5 μήνες αναμονή για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ Οι ελλείψεις σε γιατρούς και προσωπικό οδηγούν σε οριακές καταστάσεις τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Τεράστιες οι λίστες αναμονής. Μέχρι τον... Δεκέμβριο πρέπει να περιμένει ένας καρκινοπαθής για να εξεταστεί στην παθολογική τού «Αγιος Σάββας» Αύξηση - ρεκόρ καταγράφτηκε στο ΚΑΤ, όπου οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν στα
επείγοντα έφτασαν τους 5.822 έναντι 2.469 το 2011 (αύξηση κατά 136%)

Εικόνα «ασφυξίας» παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία. Οι λίστες αναμονής για εξέταση στα τακτικά πρωινά ιατρεία ξεπερνά ακόμη και τους πέντε μήνες.

Για να εξεταστεί ένας καρκινοπαθής στην παθολογική του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» πρέπει να περιμένει έως τον Δεκέμβριο! Για την κλινική μαστού του ίδιου νοσοκομείου, η αναμονή ξεπερνά τις 100 μέρες και φτάνει έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Στους τέσσερις μήνες ανέρχεται ο χρόνος αναμονής για εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της Οφθαλμολογικής Κλινικής του «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας. Πάνω από πέντε μήνες είναι ο χρόνος αναμονής για τη νευρολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου, η οποία σπάει κάθε ρεκόρ ζήτησης από τους ασθενείς.

Δύο μήνες είναι ο χρόνος αναμονής για εξέταση στο αλλεργιολογικό ενηλίκων του νοσοκομείου «Λαϊκό», ενώ ξεπερνά τον ενάμιση μήνα η αναμονή για το ωτορινολαρυγγολογικό του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε αναλώσιμο υλικό. Πάνω από 30 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση μυελού των οστών

Στον αντίποδα, πολύ σύντομος είναι ο χρόνος αναμονής για το νευροχειρουργικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (7 μέρες) και του ορθοπεδικού χρονίων παθήσεων του ΚΑΤ (5 μέρες).

Η οικονομική κρίση στρέφει όλο και περισσότερους πολίτες στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία, όμως, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση. Οι ελλείψεις γιατρών και προσωπικού οδηγούν σε οριακές καταστάσεις στελέχωσης. Τα κενά σε γιατρούς του ΕΣΥ είναι 5.000, ενώ στο νοσηλευτικό προσωπικό ο αριθμός εκτινάσσεται στις 20.000.

Σε ειδικότητες αιχμής, οι ασθενείς πρέπει να έχουν υπομονή για να εξεταστούν, αν φυσικά το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους. Αν δεν το επιτρέπει, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους και να εξεταστούν σε απογευματινό ιατρείο, όπου η αναμονή είναι ελάχιστη.

Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι οι ασθενείς δεν έχουν πια τη δυνατότητα να πληρώνουν για επίσκεψη, καθώς η κίνηση των απογευματινών ιατρείων είναι ο μοναδικός τομέας του ΕΣΥ που βρίσκεται σε κάμψη.

Στην πρόσφατη έκθεση των ξένων εμπειρογνωμόνων («έκθεση Καρόνε»), δίνεται έμφαση στις λίστες αναμονής. Το φαινόμενο -αναφέρουν- συνδέεται με αύξηση των ανεπίσημων πληρωμών προς τους γιατρούς, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.

Συνεχής αύξηση της κίνησης τα τελευταία χρόνια
Η κρίση «σ

Keywords
Τυχαία Θέματα