Aποφασίζουν και εισπράττουν

Tweet Κατηγορία: Πολιτική

  Των Βασίλη Γεώργα, Μάριου Χριστοδούλου

Την πολιτική τού «αποφασίζουμε και διατάζουμε» επιλέγει η κυβέρνηση, αρνούμενη να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση περί παράνομης είσπραξης του «χαρατσιού» για τα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

εμφανίστηκε απόλυτος χθες όταν, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, δήλωνε ότι «το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει επιστολή στον κ. Ζερβό, που θα του ζητά να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος».

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχθεί τη δικαστική απόφαση και επιβάλλει τη δική της άποψη, παρακάμπτοντας τη δικαιοσύνη και κατ΄ ουσίαν υιοθετώντας αντισυνταγματικές πρακτικές.

Αποψη του υπουργού Οικονομικών, την οποία είχε διατυπώσει χθες το πρωί στον Real FM, είναι ότι η δικαστική απόφαση «αφορά μόνο τους διαδίκους» και «η ΔΕΗ δεν πρέπει να διακόψει να εισπράττει το τέλος» για να συμπληρώσει «θα κάνουμε άμεσα αναίρεση στον Αρειο Πάγο».

Κατέθεσε δε και τη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει του οποίου η απόφαση αυτή «δεν ερείδεται σε αντισυνταγματικούς λόγους και έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η είσπραξη του τέλους». Μόνο που η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, που προϋπάρχει από τον περασμένο Μάρτιο προβλέπει ότι είναι παράνομη η διακοπή ρεύματος αν δεν πληρωθεί το Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), και ως εκ τούτου δεν αφορά τη νεότερη πρωτόδικη απόφαση.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ακόμα πιο σκληρός και απειλητικός όταν δήλωνε μέσω του Real ότι «τυχόν διακοπή είσπραξης του τέλους σημαίνει ότι τα έσοδα θα πάνε πίσω και, αν πάνε τόσο πολύ πίσω και έχουμε πρόβλημα, τότε θα αναγκαστούμε να πάρουμε άλλα μέτρα, πολύ επώδυνα». Μόνο που τα επώδυνα μέτρα, οι πολίτες αυτής της χώρας τα έχουν συνηθίσει εδώ και δυόμισι χρόνια…

Η ιστορία περί του χαρατσιού της ΔΕΗ, που αποκάλυψε για άλλη μια φορά το σκληρό πρόσωπο της κυβέρνησης, έγινε σε μια διακοπή της σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων για το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα, ενώ στα μέσα του 2013 θα καταθέσουν το μεγάλο φορολογικό, για τη διοίκηση και τη φοροδιαφυγή.

Αλλωστε ο κ. Στουρνάρας δεν είναι ούτε ο ίδιος βέβαιος για το πόσο καλά θα πάμε, καθώς όπως είπε στον Real «υπάρχει πρόβλεψη συμμετρική. Αν δεν πάμε καλά σε ορισμένα κομμάτια -και αυτό δεν οφείλεται στην ύφεση, αλλά σ” εμάς – τότε θα πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα. Αν, όμως, πάμε καλύτερα απ” ό,τι λέει το πρόγραμμα, τότε το 2014 θα έχουμε λιγότερα μέτρα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα» για να διευκρινίσει ότι το βάρος θα πέσει στις δαπάνες…

Στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν

Keywords
Τυχαία Θέματα