Αλάτι, Επιστήμη, Φως

Πόλεμο ενάντια στις αντιεπιστημονικές αντιλήψεις κήρυξε η Ορθόδοξη ημών Εκκλησία, διά της Μητροπόλεως Γλυφάδας. Ο ορθός Λόγος φαίνεται να κερδίζει έναν σημαντικό (όσο και απροσδόκητο) σύμμαχο στον αγώνα του ενάντια στις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, τον αποκρυφισμό και κομπογιαννιτισμό, και, γενικώς, το αντιεπιστημονικό πνεύμα.

Του Λόγου το αληθές πιστοποιεί πρόσφατη Διαφωτιστική ανάρτηση της εν Λόγω Μητροπόλεως, η οποία στρέφεται ενάντια

στον σκοταδισμό των οπαδών της «αλατοθεραπείας»:
«Η αλατοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές “θεραπείες”, οι οποίες στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και έχουν χαρακτηρισθεί ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας. Όταν ομιλούμε περί αλατοθεραπείας φυσικά δεν εννοούμε την απλή χρήση ενός ευλογημένου προϊόντος που έδωσε ο Θεός. Δεν εννοούμε δηλαδή την απλή πρόσληψη αλατιού στο φαγητό μας, ή τη χρήση αλατόνερου, αλλά μια “ολιστική μέθοδο, η οποία συνιστά εμπειρία αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος”, σύμφωνα με τους ίδιους τους υποστηρικτές της».

Με άλλα λόγια, όταν ο Θεός Δημιουργεί το αλάτι, ή όταν η γυναίκα του Λωτ γίνεται στήλη άλατος μόλις κοιτάξει τα Σόδομα, εκεί δεν υπάρχει κάποιο θέμα, κάποια ανάγκη ενεργοποίησης της Επιστήμης. Όταν οι κάθε είδους «αιρέσεις» και η «παραθρησκεία» διεκδικούν όμως κομμάτι από την κοινή μεταφυσική πίτα, τότε η Εκκλησία ενδύεται την επιστημονική τήβεννο.

Βέβαια, από μία άποψη τουλάχιστον, η επιστήμη της Εκκλησίας για τις αιρέσεις (η οποία, βασικά, περιορίζει εαυτόν στον συγκεκριμένο τομέα), είναι μία Επιστήμη υπό αίρεση.
Βαδίζοντας προς τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, το οποίο μάλιστα για τα επόμενα έτη, όχι μόνο για το 2017, θα βρίσκεται κάπως νωρίς στα ημερολόγιά μας, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχτεί το Ανέσπερο Φως με τιμές αρχηγού κράτους. Τέτοιες ώρες, υπό τέτοια κατάνυξη, τα έξοδα για το Κοινό Καλό δεν μετράνε. Χαλάλι και οι μπάντες, χαλάλι και οι τσολιάδες, χαλάλι και τα αγήματα. Χαλάλι το αεροσκάφος που το φέρνει με τιμές κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο (τον οποίο ετίμησε πέρυσι, από «αρχιτεκτονικής άποψης» και ο πρωθυπουργός της χώρας), χαλάλι και οι 17 ακόλουθες πτήσεις, για να πάει το Αναστάσιμο Φως και μήνυμα της Εκκλησίας σε όλες τις γωνιές της επικράτειας.
Καθώς η αναζήτηση «ισοδύναμων» μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει (και) στη συγκυρία την τιμητική της, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο περικοπής των πολλών-πολλών αεροπορικών διαδρομών του Φωτός. Δεν πειράζει. Στα νησιά μας έκοψαν την υγεία, σταμάτησαν να στέλνουν την παιδεία, τα απέκλεισαν από τις όποιες παροχές κράτους πρόνοιας. Ας τους στερήσουμε το Ανέσπερο Φως μέσω αεροπλάνου.
Εξάλλου, όπως λέει και η Επιστήμη, το Φως δεν χρειάζεται αεροπλάνο για να μεταδοθεί. Πόσο μάλλον, το Αναστάσιμο Μεταφυσικό Φως.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

αλατοθεραπεία
Keywords
Τυχαία Θέματα