EΛΜΕ Μαγνησίας: Αίτημα ανάκλησης Υπουργικής Απόφασης

Ανακοινώσεις

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 Αρ. Πρωτ. 011 Προς · Υπουργό Παιδείας Κοινοποίηση · Υφυπουργό Παιδείας · Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας · Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας · ΟΛΜΕ · Σχολεία και Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας · ΜΜΕ

Θέμα: « Αίτημα Ανάκλησης Υπουργικής Απόφασης»

Κύριε Υπουργέ,

με πρόσφατη ομόφωνη πρόταση του ΔΣ της

ΕΛΜΕ, της ΔΔΕ και του ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας, προτάθηκε καθορισμός τεσσάρων Περιοχών μετάθεσης για τη Μαγνησία. Όμως, το Υπουργείο Παιδείας, καθόρισε δύο Περιοχές μετάθεσης, την Α για το χερσαίο τμήμα του Νομού και τη Β για τα νησιά της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.

Ειδικά για την πρώην Δ Περιοχή μετάθεσης η οποία περιελάμβανε τα νησιά και τα σχολεία της τέως κοινότητας Τρικερίου, σημειώνουμε ότι τα μεν νησιά της εντάχτηκαν στη νέα Β Περιοχή ενώ τα σχολεία της τέως κοινότητας Τρικερίου εντάχτηκαν στην Α.

Με την ΥΑ 4728/Δ2/14.01.2013 περί «Αυτοδίκαιης ένταξη των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις νέες περιοχές μετάθεσης», οι εκπαιδευτικοί της τέως κοινότητας Τρικερίου οι οποίοι είναι στη Διάθεση του ΠΥΣΔΕ και Προσωρινά Τοποθετημένοι στο Τρίκερι εντάσσονταν στη νέα Β Περιοχή μετάθεσης.

Ως προς αυτό το σημείο της ΥΑ, καμία ένσταση δεν κατατέθηκε ούτε από το ΔΣ της ΕΛΜΕ και απ’ όσο γνωρίζουμε, ούτε από το ΠΥΣΔΕ και τη ΔΔΕ Μαγνησίας, ούτε από συλλόγους εκπαιδευτικών ή μεμονωμένους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας οι οποίοι γνωρίζουν τη νομοθεσία, τα πράγματα και τις καταστάσεις καθώς και την ιδιαιτερότητα του Σχολείου, αυτό ήταν αυτονόητο.

Ωστόσο, με κατάπληξη διαβάσαμε ότι με την YA 10967/Δ2/25.01.2013 η οποία Διορθώνει την προαναφερθείσα ΥΑ, δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι στη Διάθεση του ΠΥΣΔΕ και Προσωρινά Τοποθετημένοι στο Τρίκερι, να επιλέξουν την ένταξή τους είτε στην Α είτε στη Β Περιοχή με το επιχείρημα της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου Σχολείου!!!!

Η δημοσιοποίηση της διορθωτικής ΥΑ προκάλεσε κύμα εξαιρετικά έντονης διαμαρτυρίας, από τους εκπαιδευτικούς, αποδέκτης του οποίου ήταν το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Τονίζουμε ότι πληθώρα εκπαιδευτικών άφησε υπονοούμενα για ύποπτες σκοπιμότητες της συγκεκριμένης Διόρθωσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ συνήλθε εκτάκτως και διερεύνησε ενδελεχώς το ζήτημα.

Διαπίστωσε ότι:

1. Δια της εν λόγω Διόρθωσης, ουσιαστικά πραγματοποιείται μετάθεση εκπαιδευτικών, έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία μετάθεσης, σε βάρος της υπηρεσίας και των Σχολείων των νησιών, τα οποία αποδυναμώνονται και σε βάρος εκπαιδευτικών οι οποίοι προηγούνται. Συγκεκριμένα, δίνει το δικαίωμα σε όσους έχουν Προσωρινή τοποθέτηση στο Τρίκερι να έρθουν πραξικοπηματικά στην Α Μαγνησίας έχοντας λιγότερα μόρια από όσους εκπαιδευτικούς κατέχουν οργανική θέση στη νέα Β Μαγνησίας. Άτομα με λιγότερα μόρια που κανονικά θα επάνδρωναν σχολεία των νησιών όταν οι έχοντες οργανική θέση θα έπαιρναν μετάθεση, βρίσκονται παράτυπα στην Α Περιοχή.

Η εν λόγω Διόρθωση αντιβαίνει στο πνεύμα και το γράμμα πληθώρας νομοθετικών ρυθμίσεων όπως του Ν.1566/85, των ΠΔ50/96 και ΠΔ100/97. Ειδικά, αναφέρεται το ΠΔ 100/97 άρθρο 5 παρ.3 «Από το σχολικό έτος 1997-1998 στις περιπτώσεις υπαγωγής των Σχολείων σε άλλη περιοχή μετάθεσης, για οποιοδήποτε λόγο, αυτοδικαίως οι εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική θέση στα σχολεία αυτά 1. θεωρούνται ότι ανήκουν στη νέα περιοχή μετάθεσης». Οι εκπαιδευτικοί όμως στους οποίους αναφέρεται η Διόρθωση ΔΕΝ κατέχουν οργανική θέση. Και μόνον αυτό καθιστά φανερή την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου και νομιμότητας.

2. Η Διόρθωση στερεί το δικαίωμα, σε όσους κατέχουν οργανική θέση στη νέα Β Περιοχή Μαγνησίας αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, μελλοντικά, να μετατεθούν στην Α Περιοχή Μαγνησίας αφού βάζει παράνομα μπροστά τους όσους είναι στη Διάθεση της υπηρεσίας με προσωρινή τοποθέτηση στο Τρίκερι. Αυτό σημαίνει ότι θίγονται δεκάδες εκπαιδευτικοί από διάφορες ειδικότητες. Η Διορθωτική ΥΑ "Ανταμείβει" με καταδίκη σε ισόβια παραμονή μακριά από τα σπίτια τους όσους έχουν υπηρετήσει και προσφέρει στην νησιωτική εκπαίδευση, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες και πάμπολλες φορές μακριά από την οικογένειά τους.

3. Η Διόρθωση δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό αφού πλέον θα υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη εκπαιδευτικών στη Διάθεση της Β Μαγνησίας για να καλύψει τυχόν κενά που θα προκύψουν είτε από αποσπάσεις, είτε από άδειες και κατά συνέπεια θα χρειαστεί να προσληφθούν αναπληρωτές. Απόρροια της έλλειψης εκπαιδευτικών θα είναι και οι μηδενικές αποσπάσεις από τη νέα Β Περιοχή Μαγνησίας προς άλλες περιοχές παρόλο που διαπιστωμένα υπάρχουν οικογενειακά προβλήματα και προβλήματα υγείας σε πολλούς από τους εκπαιδευτικούς.

4. Αν παραμείνει η επίμαχη Διόρθωση στην ΥΑ, θα υφίσταται είτε μια σκανδαλωδώς μεροληπτική ρύθμιση υπέρ μιας πολύ μικρής μερίδας εκπαιδευτικών (οι οποίοι ούτε καν διαμαρτυρήθηκαν για την αρχική ΥΑ), είτε μία φωτογραφική ρύθμιση με ύποπτο σκοπό.

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ομόφωνα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Χαρακτηρίζει, τη διορθωτική ΥΑ κατά το μέρος που αφορά στο Νομό Μαγνησίας, ως Άδικη, Μεροληπτική, Καταχρηστική και Παράτυπη έως Παράνομη

2. Ζητά την άμεση απαλοιφή, από την εν λόγω ΥΑ, της παραγράφου η οποία αφορά στο Νομό Μαγνησίας. .

3. Ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου του Τρικερίου να υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση μετάθεσης, εφόσον το επιθυμούν, από την Περιοχή Β στην Περιοχή Α Μαγνησίας. Το εν λόγω αίτημα αφορά στην περίπτωση κατά την οποία η απαλοιφή της επίμαχης παραγράφου πραγματοποιηθεί αφού παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων μετάθεσης (31/01/2013).

4. Για την Απίθανη Περίπτωση κατά την οποία δε γίνει αποδεκτό το αυτονόητο αίτημα να απαλειφτεί η επίμαχη παράγραφος από τη διορθωτική ΥΑ, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας επιφυλάσσεται για την αξιοποίηση κάθε νόμιμου, ένδικου ή μη, μέσου για την ικανοποίησή του.

Tags: ΕΛΜΕ Μαγνησίαςυπουργική απόφαση
Keywords
Τυχαία Θέματα