Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Κάλεσμα προς τους συλλόγους καθηγητών και τους συλλόγους γονέων

Ανακοινώσεις

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσ/νίκης Θεσ/νίκη 5/2/13

Π. Κορομηλά 51. τκ: 54622 Προς : Δ/νσεις

Τηλ.-τηλ/τυπία: 2310-240698 Σχολεία http://aelmethe.blogspot.com Περιφέρεια, ΜΜΕ

Κάλεσμα προς τους συλλόγους καθηγητών και τους συλλόγους γονέων

Η φετινή σχολική χρονιά, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από την ΕΛΜΕ,

δεν ξεκίνησε με καθόλου καλές προϋποθέσεις και ενώ έχει ξεπεράσει ήδη το μέσο της η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά. Με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση Κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ εφαρμόζουν πολιτική απαξίωσης, υποβάθμισης, συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Στοχεύουν στην υλοποίηση του «σχολείου της αγοράς», προσαρμοσμένο αποκλειστικά στις ανάγκες των επιχειρήσεων για κέρδη.

Οι ελλείψεις εκατοντάδων καθηγητών στο νομό Θεσσαλονίκης (χιλιάδων στην επικράτεια) όχι απλώς δεν αντιμετωπίστηκαν με την πρόσληψη εκπαιδευτικών, αλλά χρησιμοποιούνται με χυδαίο τρόπο ως μέσο πίεσης για να προωθηθούν μια σειρά ρυθμίσεις που πλήττουν κυρίως την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης στο σύνολο της, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών. Σε πολλά σχολεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα από την αρχή της χρονιάς μαθηματικά, φυσική, χημεία, φιλολογικά μαθήματα κ.ά., ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου καταστρατηγείται το αναλυτικό πρόγραμμα με τη μείωση ωρών διδασκαλίας σειράς μαθημάτων, κάτι που προφανώς δεν αποτελεί λύση του προβλήματος.

Η επιβολή υποχρεωτικών υπερωριών (απλήρωτων κατά πάσα πιθανότητα), οι συμπτύξεις τμημάτων και μάλιστα στη μέση της χρονιάς, ακόμα και σε βάρος υποψηφίων της Γ΄ Λυκείου, καθώς και οι επερχόμενες συμπτύξεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, με μοναδικό κριτήριο το κόστος, υποβαθμίζουν περαιτέρω την προσφερόμενη εκπαίδευση και αφαιρούν μορφωτικά δικαιώματα από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Καμιά από αυτές τις ρυθμίσεις δεν έχει σχέση με παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια. Σαν να μην έφταναν αυτά, δίνονται οδηγίες για να προσδιοριστεί η χωρητικότητα των αιθουσών, με τετραγωνικά ανά μαθητή, για να στοιβάξουν τους μαθητές σε τμήματα των 30 και άνω.

Όλα αυτά δεν είναι παράδοξα, αν συνδεθούν με το στρατηγικό στόχο της ΕΕ για την προσαρμογή της εκπαίδευσης στην εξυπηρέτηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Θέλουν την εκπαίδευση εργαλείο παροχής αποφοίτων με βασικές δεξιότητες για τις ανάγκες της αγοράς, θέλουν να τους παραδώσουμε αμόρφωτους, φθηνούς, και κυρίως, υποταγμένους στην απόλυτη κυριαρχία βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων. Ο στόχος αυτός υπηρετείται με περιεχόμενο σποδών και βιβλία που παραπέμπουν στην αντιεπιστημονικότητα και το σκοταδισμό και αναδεικνύουν την «επιχειρηματικότητα» ως υπέρτατη αξία.

Έτσι έχει διαμορφωθεί το σκηνικό όπου έρχονται να αξιολογήσουν τον εκπαιδευτικό και τη σχολική μονάδα. «Καλός» καθηγητής είναι αυτός που αποδίδει στην κοινωνία σκυφτούς πολίτες, που συνεργάζεται με επιχειρηματίες για να εξασφαλίσει πόρους για τη σχολική μονάδα, που είναι κι ο ίδιος υποταγμένος στη διοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρότυπα-πειραματικά σχολεία όπου προχωρεί η αξιολόγηση, ο άριστος καθηγητής μέσα στην τάξη παίρνει 20 μόνο μονάδες από τις 100, ενώ προγράμματα και projects πριμοδοτούνται πλουσιοπάροχα. Η αξιολόγηση οδηγεί στην κατηγοριοποίηση «καλών» και «κακών» σχολείων, εκπαιδευτικών, και κατά συνέπεια και μαθητών και πρώτιστα δε θίγει τους εκπαιδευτικούς, αλλά τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Ο εκπαιδευτικός που δεν θα έχει αξιοπρέπεια, δεν θα μπορεί να διδάξει αξιοπρέπεια!

Το σχολείο που ευαγγελίζονται κοστίζει πολύ ακριβά στη λαϊκή οικογένεια! Βιβλία, λειτουργικά έξοδα (θέρμανση, καθαριότητα, αναλώσιμα), μετακίνηση μαθητών, πιστοποίηση γνώσεων (ξένες γλώσσες, υπολογιστές κλπ) θα φορτωθούν στους γονείς. Επιπλέον η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και δυσβάταχτη σε οικονομικό επίπεδο.

Αυτό το σχολείο δεν το θέλουμε και δεν το έχουμε ανάγκη!

Καλούμε του συλλόγους καθηγητών και τους συλλόγους γονέων να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό μέτωπο για την εκπαίδευση που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια για την ολόπλευρη μόρφωση που αξίζουν τα παιδιά μας. Προχωράμε από κοινού σε καταγραφή προβλημάτων, συνεχή προσπάθεια επικοινωνίας και αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα «μεγάλα» και τα «μικρά» προβλήματα.

Προτείνουμε:

· κοινή συνέντευξη τύπου με συλλόγους γονέων για τα συνεχιζόμενα κενά, τις συμπτύξεις τμημάτων

· εκδήλωση για την αξιολόγηση αμέσως μετά την απεργία

· μπροστά και στις 20 Φλεβάρη καλούμε σε σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας συμπαράστασης στους αγροτικούς αγώνες και σε όλων των εργαζόμενων που διεκδικούν και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους

· καλούμε τους συλλόγους καθηγητών να πάρουν αποφάσεις κατά της αξιολόγησης

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος O Γ. Γραμματέας

Αγγαθαγγέλου Νίκος Μήτσος Παναγιώτης

Tags: Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα