Αποφάσεις του Συλλόγου ΠΕ Αμαρουσίου

« Αναφορικά με τις ενέργειες της Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. του Δήμου Αμαρουσίου και τις αρμοδιότητες των Ο. Τ. Α. που σχετίζονται με τη λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων & Νηπιαγωγείων ».

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου εκφράζοντας την έκπληξη και αγανάκτηση των συναδέλφων εκπαιδευτικών – μελών του Συλλόγου μας αναφορικά με την έκδοση έγγραφης επιστολής που υπογράφει η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. του Δήμου Αμαρουσίου και ζητεί από τις/τους Δ/ντριες - Δ/ντές των Δημοτικών Σχολείων

και τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων του Αμαρουσίου να ορίσουν υπεύθυνο «ασφαλείας» για τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία τους, ώστε να ειδοποιείται από την ιδιωτική εταιρία φρούρησης (παρακολούθησης του κυκλώματος συναγερμού) των σχολείων οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και νύχτας (ενώ τα σχολεία και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά) σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί, για οποιουσδήποτε λόγους ο συναγερμός του σχολείου, τονίζει τα ακόλουθα:

Οι εκπαιδευτικοί της Π. Ε. είναι κρατικοί δημόσιοι λειτουργοί και δεν επιδέχονται ούτε εκτελούν οποιαδήποτε γραπτή ή προφορική εντολή των Δημοτικών Αρχών των περιοχών που υπηρετούν.Η λειτουργία και ασφάλεια των σχολικών μονάδων της Π. Ε. κατά τις ημέρες και ώρες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όπως αυτό εγκρίνεται από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. εκτελείται από τους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας εντός του εργασιακού τους ωραρίου, ήτοι από 07: 00 ή 08:00 το πρωί (ανάλογα με το αν υπάρχει πρωινή ζώνη υποδοχής μαθητών ή όχι σε κάθε σχολείο) έως 16:00 (ώρα λήξης του ολοήμερου).Οι αρμοδιότητες των Δήμων αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) περιορίζονται στην διαχείριση - συντήρηση και φύλαξη των κτιρίων των σχολικών μονάδων, καθώς και στην απόδοση των χρημάτων που αναλογούν στα σχολεία (για τα λειτουργικά τους έξοδα) μέσω των ενιαίων σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κάθε Δήμου.

Δυστυχώς οι αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στους Δήμους με βάση τον προαναφερθέντα νόμο (3852/2010 – ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχους πόρους και ακόμα χειρότερα δεν δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να έχουν και το ανάλογο προσωπικό για την εξυπηρέτηση των σχολείων. Την ήδη αρνητική αυτή κατάσταση επιβάρυναν ακόμα περισσότερο οι βάρβαρες αντιλαϊκές – μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και εντεύθεν. Παράδειγμα η απόλυση (εργασιακή εφεδρεία) χιλιάδων σχολικών φυλάκων (Δημοτικών υπαλλήλων απόλυτα απαραίτητων για τη λειτουργία των σχολείων), καθώς και η διάλυση – απόλυση χιλιάδων Δημοτικών αστυνομικών, ενέργειες που έγιναν την περίοδο 2012 – 2014 και έχουν αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία των Ο.Τ. Α. τις οποίες πληρώνουν οι πολίτες και οι Δήμοι στην καθημερινή τους λειτουργία.

Ας μην ψάχνει λοιπόν η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου να φορτώσει τις ευθύνες της στις πλάτες των εργαζόμενων εκπαιδευτικών, οι οποίες (ευθύνες) δεν τους αναλογούν.

Στο πλαίσιο αυτό το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου αποφασίζει τα ακόλουθα:

Καλούμε τις/τους Δ/ντές – Δ/ντριες των Δημοτικών Σχολείων και τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων του Αμαρουσίου, καθώς και τους συλλόγους διδασκόντων των αντίστοιχων σχολικών μονάδων να αγνοήσουν πλήρως το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής της Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. του Δήμου Αμαρουσίου ως προδήλως παράνομο και παρέχουμε γι’ αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στα μέλη του συλλόγου μας. Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να πάρει ανάλογη απόφαση κάλυψης των μελών του συλλόγου μας και όλων των συναδέλφων εκπαιδευτικών και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (μέσω της νομικής συμβούλου της Δ. Ο. Ε. – έκδοση σχετικής γνωμοδότησης) που να διασφαλίζουν και προστατεύουν την εργασιακή υπόσταση των εκπαιδευτικών της Π. Ε. ως κρατικών – δημόσιων λειτουργών έναντι όλων όσων την αμφισβητούν. Καλούμε την Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπ/σης Αττικής να πάρει θέση επί του θέματος με την έκδοση σχετικής εγκυκλίου που να ξεκαθαρίζει το εύρος των αρμοδιοτήτων των Ο. Τ. Α. αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Καλούμε το ΥΠ.Π.Ε.Θ. να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων του νόμου που εμπλέκουν τους Ο.Τ.Α. στη λειτουργία των σχολείων και να νομοθετήσει άμεσα την πλήρη και αποκλειστική ανάθεση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτά (απευθείας αποστολή των χρημάτων για τα λειτουργικά έξοδα στα σχολεία – καμία εμπλοκή των Δήμων σε αυτά και αποκλειστική αρμοδιότητα των συλλόγων διδασκόντων η ασφάλεια και η λειτουργία των σχολικών μονάδων). ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης επιστολής από το Δήμο Αμαρουσίου και την πιστή εφαρμογή των νόμων που διέπουν τη λειτουργία των σχολείων στο κομμάτι που αφορά τις αρμοδιότητες του Δήμου με προσωπικό του Δήμου (σχολικούς φύλακες, Δημοτικούς αστυνομικούς, υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των οικονομικών της σχολικής επιτροπής Π. Ε. κλπ.) και όχι σε βάρος των εργαζόμενων εκπαιδευτικών (δημόσιων λειτουργών) της Π. Ε.

Αναφορικά με τις ενέργειες μελών του Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημ. Σχ. Νέας Ερυθραίας και τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που εξέφρασαν σε βάρος των εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου σχολείου

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου εκφράζοντας την έντονη αγανάκτηση και απογοήτευση των εκπαιδευτικών – μελών του συλλόγου μας αναφορικά με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που εξέφρασαν μέλη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας για τους εκπαιδευτικούς του συγκεκριμένου σχολείου, αλλά και για μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου τονίζει τα ακόλουθα:

Οι Σύλλογοι των διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των μαθητών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους έχοντας την αποκλειστική ευθύνη ακόμα και για τις περιπτώσεις ατυχημάτων που μπορούν τυχόν να συμβούν στα παιδιά κατά την ώρα λειτουργίας του σχολείου.Σε καμία περίπτωση οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για τη σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για την κάλυψη ατυχημάτων των μαθητών στο χώρο του σχολείου κατά την ώρα λειτουργία τους δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών του κάθε σχολείου και η εμπλοκή τους σε αυτές απαγορεύεται ρητά από τις κείμενες διατάξεις των νόμων.Στη συγκεκριμένη περίπτωση η έκφραση της γνώμης των εκπαιδευτικών και του συλλόγου των διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας που αρνήθηκε να επιτρέψει την μετατροπή του χώρου του σχολείου σε χώρο αγοραίου πεδίου ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών συνάδει απόλυτα και με το ρόλο και με τη φύση του δημόσιου εκπαιδευτικού λειτουργήματος, αλλά και με την κείμενη νομοθεσία.Οι όποιες απαξιωτικές και υποτιμητικές εκφράσεις μελών του Δ. Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημ. Σχ. Νέας Ερυθραίας σε βάρος εκπαιδευτικών του σχολείου, επειδή εκφράστηκαν αρνητικά για τις «πρωτοβουλίες» τους χαρακτηρίζοντας ως επικίνδυνες πολιτικά τις απόψεις τους για δασκάλους που διδάσκουν τα παιδιά τους, μόνο καταδικαστέες και απορριπτέες από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορεί να είναι.

Πληροφορούμε τους συγκεκριμένους κυρίους που εξέφρασαν τέτοιου είδους απόψεις σε βάρος των εκπαιδευτικών που υπηρετούν το δημόσιο σχολείο ότι θα έπρεπε να είναι υπερήφανοι για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα παιδιά τους, διότι είναι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που κρατούν ψηλά την ποιότητα της λειτουργίας του Δημόσιου Σχολείου (κακοπληρωμένοι και απόλυτα αγνοημένοι από την Πολιτεία), αυτοί είναι που υπερασπίζονται τη λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου παλεύοντας για τη διεύρυνση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την άμβλυνσης των ταξικών φραγμών για τους μαθητές τους, αυτοί είναι που διδάσκουν στα παιδιά τις αξίες της δημοκρατίας, του διαλόγου, της ανοχής στη διαφορετικότητα και της αλληλεγγύης με στόχο τη δημιουργία δημοκρατικά σκεπτόμενων και ολόπλευρα μορφωμένων πολιτών κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Αλίμονο σε αυτούς που πιστεύουν ότι με την ιδιωτικοποίηση των πάντων γύρω μας (υγείας – παιδείας και κάθε κοινωνικού αγαθού που επιβάλλεται να παρέχεται δωρεάν σε όλους) μπορεί η κοινωνία να γίνει καλύτερη και να προχωρήσει μπροστά.

Οι εκπαιδευτικοί της Π. Ε. δεν πρόκειται να αποδεχθούν ούτε την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών (υγείας – παιδείας κλπ.), αλλά ούτε και τη δημιουργία σχολείων διαφορετικών ταχυτήτων και επιπέδων μέσω της ιδιωτικοποίησης πλευρών και περιοχών του Δημόσιου χώρου και των δημόσια παρεχόμενων κοινωνικών αγαθών (παιδείας – υγείας κλπ.).

Παλεύουμε για ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και καλούμε του γονείς των μαθητών μας και όλη την κοινωνία να συστρατευθούν στον αγώνα αυτό.

Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου
Keywords
Τυχαία Θέματα