Αναλυτικά οι αλλαγές και κάποιες επισημάνσεις για τις Ερευνητικές Εργασίες στο Λύκειο, της Αδαμαντίας Φατσέα

Tweet

ΘΕΜΑ: Αλλαγές και επισημάνσεις σχετικά με τις Ερευνητικές Εργασίες (Ε.Ε.) στο Λύκειο για το σχολικό έτος 2013-2014.

Απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα και επισημάνσεις σχετικά με τις Ε. Ε. σύμφωνα με τα πρόσφατα, σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων:

«Υπολογισμός κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού Β/μιας Εκπ/σης για το σχ. έτος 2013-2014», αρ. πρωτ.70607/∆2/23-05-2013,«Διευκρινήσεις επί της εγκυκλίου υπολογισμού κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού
Β/θμιας Εκπ/σης για το σχ. έτος 2013-2014», αρ. πρωτ. 72772/∆2/29-05-2013,«Οδηγίες για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας (project) της Α΄ και Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2013-2014», αρ. πρωτ 120885/Γ2/03-09-2013«Τροποποίηση και συμπλήρωση της με αρ. πρωτ.118842/Γ2/17-09-2008 ΥΑ (ΦΕΚ 1984 Β΄) «Αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, ΕΠΑ.Λ. & ΕΠΑ.Σ.», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ 1984 Β΄)», αρ. πρωτ. 124062/Γ2/06-09-2013«Η Καινοτομία των Ερευνητικών Εργασιών στο Νέο Λύκειο», Βιβλίο Εκπ/κού, Η. Ματσαγγούρα, http://ebooks.edu.gr/2013/course-main.php?course=DSGL-A107

1. Τι διαφορετικό ισχύει για τη σχολική χρονιά 2013-2014;

Για το σχ. έτος 2013-14 οι εκπ/κοι των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 αναλαμβάνουν μέχρι μία (1) Ε.Ε. εφόσον τους υπολείπονται 2 ώρες για να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό τους ωράριο και δεν απαιτείται η μετακίνησή τους σε άλλη σχολική μονάδα για κάλυψη ωρών της ειδικότητάς τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικείας Δ/νσης B/θμιας Εκπ/σης. Οι εκπ/κοι πληροφορικής αποκτούν διακριτό ρόλο. Αυξάνονται οι σχετικές υποστηρικτικές και επιμορφωτικές αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβούλων παιδαγωγικής ευθύνης των σχολείων και δίνεται έμφαση στην ορθή αξιολόγηση των μαθητών.

2. Πόσοι και ποιοι εκπαιδευτικοί εμπλέκονται σε κάθε Ερευνητική Εργασία;

Σε κάθε Ε.Ε. εμπλέκεται ένας μόνο εκπαιδευτικός, όλων των κλάδων, ενώ τονίζεται ότι η ανάθεση της θα γίνεται υποχρεωτικά τελευταία και αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις όλων των άλλων μαθημάτων».

3. Πόσες Ερευνητικές Εργασίες μπορεί να αναλάβει κάθε εκπαιδευτικός;

Κάθε εκπαιδευτικός (εκτός των ΠΕ02, ΠΕ 03, ΠΕ 04) μπορεί να αναλάβει, την εποπτεία και καθοδήγηση μέχρι δύο (2) συνολικά Ε.Ε. (4 ώρες) που εμπίπτουν στην ειδικότητά του, για την κάλυψη του διδακτικού του ωραρίου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των σχολείων στα οποία τυχόν υπηρετεί.

Οι εκπ/κοι των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 αναλαμβάνουν μέχρι μία (1) Ε.Ε. (2 ώρες), υπό προϋποθέσεις.

Συνεχίζει να ισχύει ότι, οι εκπαιδευτικοί που είχαν ως πρώτη ανάθεση το μάθημα της Τεχνολογίας της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου μπορούν να αναλάβουν συνολικά μέχρι τέσσερις (4) Ε. Ε. (8 ώρες).

Δε δίνεται πλέον η δυνατότητα συνδιδασκαλίας των Ε.Ε. με άλλους συναδέλφους.

Δίνεται όμως η δυνατότητα σε ένα καθηγητή πληροφορικής του σχολείου, αντί να αναλάβει ο ίδιος την εποπτεία και καθοδήγηση των Ε.Ε., να υποστηρίζει σε θέματα ΤΠΕ, εκ περιτροπής, τις πραγματοποιούμενες Ε.Ε του σχολείου, μέχρι την κάλυψη δύο δίωρων την εβδομάδα και να λύνει ζητήματα ασφαλούς σύνδεσης του σχολείου στο διαδίκτυο, συνεργαζόμενος με το Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής.

4. Ποια είναι η διάρκεια υλοποίησης της Ερευνητικής Εργασίας;

Η διάρκεια υλοποίησης της Ε. Ε. από τους μαθητές είναι ένα τετράμηνο. Δεν προβλέπεται η υλοποίηση Ε. Ε. ετήσιας διάρκειας. Δίνεται όμως, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα επέκτασης του θέματος του πρώτου τετραμήνου και στο δεύτερο τετράμηνο. Αυτό μπορεί να ζητηθεί, μόνο στην περίπτωση που απαιτείται να διερευνηθούν νέα ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της συγκεκριμένης Ε.Ε στο πρώτο τετράμηνο, αφού ολοκληρωθεί η εργασία του πρώτου τετραμήνου και μετά από έγκριση του Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης.

Η μέχρι τώρα εμπειρία φανερώνει ότι οι ομαδικές εργασίες μεγάλης διάρκειας, σε σχέση με τις μικρότερες, παρουσίασαν διάφορα προβλήματα. Η πιθανότητα να χαθεί το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερη. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησε προβλήματα στα παραδοτέα, την παρουσίαση και την αξιολόγηση του πρώτου τετραμήνου, γιατί οι μαθητές είχαν την εντύπωση ότι θα αξιολογηθούν μόνο στο τέλος. Ακόμη, τυχόν προβλήματα συνεργασίας των μαθητών ή άλλα προβλήματα που προέκυψαν στην αρχή συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, επιβαρύνοντας εκπαιδευτικούς και μαθητές.

5. Πως τοποθετούνται οι Ερευνητικές Εργασίες στο ωρολόγιο πρόγραμμα;

Οι Ε. Ε. πρέπει να υλοποιούνται σε «τμήματα ενδιαφέροντος» των 16–20 μαθητών, που λειτουργούν παράλληλα σε δίωρη ζώνη στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα των μαθητών να επιλέγουν τα θέματα που τους ενδιαφέρουν, ένα σημαντικό παιδαγωγικό στοιχείο, που χαρακτηρίζει τη μέθοδο project. Σε αυτήν την περίπτωση το μειονέκτημα, ειδικά για τα μεγάλα σχολεία, είναι η ταυτόχρονη ανάγκη αξιοποίησης χώρων και πόρων του σχολείου και η αύξηση της πολυπλοκότητας στη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου.

Σε περίπτωση που οι τάξεις του σχολείου δεν επαρκούν και δεν υπάρχει άλλη λύση, μπορούν οι Ε. Ε. να υλοποιούνται ανά τμήμα γενικής παιδείας, μετά από έγκριση του Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης. Ένα μειονέκτημα αυτής της επιλογής, σύμφωνα με δηλώσεις των εκπαιδευτικών, είναι η δυσκολία υλοποίησης των Ε. Ε. σε τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από τον προτεινόμενο, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός των μαθητών των τάξεων γενικής παιδείας είναι μεγαλύτερος από 20.

Έχει αναφερθεί ότι, σε πολλά σχολεία έχει λειτουργήσει με επιτυχία και η λύση των δύο ζωνών, η οποία περιορίζει, αλλά δεν στερεί, το δικαίωμα των μαθητών στην επιλογή των θεμάτων που τους ενδιαφέρουν, ενώ ταυτόχρονα μειώνει στο μισό τις ανάγκες σε αίθουσες και πόρους.

6. Πώς γίνονται οι προτάσεις και οι αναλήψεις θεμάτων από τους εκπαιδευτικούς;

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί του σχολείου στην αρχή της σχολικής χρονιάς προτείνουν θέματα Ε.Ε, που εμπίπτουν στην ειδικότητά τους και ο Σύλλογος Διδασκόντων συζητά, τροποποιεί και εγκρίνει τον αναγκαίο αριθμό θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις τυχόν ιδιαιτερότητες του σχολείου και τα όποια ενδιαφέροντα των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικοί θέτουν στη διάθεση του Συλλόγου συμπληρωμένο το έντυπο «Σχέδιο Υποβολής Ερευνητικής Εργασίας. Εκτός των στοιχείων του θέματος περιλαμβάνει και χώρο για τα σχόλια και τις προτάσεις του Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης, ο οποίος «παρέχει κατά περίπτωση την αναγκαία στήριξη τόσο κατά τη διαμόρφωση των θεμάτων και ερευνητικών ερωτημάτων, που θα υποβληθούν προς έγκριση από τους εκπαιδευτικούς στον Σύλλογο Διδασκόντων, όσο και κατά τη διεξαγωγή, εποπτεία της ερευνητικής διαδικασίας και τη σύνθεση της γραπτής ερευνητικής έκθεσης».

Σε αρκετές περιπτώσεις σχολείων, έχει παρατηρηθεί, να υπάρχει μικρότερη ή μεγαλύτερη μονομέρεια στο είδος των θεμάτων που πρέπει να αντιπροσωπεύουν ισοδύναμα και τους τέσσερις κύκλους: α) «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες», β) «Τέχνη και Πολιτισμός», γ) «Τεχνολογία και Ανάπτυξη» και δ) «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Αν και υπάρχει δυσκολία στην επίτευξη αυτού του στόχου, είναι σημαντικό ο Σύλλογος Διδασκόντων να κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να υπάρχει θεματική ποικιλία.

Μόνο στην περίπτωση μικρών Λυκείων ή ύπαρξης σε μια σχολική μονάδα Λυκειακών τάξεων με λίγους μαθητές (

Keywords
Τυχαία Θέματα