Απεργιακός πυρετός στην Εκπαίδευση

Tweet

Το κλίμα οργής, η θέληση για αντίσταση και αγώνα αποτυπώνονται από χθες με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών. Συνελεύσεις μεγάλης μαζικότητας, αντίστοιχες με εκείνες του Μαΐου, όπου οι καθηγητές αποφασίζουν με μεγάλη, συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για απεργία διαρκείας από τις 16 Σεπτεμβρίου, με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι χθες αργά το βράδυ, από 35 ΕΛΜΕ (σε σύνολο 85), οι 31 ψήφισαν την πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, με Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων και Γενική Συνέλευση των προέδρων κάθε εβδομάδα. Μόνο 3 ΕΛΜΕ ψήφισαν πρόταση για 48ωρη απεργία, ενώ υπήρξε και 1 λευκό. Οι Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, όμως, όπως εκτιμούν έμπειροι συνδικαλιστές, είναι σχεδόν απίθανο να ανατραπεί αυτή η εικόνα. Ο κλάδος, τονίζουν, απαντά στην ανελέητη επίθεση που δέχεται με αντίστοιχη σφοδρότητα.

Το άλλο χαρακτηριστικό των Γενικών Συνελεύσεων είναι η μαζικότητά τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε: Πάτρα: συμμετείχαν πάνω 700 καθηγητές, Λάρισα με 400, Α' Αθήνας 250, Γ' Δυτικής Αττικής 400, Περιστέρι 300, Νότια Αθήνα 500, Ελευσίνα 250, Ηλεία 200 κ.α.Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που παίρνει πράσινο φως από τη βάση, κατέθεσαν οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις και οι Παρεμβάσεις. Οι υπόλοιπες παρατάξεις στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ και ΠΑΜΕ) κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις για 48ωρη απεργία και Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς να προσδιορίζουν το επόμενο αγωνιστικό βήμα. Οι προτάσεις αυτές καταποντίστηκαν ακόμη και σε ΕΛΜΕ που πλειοψηφούν (π.χ. το ΠΑΜΕ στην ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης).Στις Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών κυριαρχούν τόσο το εργασιακό (κινητικότητα - υποχρεωτικές μετατάξεις - διαθεσιμότητες - απολύσεις), που δημιουργεί ένα εφιαλτικό σκηνικό στα σχολεία την παραμονή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, όσο και οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί για το "νέο" Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη για να εφαρμοστεί από φέτος.Ο αγώνας των καθηγητών είναι ταυτόχρονα και αγώνας για τη διάσωση του Λυκείου και χιλιάδων παιδιών φτωχών οικογενειών που οδηγούνται διά της βίας των εξεταστικών φραγμών εκτός σχολείου. Η υποχώρηση του υπουργού Παιδείας στο θέμα των μετεξεταστέων στα ΕΠΑΛ (στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή καταργούσε τον θεσμό) δεν αλλάζει στο παραμικρό την αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική φιλοσοφία του νόμου.Σήμερα θα ολοκληρωθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στη Γενική Συνέλευση των προέδρων την ερχόμενη Δευτέρα. Πηγή: ΑΥΓΗTags: ΟΛΜΕ Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα