Οι offshore των επωνύμων και τα ευρήματα της λίστας Λαγκάντ

Κοινωνία

Οι offshore των επωνύμων και τα ευρήματα της λίστας Λαγκάντ

Του Βαγγέλη Τριάντη

Πασαρέλα κάνουν τα «επώνυμα» ονόματα που που απασχόλησαν τη δημοσιότητα για τις περίφημες συναλλαγές τους μέσω offshoe εταιριών.

Σύμφωνα με άρθρο του Βαγγέλη Τριάντη στο περιοδικό HOT DOC, για το εγχώριο πολιτικό και επιχειρηματικό σταρ σίστεμ οι offshore

εταιρίες και η διακίνηση χρημάτων μέσω αυτών είναι μια πολύ γνωστή ιστορία. Κορυφαίοι υπουργοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες ακόμα και ρασοφόροι μοναχοί γνωρίζουν άριστα αυτό το παιχνίδι.

Υπόθεση Άκη Τσοχαντόπουλου

Όταν ένας απλός πολίτης ακούει την λέξη offshore το πρώτο όνομα που του έρχεται στο μυαλό είναι αυτό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η περίπτωση του είναι από τις πιο τρανταχτές. Μέσω ενός δικτύου offshore εταιριών φρόντιζε να νομιμοποιεί το μαύρο πολιτικό χρήμα, το οποίο προέρχονταν από μίζες εκατομμυρίων ευρώ, για τα υποβρύχια και τα TOR-M1.Η λίστα από τις εταιρίες που αναφέρει το δημοσίευμα του Β.Τριάντη είναι μεγάλη. Η Torcaso Investments Limited, η Nobilis Int. LLC και η BlueBell SA εμπλέχτηκαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Αυτές και άλλες οι οποίες η έδρα τους ήταν στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου αποτυπώνουν τις δραστηριότητες του Άκη.

Λαυρεντιάδης και τράπεζα Πειραιώς

Μια ακόμα τρανταχτή περίπτωση είναι αυτή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με την τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τον Ιανουάριο του 2011 η τράπεζα Πειραιώς αποφασίζει να προχωρήσει σε μια γιγαντιαία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 807 εκατ. ευρώ. Ο Λαυρεντιάδης αποφασίζει να συμμετάσχει μέσω της Proton Bank στην αύξηση αυτή, με ένα ποσό που αγγίζει τα 81,4 εκατ. ευρώ. Το παράξενο όμως δεν είναι η συμμετοχή αυτή καθαυτή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά η διαδικασία με την οποία έγινε, καθώς στην υπόθεση αυτή συμμετέχουν περί τις 19 offshore εταιρίες με έδρες στα νησιά Κέιμαν, τον Παναμά και την Κύπρο.Οι εταιρίες αυτές λαμβάνουν δάνειο από την Proton Bank προκειμένου να συμμετάσχουν στις διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς. Τα δάνεια εγκρίθηκαν με εσπευσμένες διαδικασίες έγκρισης μέσα σε δύο μόλις ημέρες, στις 20 κααι 21/01/2011.

Mig και Βατοπέδι

Εντυπωσιακή είναι και η ιστορία του Ομίλου Marifn για το θέμα των δανειοδοτήσεων , offshore εταιριών και αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Όπως προκύπτει από πόρισμα της ΤτΕ, η Marfin χρηματοδότησε τη μονή Βατοπεδίου με 156,9 εκατ ευρώ από τις 30/06/06 έως τις 8/08/08. Τα 115 από τα 157 εκατ. Δίνονται για την αγορά μετοχών των εταιριών του ομίλου MIG. Πιο απλά χρηματοδοτούν το Βατοπέδι , και τα χρήματα ανακυκλώνονται ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης

Το καλοκαίρι του 2008, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή τραντάζεται συθέμελα καθώς δημοσιεύματα εμφανίζουν τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας, Γ.Βουλγαράκη, να ασκεί δραστηριότητα μέσω της offshore εταιρίας Εκμετάλλευση Ακινήτων ΕΠΕ. Μαζί με τη σύζυγό του εμφανίζονται να διατηρούν κοινό λογαριασμό στην Ελβετική τράπεζα HSBC, όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC στο έκτακτο τεύχος της δημοσιοποίησης Λαγκαρντ. Κοινός συνδιαχειριστής η offshore εταιρία Dellogo με έδρα τη Λιβερία.

Οι «Άγιες» Offshore

Αξιοζήλευτες σύμφωνα με το περιοδικό σεμιναριακού επιπέδου δραστηριότητες έχουν και οι ρασοφόρο. Οι εταιρίες στις οποίες συμμετείχε η Μονή Βατοπεδίου είναι τέσσερις, και όλες μεταξύ τους συνδέονται.Αυτές είναι η εταιρία ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΕ, η Rassadel Ltd, η ΠΑΠΙΣΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ και η Capital Holding Real Estate LTD.

Λίστα Λαγκάρντ

Εκτός απο τους παραπάνω σύμφωνα με το δημοσίευμα αναμεσα στα ονόματα που εμφανίζονται να διακινούν ποσά μέσω offshore εταιριών συγκαταλέγονται τρανταχτά ονόματα.Μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς, η οικογένεια Μπόμπολα και ο στενός φίλος του ΓΑΠ , Θεόδωρος Μάργελλος. Το αν οι συναλλαγές μέσω offshore εταιριών συνιστούν περίπτωση φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι κάτι το οποίο το δημοσίευμα δεν μπορεί να πει με ακρίβεια, αλλά θα πρέπει να ερευνήσουν οι αρχές

Αναδημοσίευση από το HOT DOC

Επιμέλεια Γιώργος Παντελίδης

Tags: offshoreλίστα λαγκάρντ
Keywords
Τυχαία Θέματα