17η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ

Ανακοινώσεις

17η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ

Δελτίο Tύπου

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Το Σάββατο 8/12/2012 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 17η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ με συμμετοχή εκπροσώπων από τους 18 Συλλόγους ΔΕΠ Πανεπιστημίων της χώρας, που με αποφάσεις τους συμμετέχουν στις Πανελλαδικές

Συναντήσεις.

Η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων Ιδρυμάτων με ηλεκτρονική ψηφοφορία αποκαλύπτει την πολιτική πρόθεση της τρικομματικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει, πάση θυσία, την παράδοση των ΑΕΙ στην αγορά και στις πιο αντιδραστικές και πολιτικά ελεγχόμενες από αυτήν δυνάμεις. Η κυβέρνηση, με την άμεση συμμετοχή των πρυτανικών αρχών, επέλεξε μια διαδικασία εξόφθαλμα αντιδημοκρατική, διαβλητή, αντισυνταγματική, με αδυναμία ελέγχου της ταυτοπροσωπίας του ψηφοφόρου και σαφή παραβίαση της αρχής της ιδιωτικότητας της ψήφου. Η συνέχιση της διαδικασίας για την επιλογή των εξωτερικών μελών των ΣΙ αποκαλύπτει μια πρωτόγνωρη, παντελώς αδιαφανή, συγκρότηση οργάνων διοίκησης, όπου οι πανεπιστημιακοί αγνοούν από ποιους διοικούνται τα Ιδρύματα. Στα Πανεπιστήμια καταλύεται η δημοκρατία και οδηγούνται σε κυβερνητική ομηρία.

Η μη νομιμοποίηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων αποτελεί διακηρυγμένη θέση των πανεπιστημιακών φορέων που δεν θα σταματήσουν να αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που συνεχώς φροντίζει για την περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστήμιου και την παράλληλη στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων του χώρου της μεταλυκειακής κατάρτισης. Με προκλητικό τρόπο και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναγνωρίζονται τα «πτυχία» των ιδιωτικών κολλεγίων μετά από τριετή κύκλο «σπουδών». Επιτυγχάνεται έτσι αφενός μεν η αναγνώριση της διαδικασίας της Μπολόνια, μια καταστροφική για το δημόσιο πανεπιστήμιο πολιτική της ΕΕ, όπως αποδείχθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόστηκε, αφετέρου δε, η επί της ουσίας κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, για τον «εξορθολογισμό» του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας, αποτελεί το επόμενο άμεσο χτύπημα του δικαιώματος στην μόρφωση για χιλιάδες νέους και νέες. Καταργήσεις και συνενώσεις Τμημάτων και Ιδρυμάτων θα προκαλέσουν μείωση του αριθμού των εισακτέων, υποχρεωτικές μετακινήσεις φοιτητών σε άλλες πόλεις, εγκατάλειψη σπουδών για πολλούς από αυτούς, απολύσεις διοικητικού, αλλά και διδακτικού και ερευνητικού, προσωπικού. Οι υπουργικές δηλώσεις για «αναβάθμιση» του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος δεν πείθουν κανένα, προσκρούουν στην κοινή λογική: στο 50% φτάνουν οι περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό των κονδυλίων για τα πανεπιστήμια και τη φοιτητική μέριμνα, μέχρι 45% φτάνουν οι ετήσιες μισθολογικές απώλειες των μελών ΔΕΠ, περίπου 1.000 αδιόριστοι εκλεγμένοι –πολλοί από αυτούς από τριετίας- συνάδελφοι ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ συνεχώς εμπαίζονται. Αντίθετα, οι απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ ΔΕ των Πανεπιστημίων, αλλά και γενικά του δημόσιου τομέα, επιχειρείται να δρομολογηθούν με κάθε μέσο. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση που μόλις δημοσιοποιήθηκε, ρυθμίζουν απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως η κατάργηση του αυτοδιοίκητου και η συνεπαγόμενη δυνατότητα απόλυσης απευθείας από το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή των νέων διαλυτικών μέτρων ενταγμένων στην λογική της μνημονιακής πολιτικής ως απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης.

Οι πρυτανικές αρχές των Πανεπιστημίων της χώρας, αφού τελικά συναίνεσαν στην εκλογή ΣΙ, αρχίζουν η μια μετά την άλλη να στρέφονται κατά αγωνιζόμενων τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ειδικά στο ΑΠΘ, ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι πρυτανικές αρχές στην εισβολή των ΜΑΤ είναι απόλυτα απαράδεκτος και καταγγέλλεται, ενώ αντίθετα εξαίρετη ήταν η στάση του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ. Οι στάσεις αυτές τοποθετούνται από την ίδια μεριά με τις δικαστικές διώξεις κατά των συλληφθέντων από τα ΜΑΤ εργολαβικών υπαλλήλων, αλλά και τις κλήσεις σε απολογία από τον ανακριτή Ιωαννίνων του πρώην Προέδρου του Συλλόγου ΔΕΠ και της Προέδρου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις αποφάσεις των Συλλόγων τους να εναντιωθούν στην εκλογή ΣΙ.

Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ, αφού πρωτοστάτησε για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού στελέχη της είναι πλέον μέλη των ΣΙ, πριν λίγες μέρες άρχισε να «ξιφουλκεί» κατά της κυβέρνησης με αφορμή το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Είναι προφανές ότι το «μαχητικό» προσωπείο που φόρεσε, εν όψει του επερχόμενου 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, εκπορεύεται από την παντελή απουσία της από κάθε διεκδικητικό αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας όλο αυτό το διάστημα, από την συμπόρευσή της με την διαλυτική κυβερνητική πολιτική. Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ, απαξιώνοντας την αντιπαράθεση, την επιχειρηματολογία, τη διαβούλευση ως μοναδικά, αναντικατάστατα και ουσιώδη στοιχεία κάθε συνδικαλιστικής πρακτικής, αδιαφορώντας για τα καταστατικά οριζόμενα, προτρέπει τους Συλλόγους Διδασκόντων να εφαρμόσουν ηλεκτρονική ψηφοφορία. Δηλώνουμε ότι δεν αναγνωρίζουμε καμία τέτοια αντικαταστατική διαδικασία και αντίθετα, αποτελεί αιτία ακύρωσης του Συνεδρίου.

Η 17η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:

· Δηλώνει ότι δεν νομιμοποιεί την εκλογή των ΣΙ, ούτε των άλλων μονοπρόσωπων οργάνων (Πρύτανης, Κοσμήτορας) που προβλέπεται να εκλεγούν μετά από προεπιλογή τους από τα Συμβούλια.

· Καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να απορρίψει κάθε συζήτηση σχετικά με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ που υπό τις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες το μόνο που θα επιφέρει είναι απολύσεις εργαζομένων, αλλά και διδασκόντων, καθώς και διακοπή φοίτησης φοιτητών.

· Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων σε κάθε Ίδρυμα, σε συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους εργαζομένων -και ειδικά με τους Συλλόγους Διοικητικού Προσωπικού- να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο αγώνα ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία που μαθηματικά οδηγεί σε απολύσεις.

· Καλεί τις ΓΣ των Τμημάτων να λάβουν αποφάσεις κατά τις ισοτίμησης των «πτυχίων» των κολλεγίων.

· Καλεί τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου να μην προχωρήσουν στην κύρωση της ΠΝΠ που αποδίδει ισοτιμία στα «πτυχία» των ιδιωτικών κολεγίων καταστρατηγώντας έτσι το Άρθρο 16 του Συντάγματος.

· Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να εφαρμόσουν την καταστατικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία με κάλπη για την ανάδειξη εκπροσώπους τους στο 11ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ.

· Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους διωκόμενους συναδέλφους ΔΕΠ, διοικητικούς, καθώς και στους εργολαβικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ.

Η 17η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ εκφράζει την συμπαράστασή της στον αγώνα και στα αιτήματα (διορισμός εντός του 2013, δημοσιοποίηση της σειράς διορισμού) των εκλεγμένων συναδέλφων και θα έχει συμβολική παρουσία στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, στις 11 πμ., στο Υπουργείο Παιδείας.

Tags: ΔΕΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα