Ανακοινώσεις ΠΑΜΕ ΟΑΕΔ

Tweet

Ως πότε η αδιαφορία;

Στην αρχή οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα (εκπαιδευτικοί) νόμισαν ότι κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και απολάμβαναν την ασφάλεια του δημοσίου «γλείφοντας» τις πρώτες εκείνες καραμέλες περί αυξήσεων στους αιώνια αδικημένους εκπαιδευτικούς με το νέο μισθολόγιο καθώς θα έρχονταν μειώσεις μόνο για τους υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων.

Βλέπουμε τις συγχωνεύσεις

και το κλείσιμο σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σαν τον πόλεμο του Ιράκ, αφού οι «κανονιές» πέφτανε μακριά από την ασφαλή μας «πατρίδα» και «νεκροί» και «τραυματίες» ήταν όλοι άγνωστοι.

Οι «παλιοί» είδαν το μισθό τους να μειώνεται και έχοντας «καβάντζα» τη δωδεκαετία ρωτούσανε πως μπορούν να αγοράσουν τα χρόνια των σπουδών και του στρατού για να βγουν στη σύνταξη, αγνόησαν, όμως, ότι οι συντάξεις κόβονται και τα επικουρικά κόβονται και τα εφάπαξ κόβονται.

Εκείνοι που δεν ήταν ωρομίσθιοι, αλλά ανήκαν στους μόνιμους εκπαιδευτικούς του Ο.Α.Ε.Δ., μειδίαζαν περιφρονητικά όταν άκουγαν για αύξηση ωραρίου, υπεράριθμα και υποχρεωτικές μεταθέσεις και κρυφοψιθύριζαν στα πηγαδάκια τους ότι «εμάς δεν μας πιάνει», τώρα βγήκαν αναληθείς.

Αυτοί που είχαν οργανική και μπερδεύουν την οργανική με την οργανικότητα και εφησύχαζαν, όταν βγαίνοντας οι υπεραριθμίες δεν ήταν μέσα, αυτοί με την «ασφαλή» την ειδικότητα που τους έχει «καβαντζάρει» και το σχέδιο νόμου για νέο Λύκειο (ποιο;), αγνοούσαν τις υπουργικές αποφάσεις, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τα non papers.

Ο ορίτζιναλ διορισμένος που οργανώθηκε με ζήλο και πάθος στη νέα του φατρία, ο θεσμικά κατοχυρωμένο, ο ασφαλής, αγνόησε το νέο πειθαρχικό δίκαιο και την αξιολόγηση. Οι απολύσεις ήρθαν.

Ο επόμενος ή ο μεθεπόμενος δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι όταν θα έρθει η σειρά σου, δεν θα θέλεις να είσαι μόνος σου και δεν θα είσαι μόνος. Σημασία έχει να καταβάλεις ότι ποτέ στην ιστορία, ποτέ στο παρελθόν, κανείς δε σώθηκε μόνος του ή, αν τα κατάφερε, ήταν μόνο για λίγο.

Σημασία έχει να καταλάβεις έστω και τώρα ότι αυτός ο αγώνας είναι συλλογικός, πανεκπαιδευτικός, πανεργατικός, κοινωνικός. Είναι πάνω από όλους για όλους.

ΑΘΗΝΑ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

"Η Συσπείρωση" αντιγράφει την ΠΑΣΚ του Α2 και οι ευγενείς της ΔΑΚΕ γαλήνια συνεχίζουν το γαλάζιο "συμπόσιο" των παρανομιών.

"Πατρίδα; πουλημένη στο σφυρί! Λευτεριά; Με χαλκάδες δεν μπορεί!"

Αν και γνωστές οι θέσεις και οι επιδιώξεις της παλιάς ΠΑΣΚ καθηγητών ΟΑΕΔ που μεταλλάχθηκε σε "Αγωνιστική συσπείρωση", καθόλου δεν μας εκπλήσσει η συνέχεια της δουλικής στάσης της ηγεσίας της και οι πρόθυμες υπηρεσίες στην Ε.Ε. στις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις του οργανισμού που τις υπηρετούν.

Τα τροϊκανά μνημόνια και όσοι στηρίζουν αυτές τις πολιτικές που διαλύουν τη χώρα, καταργούν την Δημόσια Τ.Ε.Ε., φτωχαίνουν τον Ελληνικό λαό, ενώ η συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών σχολών Ο.Α.Ε.Δ. βρίσκεται σε διαρκή αδράνεια, οδηγούν ακόμα περισσότερο στην εξαθλίωση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και του ελληνικού λαού.

Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν ακόμα το θράσος να εμφανίζουν για μια ακόμα φορά το κατάπτυστο κείμενο του δήθεν ψηφίσματος της Λαμίας με θέσεις και απόψεις που είναι ευθεία βολή στη Δημόσια Τ.Ε.Ε., στους εκπαιδευτικούς και στην ελληνική κοινωνία.

Οι συνάδελφοι αυτοί "αγωνίζονται" να μας πείσουν ότι η επικαιροποίηση του ψηφίσματος της Λαμίας είναι αυτό που θα βγάλει από το αδιέξοδο τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς των σχολών του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι χτυπιούνται αλύπητα από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, για τις οποίες ούτε καν κάνουν κουβέντα, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι έχει γίνει στη χώρα και ούτε μπόρεσαν να συλλάβουν αυτό που σχεδιάστηκε από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. και υλοποιεί δικομματική συγκυβέρνηση στην εκπαίδευση. Πρόκειται περί πλήρους κατάρρευσης της Δημόσιας Τ.Ε.Ε. Πρόκειται για την κατάργηση της μονιμότητας, της οικονομικής εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών και της ελληνικής κοινωνίας, την εφαρμογή της γενικευμένης κατάρτισης ως μοναδικής δομής απόκτησης δεξιοτήτων με πυλώνες τους ιδιώτες και "φαλιρισμένη" αυτοδιοίκηση.

Ξεχνούν οι συνάδελφοι αυτοί που ηγούνται της νέας κυβερνητικής κίνησης καθώς και της νέας πλειοψηφίας στην Ο.Ε.Λ. (ΔΑΚΕ), ποιες πολιτικές και κόμματα μας έφεραν σε αυτή τη δεινή θέση ως κοινωνία. Κρύβουν ποιοι έμπασαν τους ιδιώτες στις σχολές μας, ενώ προβάλλουν το γερμανικό σκλαβοπάζαρο του δυϊκού συστήματος της μαθητείας και της κατάρτισης για να χρυσώσουν το χάπι στους συναδέλφους, για να βάλουν από το παράθυρο τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης του Ο.Α.Ε.Δ. Επιδιώκουν ταυτόχρονα και οι δύο να οικοδομήσουν το νέο δίκτυο συμπράξεων με τις πολυεθνικές εταιρίες, παραδίδοντας τα νέα παιδιά και τις οικογένειές τους βορά στην ελεύθερη αγορά που πρεσβεύουν η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ.

Αυτό το δίκτυο εκμετάλλευσης της παιδικής εργασίας και του ανασφάλιστου έργου μέσω της δήθεν απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, εμείς το έχουμε καταγγείλει και επιδιώκουμε να το καταργήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαθητές.

Οι θέσεις τους φανερώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι θέλουν να λειτουργήσουν ως "διοικητική επιτροπεία" στη θέση του Α2 του Οργανισμού, παραπέμποντάς μας σε μία ιεραρχική φαιοπράσινη πειθαρχία που όλα τα αξιολογούν οι ειδικοί με βαθμό Α'.

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί του οργανισμού τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε συνεχόμενη ένταση και αγωνία από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα από τις κυβερνήσεις και την πιθανή κατάργηση των σχολών με τη δαμόκλειο σπάθη της κινητικότητας – διαθεσιμότητας που επικρέμεται επί της κεφαλής του.

Οι αποτυχημένες συνταγές ορισμένων για το ποιος τύπος σχολείου θα εφαρμοστεί στον Ο.Α.Ε.Δ., κρύβουν στην ουσία τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας των τελευταίων κυβερνήσεων και των κομμάτων τους για την κατάργηση των σχολών μας μέσω του υποβιβασμού τους.

Παράλληλα σε επίπεδο εκπαίδευσης και γενικότερα παροχής δημόσιων υπηρεσιών, όπως μαθητεία, μαθητικές εστίες, περικοπές ειδικοτήτων, υποβάθμιση δημόσιου ΙΕΚ – πιστοποίηση, ανεργία και άλλα, έχουν ήδη υποβαθμιστεί με τις περικοπές στη χρηματοδότησή τους και οδεύουν στην "αγκαλιά" των ιδιωτών (βλέπε ΣΔΙΤ) στο όνομα της σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Είναι διάχυτη, επίσης, η αγωνία σε όλους τους συναδέλφους μας, όπως διακρίνεται και σε όλα τα σχολεία του Ο.Α.Ε.Δ. σ' όλη την Ελλάδα, για τη συνέχεια της Δημόσιας Τ.Ε.Ε., της μόνιμης θέσης του καθηγητή στα σχολεία μας και της επίλυσης οριστικά του προβλήματος των ωρομισθίων. Σε αυτό το σημείο θέλουμε να στηλιτεύσουμε και να καταγγείλουμε ταυτόχρονα τις περικοπές των ειδικοτήτων για το νέο σχολικό έτος (2013-14), που στοχεύουν στη συρρίκνωση των σχολείων μας και οδηγούν στην "έξοδο" πολλούς από εμάς μόνιμους και ωρομισθίους. Η αύξηση του ωραρίου πέρασε χωρίς καμία διαμαρτυρία και χωρίς να έχει συγκινηθεί το Δ.Σ. Ο.Ε.Λ. – Ο.Α.Ε.Δ., με αποτέλεσμα το μειωμένο ωράριο να είναι η βραδυφλεγής "βόμβα" για διαθεσιμότητα – απόλυση.

Για την περιβόητη πρόταση για το Τεχνολογικό Λύκειο Μαθητείας στον Ο.Α.Ε.Δ. υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις, αφού θα εξαφανιστούν οι βασικές τεχνικές ειδικότητες, "εξοβελίζοντας" τα εργαστήρια από το βασικό κορμό αυτού του τύπου σχολείων. Η δραματική μείωση των επαγγελματικών μαθημάτων, κυρίως αυτών που συγκροτούν την ειδίκευση, παραπέμπουν το όλο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστοτικών Μονάδων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ESVET), σε αντίθεση με το καθολικό τεχνικό σχολείο που έχουμε γνωρίσει. Δηλαδή θέλουν ένα Λύκειο που δεν θα συγκροτεί τμήματα Γενικής Παιδείας για πρόσβαση σε Πανεπιστήμια και παράλληλα δε χορηγεί τίτλους απολυτηρίου Λυκείου, δηλαδή ένα κατώτερο Τ.Ε.Ε.

Μήπως όλοι αυτοί θέλουν να χάσουμε ότι έχει κερδηθεί στο όνομα ότι θα ενταχθούμε αν συμπεριληφθούμε σ' ένα Γενικό Λύκειο με ολίγους τεχνολογικούς τίτλους και μόνο;

Με αίσθημα ευθύνης και με πλήρη συναίσθηση για τις δύσκολες μέρες που ήρθαν και με όποιο βάρος μας αναλογεί χωρίς μεταμφιέσεις και μισόλογα, πρέπει το Δ.Σ. του Συλλόγου και η Ο.Ε.Λ. να βγουν από την αδράνεια και τον εφησυχασμό και να ανοίξουν, εδώ και τώρα, έναν ανοικτό διάλογο για την διαμόρφωση της τελικής πρότασης, που θα διεκδικήσουμε και αγωνιστικά την επόμενη δύσκολη μνημονιακή περίοδο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

α) Την ενιαιοποίηση της δημόσιας δωρεάν Τ.Ε.Ε. σε επίπεδο τύπων σχολικών μονάδων – προγραμμάτων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων αυτών με στόχο τον ένα τύπο σχολείου θεωρίας και πράξης.

β) Για την ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αντίστοιχο τομέα της ειδικότητάς του.

2. Η εκπαίδευση του Ο.Α.Ε.Δ. να ανήκει στο δίκτυο της τυπικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ενιαίου συστήματος Τ.Ε.Ε.

3. Μεταβατικά στις σχολικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ., επιπλέον, να λειτουργούν μεταδευτεροβάθμιες πειραματικές Δημόσιες Σχολές Τεχνών και Επαγγελμάτων διετούς ή τριετούς φοίτησης (ειδίκευση) ανάλογα με την ειδικότητα.

4. Κατάργηση κάθε μορφής κατάρτισης.

5. Την επαναφορά των Μαθητικών Εστιών του Οργανισμού.

6. Εκδημοκρατισμό και διαφάνεια της λειτουργίας του Ο.Α.Ε.Δ. κυρίως σε επίπεδο της εκπαίδευσης.

7. Αξιοκρατικές επιλογές στελεχών εκπαίδευσης. Καταγγέλλουμε κάθε παραγοντισμό σε βάρος θεσμών και προσώπων.

8. Να μην μετατραπεί ο Ο.Α.Ε.Δ. σε άτυπη εκπαίδευση.

9. "Όχι" στις καταργήσεις ειδικοτήτων.

10. Μονιμοποίηση όλων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών που εργάζονται στον Ο.Α.Ε.Δ.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Να ενώσουμε τους συναδέλφους.

Να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

Να επιβάλλουμε λύσεις.

Να αναβαθμιστεί η δημόσια Τ.Ε.Ε. Ο.Α.Ε.Δ.

Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.

Να καταργήσουμε τα μνημόνια.

Να φύγουν οι κατακτητές από της χώρα μας.

Καμμία απόλυση εκπαιδευτικών του Ο.Α.Ε.Δ.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κοινή δράση, για να διαφυλάξουμε τα αυτονόητα, γιατί κάθε επιφύλαξη σήμερα, ίσως αύριο να στοιχίσει σε όλους μας.

Αθήνα 19 Ιουλίου 2013

Tags: ΠΑΜΕ Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα