Από τα θρανία στη φάμπρικα της Γερμανίας

Εκπαίδευση

Επαγγελματικό Λύκειο συνδεδεμένο απευθείας με τις φάμπρικες της Γερμανίας έχουν προτείνει οι Γερμανοί στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το υπουργείο έχει ήδη «κληρονομήσει» νομοσχέδιο για τη δομή της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης από την πρώην υφυπουργό της ηγεσίας Διαμαντοπουλού, Ε. Χριστοφιλοπούλου, η οποία έχει εξαντλήσει την επιρροή

της στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικό εταίρο, Ευ. Βενιζέλο, για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του πονήματός της.

Η πρόταση των Γερμανών αναφέρει τη δυνατότητα χρηματοδότησης θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις της χώρας τους για αποφοίτους από τα ελληνικά Επαγγελματικά Λύκεια με έδρα κατά προτεραιότητα στις περιοχές που έχει σχεδιαστεί να ενταχθούν σε καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, όπως η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.

Το πιο αιχμηρό αγκάθι που εξέχει στο τραπέζι των συζητήσεων της επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για το τεχνολογικό Λύκειο και η πανσπερμία των ειδικοτήτων του παλιού μοντέλου. Η δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση παρουσιάζει πλεόνασμα εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ ακόμη δεν έχει υποστεί τη μέγγενη των συγχωνεύσεων από την οποία ετοιμάζονται να περάσουν για δεύτερη φορά οι μονάδες της γενικής εκπαίδευσης. Διαχρονικό στόχος των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας της τελευταίας πενταετίας είναι η δραστική μείωση των ειδικοτήτων για να εξοικονομηθούν δαπάνες μισθοδοσίας και υποδομών. Πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την οποία άκουσε με ενδιαφέρον ο υπουργός Παιδείας, είναι να εισπράττει το Τεχνολογικό Λύκειο έσοδα από την εργασία των μαθητών του κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, Βασικό σημείο διαφωνίας των δύο εταίρων αποτελεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία 4ου έτους ειδίκευσης στο Τεχνολογικό Λύκειο. Την ιδέα φέρεται να απορρίπτει ο κ. Αρβανιτόπουλος ως υπερβολική για τη μέση εκπαιδευτική βαθμίδα και βεβαίως, δαπανηρή.

Η πρόταση των Γερμανών

Την πράσινη κάρτα του μετανάστη προσφέρουν οι Γερμανοί στους αποφοίτους των ελληνικών Επαγγελματικών Λυκείων για να κάνουν την πρακτική του άσκηση στις γερμανικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος έχει στα χέρια του πρόταση των Γερμανών που αναλαμβάνουν να χρηματοδοτήσουν την εκμάθηση της γερμανική γλώσσας και να πληρώνουν τα έξοδα διαμονής σε νέους από την Ελλάδα κα κατά προτίμηση από τις περιοχές της… Δυτικής Όχθης της χώρας που έχουν στοχοποιήθει για να αποτελέσουν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Οι Γερμανοί προσφέρουν τεχνογνωσία στο υπουργείο Παιδείας για τον επανασχεδιασμό της τεχνικής εκπαίδευσης τόσο στη δεύτερη βαθμίδα (Επαγγελματικά Λύκεια) όσο κα στην Τρίτη βαθμίδα (ΤΕΙ), αλλά και την ενδιάμεση μεταδευτεροβάθμια (ΙΕΚ). Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, κλιμάκιο των Γερμανών θα μεταφέρει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την τεχνική εκπαίδευση, τις οποίες θα συζητήσεις διεξοδικά με στελέχη του υπουργείου Παιδείας εν όψει των επισήμων ανακοινώσεων για το νέο μοντέλο Επαγγελματικού Λυκείου,

Η συνταγή που προωθούν οι Γερμανοί στον Ευρωπαϊκό Νότο είναι το λεγόμενο διττό σύστημα (dualsystem) που συνδυάζει εκπαίδευση και απασχόληση. Οι εκπαιδευόμενοι διανύουν ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσής τους (έως και τα δύο τρίτα του συνολικού εκπαιδευτικού χρόνου) στις επιχειρήσεις, οι οποίες τονώνονται απασχολώντας πιο εύπλαστο και φθηνότερο εργατικό δυναμικό, ενώ τα κτάτη εξοικονομούν δαπάνες από το κόστος εκπαίδευσης. Το κοστούμι που ράβει η Γερμανία για τους σπουδαστές του ευρωπαϊκού Νότου το έχει από ετών φορέσει στους δικούς της και στους σπουδαστές των δορυφορικών της χωρών, Αυστριακούς και Ολλανδούς. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος είχε το προηγούμενο διάστημα αρκετές ευκαιρίες για συζητήσει αναλυτικά το γερμανικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου Ντόρις Πακ, ένθερμη κήρυκας των γεμρανικών πρακτικών στις Βρυξέλλες, είχε συστήσει στον κ. Αρβανιτόπουλο τον περασμένο Νοέμβριο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να επισπεύσει την εφαρμογή του «διττού συστήματος» στην Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός Παιδείας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μερικής εφαρμογής της πρότασης στα ΤΕΙ και στο νέο Επαγγελματικό Λύκειο. Στη Γερμανία πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, οι περισσότερες θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν από τις μεγάλες εταιρείες, αλλά από μικρομεσαίες κα οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις, προς τις οποίες η Ντόρις Πακ είχε ζητήσει να κατευθυνθούν κονδύλια της Ε.Ε.

Ελεύθερος Τύπος

Tags: Γερμανίατεχνολογικό λύκειοφάμπρικαθρανίατεχνολογική εκπαίδευσηεργαζόμενοι
Keywords
Τυχαία Θέματα