Από τη διδακτέα στην εξεταστέα ύλη..., του Αργύρη Ψαλίδα

Tweet

Από τη διδακτέα στην εξεταστέα ύλη...

Αργύρης Δ. Ψαλίδας, Dr, MΕd

Στην απόφαση με αρ. πρωτ. 20895/Γ2/13-02-2014 του Υπουργού ΠΑΙδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλου περιλαμβάνεται και η ακόλουθη παράγραφος που αφορά στο μάθημα της Φυσικής: Από τη διδακτέα ύλη της Α΄ τάξης Ημερησίου ΓΕΛ, όπως έχει οριστεί με την αρ. πρωτ. 139606/Γ2/01-10-2013 εγκύκλιο, αφαιρείται το κεφάλαιο «2.2 Διατήρηση της ολικής ενέργειας και υποβάθμιση της ενέργειας».

Από τις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, πολλοί συνάδελφοι, διαφόρων ειδικοτήτων,

είχαμε επισημάνει ότι η διδακτέα ύλη πολλών μαθημάτων, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί, στο επίπεδο που οι ίδιοι οι διδακτικοί στόχοι των Αναλυτικών Προγραμμάτων απαιτούν. Η ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά κυρίως ποιοτικό ζητούμενο. Το ποιοτικό ζητούμενο, στο μάθημα της Φυσικής τουλάχιστον, δεν καθορίστηκε ούτε με σχετικές οδηγίες διδασκαλίας, ούτε με ανοικτή προς όλους (εκπαιδευτικούς και παιδιά) Τράπεζα Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Ακούσαμε πολλά! Ακούσαμε ότι σκοπός της χρήσης της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας είναι η διασφάλιση της ολοκλήρωσης του συνόλου της διδακτέας ύλης, από το σύνολο των εκπαιδευτικών. Ακούσαμε ότι αδυνατούμε να ολοκληρώσουμε τη διδακτέα ύλη επειδή άλλοι από εμάς πλατιάζουμε, άλλοι εμβαθύνουμε υπερβολικά και άλλοι δεν επικεντρώνουμε στους στόχους των Αναλυτικών Προγραμμάτων. Το «λάθος» στην επιλογή της διδακτέας ύλης της Φυσικής τουλάχιστον όχι απλά δεν αναγνωρίστηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο ΠΑΙδείας και Θρησκευμάτων, αλλά επιχειρείται η διόρθωσή του με ένα ακόμα ... ένα ακόμα ΛΑΘΟΣ.

Υιοθετήθηκε η διαφοροποίηση της εξεταστέας από τη διδακτέα ύλη και η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης τρείς (3) τουλάχιστον μήνες πριν τις προαγωγικές εξετάσεις. Η εξεταστέα ύλη στο μάθημα της Φυσικής προέκυψε από οριζόντια περικοπή της διδακτέας ύλης κατά το κεφάλαιο 2.2 Διατήρηση της ολικής ενέργειας και υποβάθμιση της ενέργειας. Περικοπή σημαντική και ποσοτικά και ποιοτικά. Ποιό είναι το νέο λάθος; Υπάρχει άραγε καμία / κανείς που να πιστεύει ότι η ύλη που τελικά θα διδαχθεί στα παιδιά θα είναι η διδακτέα και όχι η εξεταστέα; Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα; Τα παιδιά της φετινής Α΄ Λύκειου δε θα γνωρίσουν ούτε την αρχή διατήρησης της ενέργειας, ούτε την υποβάθμισή της. Δε θα μπορούν να εξηγήσουν γιατί, μολονότι η ενέργεια διατηρείται, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει «ενεργειακό πρόβλημα».

Πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το «λάθος» στην επιλογή της διδακτέας ύλης της Φυσικής ή / και άλλων μαθημάτων; Με την οριοθέτηση του επιπέδου δυσκολίας των ερωτήσεων, ασκήσεων και προβλημάτων στις / στα οποίες / οποία ασκούμε τα παιδιά. Πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό; Με σαφέστατες σχετικές οδηγίες ή με ανοικτή προς όλους (εκπαιδευτικούς και παιδιά) Τράπεζα Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Στο μάθημα της Φυσικής τουλάχιστον ούτε κατάλληλες οδηγίες δόθηκαν, ούτε δημοσιοποιήθηκε σχετική Τράπεζα Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.

Τελικά, εμπλουτίζοντας γνωστή ρήση του J. F. Kennedy: «Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν προτιμήσουμε να μην το διορθώσουμε ή να το διορθώσουμε κάνοντας ένα ακόμα λάθος.»!

Tags: Αργύρης Ψαλιδάς Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα