαπούν τους αριθμούς ότι περίπου 120 συνάδελφοι συμμετέχουν συνήθως στις Γ.Σ. κάθε χρόνο, ενώ στην Καταστατική Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου του 2013, στην οποία επετεύχθη η τροποποίηση του Καταστατικού συμμετείχαν 218 συνάδελφοι. Στη Γ.Σ στις 9-3-2014 συμμετείχαν 126 συνάδελφοι. Τα μέλη της «Κίνησης για την αλλαγή στην ΕΜΕ» που συμμετέχουν στις Συνελεύσεις τα τριάντα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστα, αυτό αποδεικνύεται από τις επί διαφόρων θεμάτων ψηφοφορίες (κυρίως αυτές που αφορούν εγκρίσεις ισολογισμού, απολογισμού και προϋπολογισμού για την επομένη χρονιά) που είναι καταχωρημένες στα Πρακτικά των αντιστοίχων Γ.Σ.

Η συμμετοχή των μαθηματικών στις αρχαιρεσίες της ΕΜΕ είναι ικανοποιητική σε σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα και σε σχέση με τα άλλα επιστημονικά σωματεία όπου υπάρχει συλλογική και εθελοντική δραστηριότητα.

Με έκπληξη διαβάζουμε ότι οι ψήφοι των μελών που δεν ήταν οικονομικά τακτοποιημένα και άρα δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, ήταν όλες της δικής τους κίνησης(!) κάτι που δεν έχει φανεί από τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων αρχαιρεσιών αλλά και από τα ποσοστά που παίρνουν οι προτάσεις τους στις ψηφοφορίες στις Γενικές Συνελεύσεις.

Εμφανίζουν λοιπόν μια πλαστή εικόνα δύναμης που αποδεδειγμένα δεν υπάρχει. Διαστρεβλώνουν σκόπιμα την πραγματικότητα στην αδυναμία τους να πείσουν τους συναδέλφους, ενώ οι απόψεις τους αποδοκιμάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σε όποια περίσταση και αν εκφράζονται. Χρησιμοποιούν ύφος που δεν συνάδει με την επιστημονική τους ιδιότητα και αρκετές φορές παραπέμπει σε άλλες εποχές πιο σκοτεινές, που δεν θέλει κανένας να τις ξαναζήσει.

Επίσης θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι παρά τις διακηρυγμένες δηλώσεις τους περί μη συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση της 9-3-2014, ήταν παρόντες σε όλη τη διαδικασία, διαβάζοντας μακροσκελή κείμενα και κάνοντας συνέχεια παρεμβάσεις, όχι πάντα κομψές και πάντα με την ανοχή του ακροατηρίου ακόμη και επί της διαδικασίας.

Τέλος, η έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ και του ισολογισμού και προϋπολογισμού στην πρόσφατη Γ.Σ. (9-3-2014 ) από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων συναδέρφων αποτελεί σαφές μήνυμα αναγνώρισης του έργου του Δ.Σ., ανανέωσης της εμπιστοσύνης όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές και ταυτόχρονα στήριξης της προσπάθειας που κάνει το ΔΣ να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες της εποχής, αλλά και τα εμπόδια που τοποθετούν κάποιοι συνάδερφοι.

Η Δημοκρατική πρωτοβουλία Μαθηματικών με ευθύνη απέναντι στον ιστορικό ρόλο της εταιρείας καλεί όλους του Μαθηματικούς να εκφράσουν με δημιουργικό τρόπο την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους για την εταιρεία.

Tags: Δημοκρατική Πρωτοβουλία Μαθηματικών Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα