Απλήρωτοι 35.000 ά­νερ­γοι που ο­λο­κλή­ρω­σαν πρό­γραμ­μα κα­τάρ­τι­σης

Tweet

Στο πε­ρίσ­σευ­μα της κοι­νω­νι­κής α­ναλ­γη­σίας, το ο­ποίο κα­θη­με­ρι­νά ε­πι­δει­κνύει η κυ­βέρ­νη­ση βα­σί­ζε­ται το πλεό­να­σμα του κρα­τι­κού προϋπο­λο­γι­σμού, α­φού για τα «μά­τια» της τρόι­κας και των δα­νει­στών, το ελ­λη­νι­κό κρά­τος δεν ο­φεί­λει μό­νο σε προ­μη­θευ­τές, σε ε­πι­χει­ρή­σεις και σε ε­νερ­γούς πο­λί­τες (ε­πι­στρο­φές φό­ρων και ΦΠΑ), αλ­λά α­κό­μη και σε α­νέρ­γους οι ο­ποίοι εί­χαν τη­ν… α­τυ­χία να α­πο­δε­χθούν μία θέ­ση κα­τάρ­τι­σης – α­πα­σχό­λη­σης με α­μοι­βές Βουλ­γα­ρίας.
Σή­με­ρα, πε­ρισ­σό­τε­ροι

α­πό 35.000 ά­νερ­γοι οι ο­ποίοι ε­ντά­χθη­καν στο πρό­γραμ­μα «Επι­τα­γή Ει­σό­δου στην α­γο­ρά ερ­γα­σίας για νέ­ους α­νέρ­γους έως 29 ε­τών» πα­ρα­μέ­νουν α­πλή­ρω­τοι για χά­ρη της βελ­τίω­σης των οι­κο­νο­μι­κών δει­κτών. Συ­γκε­κρι­μέ­να, οι συμ­με­τέ­χο­ντες στην εν λό­γω δρά­ση, δή­θεν κα­τάρ­τι­σης, προ­βλε­πό­ταν ό­τι θα έ­πρε­πε να λά­βουν συ­νο­λι­κά 400 ευ­ρώ για το θεω­ρη­τι­κό της μέ­ρος (συ­νο­λι­κά 80 ώ­ρες) και 2-3.000 ευ­ρώ για την πρα­κτι­κή τους (5 μή­νες υ­πό ό­ρους κα­νο­νι­κής ερ­γα­σίας με α­μοι­βή - «ρε­γά­λο» και, φυ­σι­κά, χω­ρίς κα­μιά α­σφά­λι­ση).
Αν και μέ­χρι σή­με­ρα, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι α­πό τους 35.000 κα­ταρ­τι­ζό­με­νους ο­λο­κλή­ρω­σαν το πρό­γραμ­μα, πα­ρ’ ό­λα αυ­τά πα­ρα­μέ­νουν α­πλή­ρω­τοι και κα­νείς δεν γνω­ρί­ζει πό­τε θα λά­βουν την α­μοι­βή που δι­καιού­νται. Στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση, έ­νας μι­κρός α­ριθ­μός αυ­τών έ­χει λά­βει 305 ευ­ρώ, δη­λα­δή μό­λις το 12% του ε­πι­δό­μα­τος που δι­καιού­νται.
Από τα υ­πουρ­γεία ό­λοι «νί­πτουν τας χεί­ρας» τους. Κα­νείς αρ­μό­διος δεν α­πα­ντά ού­τε στους ι­διο­κτή­τες των Κέ­ντρων Επαγ­γελ­μα­τι­κής Κα­τάρ­τι­σης (ΚΕΚ), ού­τε στους κα­ταρ­τι­ζο­μέ­νους για το «πό­τε» θα κα­τα­βλη­θούν τα πο­σά που δι­καιού­νται.

Πάρ­τι και στα τε­χνι­κά έρ­γα

Το με­γά­λο «πάρ­τι» κα­τά των α­νέρ­γων το ο­ποίο έ­χει στη­θεί στο χώ­ρο της κα­τάρ­τι­σης, με τις ευ­λο­γίες της κυ­βέρ­νη­σης, ε­πι­βε­βαιώ­νε­ται και α­πό τα προ­γράμ­μα­τα, τα ο­ποία έ­λα­βαν χώ­ρα στον τε­χνι­κό το­μέα με δι­καιού­χους το ΤΕΕ (Τε­χνι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Ελλά­δας) και την Ει­δι­κή Υπη­ρε­σία Εφαρ­μο­γής Συγ­χρη­μα­το­δο­τού­με­νων Ενερ­γειών α­πό το Ευ­ρω­παϊκό Κοι­νω­νι­κό Τα­μείο του υ­πουρ­γείου Εργα­σίας. Συ­γκε­κρι­μέ­να, στις 22 Οκτω­βρίου 2012 εί­χε αρ­χί­σει η υ­πο­βο­λή αι­τή­σεων συμ­με­το­χής στη δρά­ση με τίτ­λο: «Κα­τάρ­τι­ση με ε­πι­χο­ρή­γη­ση (Training Voucher) α­νέρ­γων στον πα­ρα­γω­γι­κό το­μέα Β΄ της οι­κο­νο­μίας με υ­πο­χρεω­τι­κή α­πα­σχό­λη­ση». Τα προ­γράμ­μα­τα κα­τάρ­τι­σης α­πευ­θύ­νο­νταν σε 4.404 ά­νερ­γους τε­χνί­τες, εγ­γε­γραμ­μέ­νους στα Μη­τρώα Ανέρ­γων του Ο­Α­Ε­Δ, κα­θώς και σε 496 δι­πλω­μα­τού­χους μη­χα­νι­κούς. Κα­νο­νι­κά θα έ­πρε­πε να ο­δη­γή­σουν του­λά­χι­στον το 30% των κα­ταρ­τι­σθέ­ντων σε πρόσ­λη­ψη και υ­πο­χρεω­τι­κή α­πα­σχό­λη­ση στις ε­πι­χει­ρή­σεις/φο­ρείς πρα­κτι­κής ά­σκη­σης και σε θέ­σεις ερ­γα­σίας σχε­τι­κές με το α­ντι­κεί­με­νο κα­τάρ­τι­σης.
Η η­με­ρο­μη­νία ο­λο­κλή­ρω­σης υ­πο­βο­λής των αι­τή­σεων ή­ταν η 4η Φε­βρουα­ρίου του 2013. Τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα έ­πρε­πε να ε­ξα­χθούν α­μέ­σως. Αντ’ αυ­τού, σή­με­ρα, 9 μή­νες με­τά την υ­πο­βο­λή των αι­τή­σεων δεν έ­χουν εκ­δο­θεί α­πο­τε­λέ­σμα­τα!
Ο συ­γκε­κρι­μέ­νος δια­γω­νι­σμός σχε­διά­σθη­κε με ο­ρι­σμέ­νες ι­διαι­τε­ρό­τη­τες που προ­φα­νώς ε­ξυ­πη­ρε­τού­σαν κά­ποια συμ­φέ­ρο­ντα και ή­θε­λαν να κα­τευ­θύ­νουν τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα σε συ­γκε­κρι­μέ­νους α­να­δό­χους και ε­ται­ρίες πρα­κτι­κής.
Ση­μειώ­νε­ται ό­τι, αρ­χι­κά, η κα­τα­νο­μή των θέ­σεων εί­χε α­να­δεί­ξει ό­τι δό­θη­κε ι­διαί­τε­ρα με­γά­λος α­ριθ­μός ω­φε­λου­μέ­νων στην πε­ριο­χή της Κε­ντρι­κής Μα­κε­δο­νίας (βλ. ε­ται­ρεία «Ελλη­νι­κός Χρυ­σός»).

Νά­σος Χατ­ζη­τσά­κος - epohi.gr

Tags: απλήρωτοιάνεργοιπρόγραμμα κατάρτισης Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα