Ας κάνουμε τη νέα γενιά ν’ ανθίσει

Tweet Κατηγορία: ΆρθραΑρθρογράφος: Γιάννης Μελιόπουλος

Ας κάνουμε τη νέα γενιά ν’ ανθίσει

 

του Γιάννη Μελιόπουλου

αντιπρόεδρου του Συλλόγου εκπ/κων

 Π.Ε Βέροιας-Αλεξάνδρειας

email:[email protected]

 

Εικόνες της σύγχρονης πραγματικότητας που απασχολούν τον καθένα μας, λίγο ως πολύ. Εικόνες

που μέσα απ’ αυτές ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας και μέσα απ’ τις ερμηνείες και εξηγήσεις που δίνουμε καθορίζουμε τις αξίες και τις στάσεις μας.

 

Εικόνα 1η :Μαθήτρια σε Λύκειο του Πύργου, στον πρόσφατο γιορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, υψώνει τη γροθιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και η κατάληξη-«διότι δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»- η αποβολή της ως τιμωρία για το «παράπτωμα».

Θεωρήθηκε από τη σιδερόφρακτα εορτάζουσα κοινωνία μας (δείτε τα κάγκελα σε κάθε πόλη) ύψιστη προσβολή στα «ιδεώδη του έθνους»,προσβολή προς τους ταγούς της εξουσίας και της κοινωνίας μας ή κάτι άλλο; Ας μην το απαντήσουμε , ας το σκεφτούμε.

Το γεγονός της αποβολής-κι αυτό είναι ενδιαφέρον-προκάλεσε τις αντιδράσεις των συμμαθητών της , ως ένδειξη αλληλεγγύης και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας. Προχώρησαν σε κατάληψη του Λυκείου τους για να εκφράσουν έμπρακτα στην άδικη τιμωρία της μαθήτριας, η οποία άλλωστε δεν έκανε και έγκλημα καθοσίωσης!

Για μια ακόμη φορά η επίσημη πολιτεία-δια της διεύθυνσης του σχολείου-απάντησε με την καθιερωμένη απειλή της απώλειας των καθιερωμένων μαθητικών εκδρομών(πενθήμερης).

Η μαθητική αντίσταση κι αλληλεγγύη λύγισε. Κι αυτό είναι πρόβλημα.

Πολλοί θα μιλήσουν-το έχουν κάνει ήδη- για καθαρό ξεπούλημα. Θα πουν-ελαφρά τη καρδία-ότι αυτά τα παιδιά που συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο απέναντι στη διωκόμενη συμμαθήτριά τους δεν είναι κι ό, τι καλύτερο για το αύριο του τόπου! Δεν αποτελούν ελπίδα για το μέλλον, αποτελούν αντίθετα απελπισία, ξεκάθαρο προμήνυμα ενός χειρότερου αύριο γι αυτόν τον τόπο, που τόσες δύσκολες στιγμές περνά.

Κι όλα τα παραπάνω ακούγονται αληθινά. Ιδιαίτερα αν σταθεί κανείς σε εικόνες της καθημερινότητας-σαν και την παραπάνω-που συναντά σε οποιοδήποτε μέρος της πατρίδας μας , μικρό ή μεγάλο.

Εικόνες και διαμορφωμένες «γνώμες» που τις βρίσκεις παντού. Που παρουσιάζουν τη νεολαία, μαθητές και φοιτητές καθαρούς ατομιστές, νωθρούς, τεμπέληδες, αδιάφορους για όσα σοβαρά συμβαίνουν γύρω τους και τους αφορούν, ανώριμους βολεψάκηδες που περνούν την ώρα τους με τα λεφτά του μπαμπά από καφέ σε καφέ κι από διασκέδαση σε διασκέδαση.

Νέα μέλη της κοινωνίας που δεν μπορούν να στρώσουν μία πρόταση με περισσότερες από 5 λέξεις κι αυτές ακατανόητες στ’ αυτιά άλλων μη μυημένων, να βάλουν δυο λ

Keywords
Τυχαία Θέματα