Δέκα νέοι φόροι: Ο λογαριασμός της εφορίας το 2013

Κοινωνία

ΔΕΚΑ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙΟ λογαριασμός της Εφορίας για το 2013

Πρόσθετα βάρη στις πλάτες μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών έρχονται το 2013 με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 2,3 δισ. ευρώ. Εργαζόμενοι με ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ θα έχουν ελαφρύνσεις

Ο λογαριασμός που φέρνουν οι νέοι φόροι εντός του 2013 είναι «αλμυρός» για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

η κυβέρνηση στοχεύει σε έσοδα άνω των 2,3 δισ. ευρώ και από τις πρόσθετες επιβαρύνσεις γλιτώνουν μισθωτοί με εισόδημα έως 25.000 ευρώ τον χρόνο και επαγγελματίες που δηλώνουν πάνω από 55.000 ευρώ.

Βέβαια οι μισθωτοί από τον Ιανουάριο του νέου έτους θα δουν τα εισοδήματά τους να φθίνουν, ελέω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, και θα περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο για να λάβουν οικογενειακά επιδόματα εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, φέρνει αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2012, διπλή φορολόγηση των μετοχών από την 1η Απριλίου 2013 με την επιβολή φόρου υπεραξίας 20% και διατήρηση του φόρου στις πωλήσεις 0,2%, επιβολή φόρου 20% στην υπεραξία ακινήτων, κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των φοροαπαλλαγών και μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισοδήματα μόνο από ακίνητα.

Ειδικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει τις ακόλουθες επιβαρύνσεις:

1 Οι μισθωτοί με δύο ή περισσότερα τέκνα και μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.000 και μέχρι 2.500 ευρώ θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες από 25 έως και 94 ευρώ τον μήνα.

2 Περισσότερους φόρους θα πληρώσουν περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ.

3 Το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται για τους αυτοαπασχολούμενους από 500 σε 650 ευρώ, ενώ για τις εταιρείες αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ για την κύρια επαγγελματική εγκατάσταση και από 300 σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Οι αυξήσεις στα ποσά του τέλους επιτηδεύματος θα ισχύσουν αναδρομικά για τη χρήση του 2012, δηλαδή τα αυξημένα ποσά θα καταβληθούν το 2013.

4 Οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια θα πληρώσουν φόρους αυξημένους έως και 900%, καθώς τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ.

5 Επιβάλλεται φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων.

6 Αυξάνεται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2012.

7 Καταργούνται σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές αλλά και αυτές που διατηρούνται ουσιαστικά απευθύνονται σε πολύ λίγους φορολογούμενους.

8 Τα καθαρά γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται από το 2014 με 13% από το πρώτο ευρώ. Ολοι οι αγρότες θα υποχρεωθούν από το 2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις πώλησης αγαθών.

9 Οι υπεραξίες που θα προκύπτουν από την πώληση εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών θα φορολογούνται από την 1η Απριλίου 2013 με συντελεστή 20%, ταυτόχρονα όμως οι πωλητές των μετοχών θα επιβαρύνονται και με τον φόρο 0,2% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο οποίος θα εξακολουθεί να ισχύει.

10 Για τους ναυτικούς αυξάνονται οι συντελεστές αυτοτελούς φόρου που επιβάλλονται στους μισθούς τους οποίους αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του Εμπορικού Ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία, από 6% σε 15% για τους αξιωματικούς και από 3% σε 10% για τα κατώτερα πληρώματα.

Αυξημένος έως και 900%
Φόρος 10% στα ενοίκια

Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια φέρνει πρόσθετους φόρους σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην των ενοικίων

Φόρους αυξημένους έως και 900% θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια, καθώς θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ. Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια φέρνει πρόσθετους φόρους σε ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην των ενοικίων, αλλά και ελαφρύνσεις σε μισθωτούς ή συνταξιούχους οι οποίοι εξασφαλίζουν ένα πρόσθετο έσοδο από ενοίκια.

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο, η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια δεν πάει στην κλίμακα, αλλά είναι πλέον αυτοτελής με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Με τους συντελεστές αυτούς ευνοούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν περιορισμένο πρόσθετο εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων.

Πιο αναλυτικά, για παράδειγμα, προκύπτει όφελος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια της τάξης των 2.250 ευρώ. Πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000 ευρώ, τα 9.000 ευρώ των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο 900 ευρώ.

Στον αντίποδα χαμένοι από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο που ισχύει μέχρι σήμερα των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα έως και 12.000 ευρώ.

Για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια οι επιπλέον φόροι φτάνουν έως και τα 1.820 ευρώ τον χρόνο.

Για πάνω από 65.000 ευρώ εισόδημα προκύπτουν ελαφρύνσεις, καθώς είναι πιο «συμφέρουσα» η αυτοτελής φορολόγηση, καθώς τα ενοίκια αθροιζόμενα με άλλα εισοδήματα με το ισχύον καθεστώς φορολογούνται και με συντελεστή 45%.

«Ροκανίζονται» τα οφέλη των επιδομάτων
Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές, αυξάνονται οι φοροεπιβαρύνσεις

Τέλος βάζει στη συντριπτική πλειονότητα των φοροαπαλλαγών το νέο νομοσχέδιο αυξάνοντας τα φορολογικά βάρη διά της πλαγίας οδού.

Κι αυτό γιατί η κατάργηση των φοροαπαλλαγών αυξάνει κατακόρυφα τις φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και «ψαλιδίζει» σημαντικά τα οφέλη από τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και του πολυτεκνικού επιδόματος των 500 ευρώ που θα χορηγείται στις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι δαπάνες
Θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την ή τον πρώην σύζυγο. Ομως η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών «ροκανίζει» τα οφέλη που προκύπτουν από τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων και ανεβάζει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους που πληρώνουν ενοίκιο για κύρια κατοικία ή για κατοικία των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καταβάλλουν τόκους για την εξόφληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, πληρώνουν δίδακτρα σε φροντιστήρια ή ασφάλιστρα ζωής.

Στη διαφορά τιμής κτήσης και πώλησης του ακινήτου
Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Την επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με συντελεστή 20%, προβλέπει διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο συγκεκριμένος φόρος είχε καθιερωθεί στο παρελθόν, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αλλά καταργήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, επί υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ως αναποτελεσματικός.

Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και πώλησης του ακίνητου και έχει την έννοια της φορολογίας της υπεραξίας που αποκόμισε ο ιδιοκτήτης στο διάστημα που είχε το ακίνητο την κατοχή του. Σε μία, όμως, αγορά όπως η ελληνική, που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη «νεκρή», όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ο συγκεκριμένος φόρος δεν θα έχει καμία απόδοση.

Ο φόρος υπεραξίας εφαρμόζεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά και εφόσον προκύψει υπεραξία αυτή θα φορολογείται με συντελεστή 20%. Ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά μεταξύ πώλησης και της τιμής κτήσης. Η διαφορά αυτή θα φορολογείται με την εφαρμογή των παρακάτω συντελεστών παλαιότητας:

0,90 για διακράτηση 1 - 5 έτη0,80 για διακράτηση 5 - 10 έτη0,75 για διακράτηση 10 - 15 έτη0,70 για διακράτηση 15 - 20 έτη0,65 για διακράτηση 20 - 25 έτη0,60 για διακράτηση 25 ετών

Στον φόρο υπεραξίας δεν υπόκεινται:

α) Το κέρδος που πραγματοποιείται από εμπορική δραστηριότητα αγοραπωλησίας ακινήτων.

β) Το κέρδος που πραγματοποιείται από την πώληση ακινήτου, παγίου περιουσιακού στοιχείου, νομικού προσώπου.

γ) Το κέρδος μέχρι 25.000 ευρώ που πραγματοποιείται από μεταβίβαση ακινήτου και εφόσον το ακίνητο αυτό έχει διακρατηθεί, για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Η εξαίρεση δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα τα οποία πραγματοποιούν πέραν της μίας μεταβίβασης εντός της πενταετίας.

ΑΠΟ ΤΟ 2013
Ενιαίος φόρος σε όλα τα ακίνητα

Το πρώτο βήμα για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου σε όλα τα ακίνητα, ο οποίος από το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια και ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου θα κληθούν να τα δηλώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων στο έντυπο Ε9. Η δήλωση για πρώτη φορά των αγροτεμαχίων και οι διορθώσεις στα ακίνητα που έχουν ήδη δηλωθεί θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.

ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ 2013
Παρατείνεται η απόσυρση ΙΧ

Για ακόμη έναν χρόνο θα ισχύει η απόσυρση παλαιών οχημάτων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, παρατείνεται το μέτρο της απόσυρσης των οχημάτων έως το τέλος του 2013 και σε αυτό μπορούν πλέον να ενταχθούν και ΙΧ που πρωτοκυκλοφόρησαν στην Ελλάδα έως το τέλος του 2000, αντί του τέλους του 1998 που προβλεπόταν με το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο.

Για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Εξτρα φόροι έως 2.830 ευρώ τον χρόνο

Οι φοροεπιβαρύνσεις προκύπτουν εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ αλλά και της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος

Υπέρογκες είναι οι φοροεπιβαρύνσεις για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ, εξαιτίας της επιβολής φόρου 26% στα εισοδήματά τους από το πρώτο ευρώ αλλά και της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος.

Οι έξτρα φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν για τη χρήση του 2013 κυμαίνονται από 130 έως 2.830 ευρώ τον χρόνο.

Είναι ενδεικτικό πως επαγγελματίας με δηλωθέν εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει 500 ευρώ φόρο και με τη νέα κλίμακα θα πληρώσει 2.600 ευρώ.

Αν τώρα προστεθεί και το τέλος επιτηδεύματος, θα καταβάλει συνολικά στην εφορία 3.250 ευρώ.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος θα έχει αναδρομική ισχύ για τη χρήση του 2012.

Επίσης, με το νέο φορολογικό εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο οι επιβαρύνσεις να... σταματούν στα εισοδήματα ύψους 55.000 ευρώ κι από εκεί και πάνω να προκύπτουν ελαφρύνσεις.

Για τα υψηλά εισοδήματα οι... μειώσεις φόρων κυμαίνονται από τα 120 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ και φτάνουν 2.920 για εισόδημα της τάξης των 100.000. Πιο αναλυτικά, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται πλέον κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για το τυχόν υπόλοιπο ποσό από τα 55.000 ευρώ και πάνω. Μετά τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ περιλήφθηκε τελικά ρύθμιση για τους νέους επιτηδευματίες. Σύμφωνα με αυτήν, κατά τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους θα ισχύει μειωμένος φόρος στο 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος. Από εκεί και πάνω ακολουθούν τη γενική κλίμακα.

Δελτία Παροχής Υπηρεσιών: Οι εργαζόμενοι με τα γνωστά «μπλοκάκια» θα φορολογούνται ως μισθωτοί και όχι ως επιτηδευματίες, εφόσον συντρέχουν σωρρευτικά οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις:

Εχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα που προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.

Mε «μπλοκάκια»
Οι φορολογούμενοι με «μπλοκάκια» δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταχωρίζουν δαπάνες στα βιβλία τους και να μειώνουν το ακαθάριστο εισόδημά τους από την παροχή υπηρεσιών με την έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών.

Τέλος επιτηδεύματος: Αυτό αυξάνεται για τους αυτοαπασχολούμενους από 500 σε 650 ευρώ, ενώ για τις εταιρείες αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ για την κύρια επαγγελματική εγκατάσταση και από 300 σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Οι αυξήσεις στα ποσά του τέλους επιτηδεύματος θα ισχύσουν αναδρομικά για τη χρήση του 2012, δηλαδή τα αυξημένα ποσά θα καταβληθούν το 2013. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από την αύξηση του τέλος επιτηδεύματος προκύπτει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 235 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τα κέρδη τους θα φορολογούνται με 32,8%, από 40%
Φοροελαφρύνσεις για τις ΑΕ και ΕΠΕ

Ελαφρύνσεις προκύπτουν από τις αλλαγές στη φορολογία των κερδών για τις ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ) και τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ). Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των κερδών των συγκεκριμένων εταιρειών θα περιοριστεί από το 40% που ανέρχεται σήμερα στα επίπεδα του 32,8%. Ειδικότερα:

Τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει σήμερα.Στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη) θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10% από 25% που ανέρχεται σήμερα.

Επίσης αυξάνεται η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιριών που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας). Συγκεκριμένα, ο φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ των καθαρών κερδών και στο 33% για τυχόν επιπλέον ποσό κερδών πέραν των 50.000 ευρώ.

Επίσης ενοποιούνται, κωδικοποιούνται και γίνονται πιο αυστηρές οι διατάξεις για τη φορολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Τέλος, αυστηροποιούνται τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την κρατική επιχορήγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Οι συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να υποβάλλουν στον υπουργό Οικονομικών αίτηση που θα αναφέρουν επακριβώς το όφελος για το Δημόσιο από την επιχορήγηση που αιτούνται.

ΑΠΟ 1.1.2014
Οι αγρότες θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ

Νέο φορολογικό καθεστώς για τα εισοδήματα των αγροτών θα ισχύσει από την 1-1-2014 με την πλήρη κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος που ισχύει σήμερα και με βάση το οποίο η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών ήταν αφορολόγητοι.

Με το νέο σύστημα όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως της καλλιεργούμενης έκτασης και του είδους, καθώς και του ύψους του εισοδήματος, από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων και πλέον το φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο, όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις.

Καταργείται
Το καθαρό εισόδημα του 2014 θα φορολογηθεί με συντελεστή 13% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με το μέτρο αυτό αναμένεται ότι οι περισσότεροι από τους 1.000.000 αγρότες θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο. Για παράδειγμα, αγρότης που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ σήμερα δεν πληρώνει καθόλου φόρο ενώ με το νέο σύστημα ο φόρος που αναλογεί είναι 520 ευρώ, ενώ για εισόδημα 10.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί θα διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα.

Παράγοντες του υπ. Οικονομικών επισημαίνουν ότι με το νέο σύστημα οι αγρότες δεν θα εκδίδουν πλέον τιμολόγια με πλασματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν και έτσι θα χτυπηθεί το κύκλωμα των μεσαζόντων που κρατούν υψηλές τις τιμές και αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους
Νέες απώλειες εισοδημάτων από 1.1.2013

Νέες εισοδηματικές απώλειες έρχονται για μισθωτούς και συνταξιούχους με το... καλημέρα του 2013.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου, λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας που θεσπίζεται με το νέο νομοσχέδιο.

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς με παιδιά, που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθωτοί με 2 ή περισσότερα παιδιά και μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.000 και μέχρι 2.500 ευρώ θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες από 25 έως και 94 ευρώ τον μήνα.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με δύο παιδιά που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ θα διαπιστώσει από τον επόμενο μήνα μείωση στον μισθό του κατά 22,51 ευρώ ή σε ετήσια βάση 315,14 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η ετήσια εισφορά για τα εισοδήματα του 2013 που παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό του.

Γενικά, το αποτέλεσμα της άμεσης εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τη φορολογική κλίμακα θα είναι να αυξηθούν κατά 3% έως και 185% οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τον επόμενο μήνα, για τους περισσότερους μισθωτούς με προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 9.000 ευρώ, καθώς επίσης και για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν βαρύνονται με τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από 23.000 ευρώ.

Βέβαια οι απώλειες αυτές για τις οικογένειες με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα θα αντισταθμιστούν μέχρις ενός σημείου με τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία όμως θα χορηγηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και αφού ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 23.000 ευρώ, καθώς επίσης και για όσους μισθωτούς έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.000 και μέχρι 11.000 ευρώ θα προκύψουν μειώσεις στις κρατήσεις φόρων.

Νέα κλίμακα
Σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, από το 2013 και μετά η φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων θα γίνεται με βάση μια νέα φορολογική κλίμακα, στην οποία δεν θα υπάρχει πλέον σταθερό αφορολόγητο κλιμάκιο εισοδήματος, ούτε πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για όσους φορολογούμενους βαρύνονται με παιδιά.

Στη νέα αυτή φορολογική κλίμακα θα υπάρχουν μόνο τρία κλιμάκια φορολογητέου εισοδήματος, στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου 22%, 32% και 42%.

Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%.

Από εκεί και πέρα για ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, όποιος φόρος προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης, ύψους 2.100 ευρώ.

Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Κώστας Τσαχάκης - ΕΘΝΟΣ, 15/12/2012

Tags: φόροιμισθωτοίσυνταξιούχοιελεύθεροι επαγγελματίεςεισοδήματα
Keywords
φοροι, τελος ακινητων, επιδοματα, αποδειξεις, αποσυρση, ελλαδα, νέα, ισχύ, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, επε, μκο, υπουργοι, βιβλια, χρηματιστηριο, μετρο, κλειστα επαγγελματα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, φορολογικη δηλωση 2011, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τελος ακινητης περιουσιας, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, ελευθερια ελευθεριου, εκλογες 2012, βασεις 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, ογα επιδοματα, φορολογια 2013, μπλοκα αγροτων, εξτρα, ειδικο τελος ακινητων, αιτηση, ακινητα, αφορολογητο, βημα, διατροφη, εμπορικη, εφορια, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, αγορα, αυξηση, ασφαλιστρα, ασφαλιστικα ταμεια, αφορολογητο οριο, γινεται, γινονται, δευτερο, διαστημα, διδακτρα, δημοσιο, δηλωση, εγγραφη, ευρω, υπαρχει, εκκαθαριση, ελευθερια, εννοια, εντυπο ε9, εξετασεις, ενοικιαση, επαγγελματα, ερχονται, ετη, ετων, ζωης, υπηρεσιες, ισχυει, καλημερα, κυβερνηση, κυρια, κλιμακα, μειωση, εξοφληση, ουσιαστικα, οφελος, οχηματων, παιδια, παπακωνσταντινου, πηγες ενεργειας, πλοια, πωλησεις, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζυγο, τμημα, τρια, ισχύ, φυσικα, φορολογικη, φορολογια, φροντιστηρια, φορα, δικαιωμα, εφαρμογη, ηλεκτρονικα, υπουργειο, νομικου, πηγες, πωληση
Αναζητήσεις
ποιος ο φορος για τα κερδη στα τηλεπαιχνιδια, φορος κερδων απο τηλεπαιχνιδια
Τυχαία Θέματα