Αμεσο λουκέτο στην Αμυγδαλέζα

Με διαδικασίες - εξπρές επιβεβαιώθηκε το λουκέτο στην Αμυγδαλέζα, καθώς και η άμεση απόλυση αλλοδαπών που κρατούνται στα Κέντρα Κράτησης. Χθες οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, με κοινή δήλωσή τους ανέφεραν ότι η Αμυγδαλέζα δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ανοιχτή δομή φιλοξενίας λόγω του ότι είναι αστυνομική υπηρεσία.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή τους δύο θανάτους αλλοδαπών οι οποίοι κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα,

(μία αυτοκτονία και έναν θάνατο από παθολογικά αίτια), οι οποίες σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, που διαπιστώθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη. Στην κοινή δήλωσή τους χαρακτηρίζουν τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών απάνθρωπες και εξευτελιστικές, που «ευτελίζουν τους θεσμούς και διασύρουν τη χώρα διεθνώς και προσβάλλουν κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου».
Η κοινή απόφαση προβλέπει:

α) Την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έδινε το δικαίωμα κράτησης πέραν του 18μήνου και την άμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 18 μηνών.

β) Την άμεση απόλυση των ευάλωτων ατόμων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας, καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.

γ) Την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις που η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, με ταυτόχρονη έκδοση απόφασης για απομάκρυνσή τους από τη χώρα, εντός έξι μηνών.

Χθες πάντως, έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια στην Αμυγδαλέζα με αλλοδαπούς να ανάβουν φωτιές και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση τους.

Tags: αμυγδαλέζαμετανάστες
Keywords
Τυχαία Θέματα